Beyaz hashasin 2,5 yillik ihracat hasreti bitti

Beyaz hashasin 2,5 yillik ihracat hasreti bitti.

Gündem 11.05.2022 11:49:25 0
Beyaz hashasin 2,5 yillik ihracat hasreti bitti

Beyaz hashasin 2,5 yillik ihracat hasreti bitti

 

Türkiye’nin geleneksel ihraç ürünlerinden beyaz hashasta 2,5 yillik ihracat hasreti bitti. Türk beyaz hashasi en büyük ihraç pazari Hindistan’a ihracat vizesi aldi.

 

Ihracatçi firmalar, 2,5 yil aranin ardindan ürünlerini Hindistan’a göndermek üzere gemilere yükledi. Sektör, 80 milyon dolarlik beyaz hashas tohumu ihracati hedefliyor.

 

Pandemi nedeniyle Hindistan’a hashas tohumu ihracatinda kotalarin verilmedigini belirten Ege Hububat Bakliyat Yagli Tohumlar ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi Baskani Muhammet Öztürk, Hindistan’a hashas tohumu ihracatinin 2,5 yil aranin ardindan tekrar baslamasindan dolayi hem üreticiler, hem de ihracatçilar olarak bayram coskusu yasadiklarini dile getirdi. 

 

Hindistan’a beyaz hashas tohumu ihracati için 17 bin 500 ton kota tahsis edildigini aktaran Öztürk, “Beyaz hashas tohumu ihracati 2,5 yillik kesintinin ardindan baslamis oldu. Hindistan’a hashas tohumu ihracatindan 80 milyon dolar hedefliyoruz.

Pandeminin hafiflemesiyle birlikte bundan sonraki dönemde hashas tohumu ihracatimizin kesintisiz devam etmesi için çaba gösterecegiz” seklinde konustu. 

 

Türkiye’de yillik üretim degismekle birlikte ortalama 25 bin ton hashas tohumu üretimi oldugunu,70 binden fazla üreticinin bu üründen geçimini sagladigi bilgisini paylasan Öztürk sözlerini söyle sürdürdü: “Hashas tohumu iç piyasada tüketimi olmayan, ihraç edilmesi zorunlu olan bir ürün. Hindistan’a hashas tohumu ihracatinin tekrar baslamasi için sektörümüze her zaman destek veren Ticaret Bakanimiz Dr. Mehmet Mus, Ticaret Bakan Yardimcimiz Volkan Agar, Ticaret Bakanligi, Tarim ve Orman Bakanligi bürokratlarina çok tesekkür ediyoruz.

Hububat bakliyat yagli tohumlar ve mamulleri sektöründe ihracatta yasakli ürünümüz kalmadi. Ege Hububat Bakliyat Yagli Tohumlar ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi olarak 1 milyar dolar ihracat hedefimize emin adimlarla ilerliyoruz.”

 

Türkiye, Hindistan’a hashas tohumu ihracati yapabildigi 2019/20 sezonunda Ülkemize taninan 18 bin ton ithalat izninin tamamina yakini kullanilarak 63 milyon Dolar Ihracat geliri elde etmisti.

Türkiye, 2019/20 sezonunda gerçeklestirdigi 66 milyon dolarlik beyaz hashas ihracatinin yüzde 95’ini Hindistan’a yapmisti. 2019/20 sezonunda Türkiye’nin toplam hashas ihracati ise; 82 milyon dolar olarak kayitlara geçmisti. 

Afyon HABERI


Salı 17.9 ° / 4.9 °
Çarşamba 19.5 ° / 6.4 °
Perşembe 18.9 ° / 7 °