Yumurta üreticileri, hayatta kalma mücadelesi veremiyor!

Yumurta üreticileri, hayatta kalma mücadelesi veremiyor!

Ekonomi 11.05.2022 16:59:48 0
Yumurta üreticileri, hayatta kalma mücadelesi veremiyor!

Yumurta üreticileri, hayatta kalma mücadelesi veremiyor!

 

Beslenme, insanin temel ihtiyaçlarindan ama gelin görün ki bazi yiyecekler temel ihtiyaçtan çok daha fazlasi. Anne sütünden sonra en saglikli protein kaynagi olan yumurta, vazgeçilmez besin kaynaklarinin basinda geliyor.

Türkiye, saglikli temel besin kaynaklarindan yumurta üretiminde çok büyük bir potansiyele ve üretim kültürüne sahip.

Bu potansiyeli degerlendirmek ve artirarak sürdürmek için canla basla çalisan yumurta üreticileri bugünlerde girdi maliyetlerinde yasanan artis ve bu artisin maliyet fiyatlarina yansimasi sebebiyle zor günler geçiriyor.

 

Sürdürülebilirlik mümkün degil

 

Üreticiler, birçok üründe oldugu gibi yumurtada da geçen yila göre girdi ve üretim maliyetlerinde yasanan artisa ragmen maliyetten yüzde 40 zarar ederek üretim yapmaya devam ediyor

Konu ile ilgili açiklama yapan Yumurta Üreticileri Merkez Birligi (YUM-BIR) Baskani Ibrahim Afyon, sektörün yumurtayi maliyetlerin yüzde 40 bile altinda satarak üzerine düseni yaptigini ancak bugün gelinen son noktada üreticinin, ürettigi yumurta ile yemi karsilamak bir tarafa, yem-misir temini için borçlanamaz hale geldiginin altini çiziyor.

Afyon, son dönemde fiyati en çok konusulan gida ürünlerinden birisi haline gelen yumurta üretiminde de diger pek çok üründe oldugu gibi üretenin degil, üreticiden düsük fiyattan alip tüketiciye yüksek fiyata satanlarin kazanç sagladigini belirtiyor.

 

Üretici batarsa ‘Hiçbir sey bulamazsak iki yumurta kirar yeriz’ devri geride kalacak

 

Yumurta üreticileri olarak 2 yildir devam eden pandemiye ragmen, halkin ucuz protein kaynagi yumurtaya ulasiminin kesintiye ugramamasi adina üretime devam ettiklerini ifade eden Afyon, sunlari söyledi: “

Pandemi ile birlikte tüketimi artan ancak artan tüketime ragmen üretici nezdinde fiyati artmayan hatta öyle ki Ramazan boyunca halkin en önemli protein kaynagindan mahrum kalmamasi adina fiyat artisi yapilmayan ve hatta ucuzlayan ürün yine yumurta

Buradan da anlasilacagi gibi sektörün en önemli sorunlarinin basinda maliyet/satis fiyati dengesizligi geliyor. Yem basta olmak üzere girdi fiyatlari artmaya devam ettikçe yumurta fiyatlari da buna paralel olarak artmasi gerekirken, fiyat düsüsü olmustur.

Üretim tarafinda biz bu sikintilari yasarken bir de ‘fiyatlari artirdilar” “artiracaklar”gibi tamamen, algi yönetmeye yönelik yapilan haber ve sosyal medya paylasimlari yumurta üreticileri olarak bizleri derinden etkilemektedir. Maliyet fiyatinin altina düsen fiyatlarin tekrar maliyet fiyatina yükselmesi zam degildir.”

 

Üretimin devamliligi için destek sart

 

Üretici fiyati ile özellikle marketlerin satis fiyati arasindaki yüksek marjin düsürülmesi ve tüketicinin daha uygun fiyata yumurta tüketmesi için tüm önlemlerin alinmasi gerekliligin bir kez daha aciliyet kazandigini ifade eden Afyon sözlerini söyle noktaladi: “Yukarida bahsettigim tüm bu sebeplerden ötürü günlük hayatimizda en sik kullandigimiz ‘hiçbir sey bulamazsak iki yumurta kirar yeriz’ sözü geçerliligini yitirmek üzere.

Mevcut durum böyle devam ederse isletmelerin kapanmasi, tavuklarin kesilmesi gibi istenmeyen sonuçlarla karsi karsiya kalacagiz.

Fiyatlari kontrol etmek için üreticiye yem destegi veya dogrudan bir destek saglanmalidir.

Sektörün hem sürdürülebilirligi hem de emniyet ventili olan ihracatin devamliligi için üretim maliyetlerinin desteklenmesi ve yeni ticaret firsatlarinin gelistirilmesi adina ivedilikle bu desteklerin saglanmasi gerekir. Tüketicinin daha uygun fiyata yumurta tüketmesi ancak bu desteklerin saglanmasi ile mümkün görünüyor.”

Afyon HABERI


Pazar 24.9 ° / 8.6 °
Pazartesi 22.4 ° / 8 °
Salı 20.9 ° / 8.6 °