Genç kadina ‘Çocuk dogurma’ dediler, O ameliyatini olup 2 çocuk dünyaya getirdi

Genç kadina ‘Çocuk dogurma’ dediler, O ameliyatini olup 2 çocuk dünyaya getirdi

Saglik 5.05.2022 10:20:43 0
Genç kadina ‘Çocuk dogurma’ dediler,  O ameliyatini olup 2 çocuk dünyaya getirdi

Genç kadina ‘Çocuk dogurma’ dediler,
 O ameliyatini olup 2 çocuk dünyaya getirdi 

 

Istanbul’da yasayan 32 yasindaki Nuray Yürük, 2011 yilinda 21 yasinda iken memleketi Malatya’da sürekli bir çarpinti ile ara ara bayilmalar yasamaya basladi. Malatya’da ileri derecede mitral kapak yetmezligi tanisi konuldu.

2015 yilina kadar Malatya’da sürekli kontrollere gitti, gözlem altinda idi ve henüz ameliyat gerekmiyordu.

2016 yilinda evlendi ve hamile kaldi.

Hamilelik dönemini çok zor geçirdi; hem ileri derecede mitral yetmezlik, hem de fazla kilo almasi yüzünden her hafta mutlaka bir gün asiri çarpinti yüzünden acile basvuruyordu, kontrol altindaydi

. Hastanedeki kadin dogum doktoru, “Butik bir hastanede senin dogumunu gerçeklestiremeyiz, arastirma hastanesinde dogum yapman gerekir, çocuk ve eriskin yogun bakiminin mutlaka olmasi gereken bir yerde olman gerekir” diyince hastane hastane dolasmaya basladi. Ancak hiçbir hastane Nuray Yürük’ü kabul etmek istemiyordu.

Gittigi hastaneler, “Dogum eger geceye denk gelirse nöbetçi kalp doktorumuz yok. Senin dogumunda mutlaka bir kalp doktoru olmasi gerekiyor. Bu sartlarda sizi hastaneye alamayiz” dedi. Son çare bir hastanede üç gün gözlem altinda kaldiktan sonra zor da olsa normal yollarla dogum yapti. Sükür ki bebek de anne de saglikli idi.

KALP YETMEZLIGI BASLAYABILIRDI 

Sonrasinda Malatya’ya ilk taniyi koyan, kontrollerini yapan doktoruna kontrol olmak istedi.

Doktor, “Mitral yetmezlik ilerlemis eger hemen ameliyat olmazsan kalp yetmezligin baslar ve ondan sonrasinda ameliyat olsan da bir ise yaramaz” dedi. Nuray Yürük, yasadigi süreci su sözlerle anlatti: “Kalp yetmezligini duyuca dünyam basima yikildi.

Zaten hastanede bir tek genç hasta kendini görüyordum, herkes ileri yasta hastalardi. Herhalde diyordum bir tek genç kalp hastasi benim bu dünyada, o kadar bunalimda idim.

Tamam ameliyat olayim ama ben ameliyat olmak istemiyordum çünkü ameliyat oldugum zaman metal kapak takildiginda ömür boyu kan sulandirici içmek gerekiyor. Kan sulandirici içtiginde, hamile kaldiginda bebegin de anne karninda kani sulaniyor, dolayisiyla hamilelik de yasak. Ben çocuguma bir kardes vermek istiyordum.

Istanbul’a döndüm arastirmalarima basladim.

Ameliyat kararimi kesin verdim, sagligim her seyden önemli idi ama bebek sahibi olabilmem için kapak tamiri olabilir mi diye arastiriyordum.  Internette Prof. Dr. Baris Çaynak hocama denk geldim

. Tesadüf o ki kayinvalidemin çalistigi hastanede çalisiyordu.

Tetkiklerim yapildi, ekoma bakildi.

Hocam, ‘Kapak tamirine uygun görünüyor, minimal invaziv yöntemiyle biz bu kapagi tamir edebiliriz’ dedi.

Dünyalar benim oldu. Çevremden kalp ameliyatlarinin zor geçtigini duydugum için korkularim vardi.

