Dikkat! Her Sislik ve Kizariklik Alerji Olmayabilir

Dikkat! Her Sislik ve Kizariklik Alerji Olmayabilir

Saglik 16.05.2022 11:49:10 0
Dikkat! Her Sislik ve Kizariklik Alerji Olmayabilir

Yüzde ya da vücudun çesitli bölgelerinde ortaya çikan sisme ataklari, akla hemen alerjik ataklari getirse de bu sismeler her zaman alerji olmayabilir. Deri ve mukozalarda, iç organlarda, girtlak veya agiz içinde meydana gelen sismeler, nadir rastlanan kalitsal bir hastalik olan Herediter

Anjioödem'in belirtileri de olabilir. Hekimlerin hastaligi yeterince bilmemeleri yanlis tani ve tedaviye yol açarak sorunu daha da agirlastirabilir.

Bu yüzden 16 Mayis, dünyada Herediter Anjioödem Günü olarak kabul ediliyor ve her yil 16 Mayis’ta toplumda ve hekimlerde farkindaligi arttirmak amaciyla tüm dünyada çesitli aktiviteler düzenleniyor.

Türkiye Ulusal Allerji ve Klinik Immünoloji Dernegi (AID) de, bünyesinde 2009 yilinda kurulmus olan Herediter Anjioödem Çalisma Grubu’nun da katkilariyla hastalik konusundaki farkindaligi arttiracak çalismalar yapiyor.  

AID, ülkemizde hekimler ve toplum tarafindan yeterince bilinmeyen bu hastaligin daha iyi taninmasi için Nisan 2022’de ‘Herediter Anjioödem Tani ve Tedavi Rehberi’ni yayinladi.

Rehber, Çalisma Grubu’nun önderliginde Türkiye’nin degisik yerlerinden Herediter Anjioödem konusunda deneyimli bilim insanlarinca hazirlandi.

 Doktorlar için teshis ve tedavide kaynak olacak rehberin editörlügünü Prof. Dr. Asli Gelincik ve Prof. Dr. Mustafa Güleç üstlendi. AID, bu çalismanin yani sira Ankara, Istanbul, Izmir, Gaziantep ve Konya’da hem rehberin tanitimini saglamak ve hem de hekimlerin Herediter Anjioödem hakkindaki farkindaligini arttirmak amaciyla hastaligin tanisi ve tedavisiyle ilgili egitim toplantilari gerçeklestiriyor.

Nadir bir hastalik olan Herediter Anjioödem Akla Gelmiyor!

AID Herediter Anjioödem Çalisma Grubu Baskani Prof. Dr. Gül Karakaya, 16 Mayis Dünya Herediter Anjioödem Günü dolayisiyla su açiklamayi yapti:

“Herediter Anjioödem (HAÖ) vücudun degisik organlarinda sisme (anjioödem) ataklari ile seyreden, nispeten nadir görülen ve kalitsal bir hastaliktir.

Dünyada sikligi 1/10.000 ile 1/50.000 arasinda degismektedir. Ülkemizde akraba evliligi sayisinin fazla olmasi nedeniyle aslinda daha sik olmasi beklenmekle birlikte ülkemizdeki gerçek siklik ve hasta sayisi henüz bilinmemektedir.

Tanida en büyük güçlük hekimlerin hastaligi yeterince bilmemeleri ve böyle bir hastayi incelerken Herediter Anjioödem’i ön tanilar arasinda akla getirmemeleridir. Bu nedenle hastalik genellikle çocukluk ve ergenlik döneminde baslamasina ragmen ülkemizdeki hastalar çogunlukla eriskin yaslarda tani alabilmektedir.”

Genellikle hastalarin sisme sikayetleriyle (anjioödem) hastaneye basvurduklarina deginen Prof. Dr. Gül Karakaya, “Bu tarz basvurularda akla hemen alerjik sisme ataklari geliyor ve hastalar alerji kliniklerine yönlendiriliyor

. Bu nedenle alerjik bir hastalik olmamasina ragmen bu hastaligin tani, tedavi ve izlemi daha çok immünoloji ve alerji uzmanlarinca yapilmaktadir” dedi.

 

Yanlis Teshis Gereksiz Ameliyata Sebep Oluyor!

Sismelerin yüzde ve vücudun degisik yerlerinde ve deride de olabilecegini anlatan Karakaya, “Bu sisliklerin en tehlikesi bogaz, girtlak veya agiz içinde meydana gelenleridir. Bu durum nefesin tikanmasina yol açacagi için hayati tehdit edebilir” diye konustu.

Bagirsaklarda meydana gelecek bir ödemin siddetli karin agrisi, bulanti, kusma, ishal gibi semptomlara yol açabilecegini ve bu belirtilerin hekimlerini yaniltabilecegine dikkat çeken Prof. Dr. Karakaya, söyle devam etti:

 “Bagirsak ataklari gereksiz karin ameliyatlarina yol açabilmektedir.

Bazen de bu hastalara yanlislikla ülkemizde nispeten daha sik olan ve karin agrisi ataklari ile seyreden Ailevi Akdeniz Atesi tanisi koyulmakta ve bu hastaliga yönelik tedavi baslanmasina ragmen hastanin sikayetleri devam etmektedir.”

Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik Immünoloji Dernegi Hakkinda:

Ülkemizde alerji ve immünoloji alaninda kurulan ilk dernek olan Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik Immünoloji Dernegi (AID), eriskin- çocuk alerji ve klinik immünoloji uzmanlarini bir çati altinda toplamaktadir.

Alerji ve Klinik Immünoloji biliminin ve hizmetinin ülkemizde gelisimine katki saglamayi ve alerjik-immünolojik hastaliklar konusunda toplumda farkindalik olusturulmasini hedefleyen AID, uluslararasi katilimli kongre ve bilimsel toplantilar gerçeklestirerek brans hekimlerinin ve iliskili saglik personelinin en yeni bilgiler ile güncellenmesi saglanmaktadir.

Uluslararasi bilimsel kurumlarla (AAAAI, EAACI, SIAF, WAO) is birligi yapan dernek bu is birliklerinin isiginda uluslararasi kurumlarin düzenledigi kongre ve kurslari ülkemizde basariyla gerçeklestirmis, ülkemizi basariyla temsil ederek biliminin ilerlemesine önemli bir katki sunmustur.

Yine farkindalik yaratma misyonuyla öne çikan dernek, üyeleri için bilimsel toplantilara katilimi için maddi destek saglamakta dernek üyeleri disinda da bedelsiz bir sekilde kurs ve okul seklinde çesitli egitim toplantilari düzenlenmektedir.

Afyon HABERI


Cuma 20.3 ° / 8.2 °
Cumartesi 13.8 ° / 6.8 °
Pazar 12.2 ° / 3.7 °