Ameliyatim alti saat kadar sürdü. Bir gün yogun bakimda kaldim, besinci gün taburcu olup bebegime bakmaya basladim. Kapali ameliyat oldugum için bu kadar erken iyilestim, gögüs kemigim kesilmedi ve vücudum parçalanmadi bir genç kadin olarak bu konuda çok mutluyum.”

DOKTORUM KIZIMA KARDESLERINI HEDIYE ETTI 

Ameliyattan önce bir kizi olan Nuray Yürük, ameliyattan sonra iki kiz çocugu daha dünyaya getirdi.

Üç kiz annesi Yürük, “Hazir ameliyatimi olmusken, sagligim yerinde iken çocuguma bir kardes düsünmeye basladik.

Doktorlarim ‘Senin diger kadinlardan hiçbir farkin yok ikinci bebegine hamile kalabilirsin’ dedi.

Planli bir sekilde ikinci bebegime hamile kaldim. Ikinci hamileligim çok çok rahat geçti herhangi bir saglik problemi yasamadim, çarpintilarim olmadi, çok rahat bir hamilelikten sonra normal dogum yaptim.

Kizimi büyütürken hiç planli olmayan bir hamilelik gündeme geldi ve ben doktorlarimdan üçüncü bebegimi de dogurabilecegimi ögrendim.

Sükürler olsun sezeryan ile dogum yaptim. Su anda bebegim yedi aylik, üç kiz annesiyim, çok mutluyum, çok saglikliyim.

Alti ayda bir gidip kontrollerimi yaptiriyorum. Baris hocam bana hem sagligimi, hem de kizima kardeslerini hediye etti, kendisine çok minnettarim.”

“MITRAL KAPAK KAÇAKLARI TAMIR EDILEBILIR” 

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmani Prof. Dr. Baris Çaynak, “Hastamiza mitral kapak tamiri yapilmasi gerekiyordu ve kan sulandirici kullanmadan tekrar hamile kalmak gibi bir istegi oldu. Kapagi, tamir edilebilir bir kapakti.

Aslinda kapakta kireçlenme, daralma olmadigi müddetçe bütün mitral kapak kaçaklarini tamir etmek mümkündür.

Mitral kapak tamiri ameliyatlarini gögüs kemigini açmadan kapali olarak yapiyoruz.

Bütün kesiler özellikle kadin hastalarda sag meme altinda kaliyor ve açik ameliyatta nasil bir tamir yapacaksak veya kapagi degistireceksek bu küçük kesilerden ameliyati yapmak mümkün oluyor. Kompleks bir kapak tamiri ameliyati idi ama çok basarili oldu. Ameliyat sonrasinda her seyin iyi oldugunu gördük. Kapak tamamen normal çalisiyordu

Daha sonra hastamiz planli bir sekilde hamile kaldi, hiçbir sorunu olmayan bir hamilelik yasadi çünkü kan sulandirici ilaç kullanmiyordu, herhangi bir kalp herhangi bir kalp yetmezligi yoktu ve kapakta normal çalisiyordu ikinci dogumunu da çok saglikli bir sekilde normal dogum olarak yapti.

Sonrasinda ise planlanmayan üçüncü bir hamilelik sürecini de sorunsuz sekilde geçirdi.

Su anda saglikli üç çocuk annesi olarak hayatina devam ediyor.

Biz hastalarimizin ömrünün geri kalan bütün süresinde normal, hiç ameliyat olmamis bir insanla ayni konforu sürmesini ve bunun yaninda da vücudunda ameliyata dair kalici bir iz olmadan hayatina devam etmesini istiyoruz.

Özellikle genç kadin hastalarda, anne olmak isteyen ve hayati boyunca bir ameliyat izi ile dolasmak istemeyen hastalar için kapali ameliyat çok iyi bir seçenek oluyor.”

Afyon HABERI


Pazar 12.2 ° / 3.7 °
Pazartesi 17.2 ° / 0.9 °
Salı 20.1 ° / 3.4 °