BAYRAMDA SEKER TÜKETIMINE DIKKAT!

BAYRAMDA SEKER TÜKETIMINE DIKKAT!

Saglik 3.05.2022 09:31:29 0
BAYRAMDA SEKER TÜKETIMINE DIKKAT!

 

 

Ramazan Bayrami’nda yagli, agir hamur isleri, seker, serbetli ve çikolatali gidalari fazla tüketmek, sindirim sistemi sorunlarinin yaninda, kan sekerinin hizli yükselmesine sebep olup, diyabet hastalari için ciddi tehlike olusturmaktadir.

 

Ramazan Bayrami sürecinde en sik görülen klinik vaka siralamasinin basinda asiri tatli, seker alimi ve ramazan ayinin bitme etkisiyle vücuda yüksek oranda gida alimindan kaynakli mide kramplari yer almaktadir. 

 

Alerji Diyetisyeni Ecem Tugba Özkan, “Ramazan Bayrami’nda asiri tüketilen sekerli ve agir besinler tansiyon ve kan sekerini yükseltir. Bayram misafirliklerinde tatli ikramini reddetmek zor olabilir. Fakat normalden fazla tüketilen sekerli gidalar, bir anda kan sekerini yükseltebilir. Özellikle diyabet hastalari seker komasi tehlikesi altinda olabilirler” dedi.

 

Seker Tüketimi Damarlari Tikiyor!
Beyaz seker, yapilan tatlilarin ham maddesini olusturuyor. Esmer seker, misir surubu, tatlandiricilar ya da sofra sekeri içeren ürünler kalp yetmezligi basta olmak üzere hipertansiyona, tikanmis damarlara ve baska kalp hastaliklarina sebebiyet verebilir. Seker tüketimi damar tikanikligina yol açtigi için bu maddenin tüketilmesinde çok dikkatli olmak gerekiyor. Orucun bitmesiyle baslayacak olan Ramazan Bayrami’nda börek, pasta, baklava benzeri hamur isleri basta olmak üzere yüksek seker oranina sahip yiyecekler asiriya kaçmadan tüketilmeli ve gerektiginde muadili olarak dogal seker içeren meyveler tercih edilmelidir. 

 

Bayramda Midenizi Yormayin!
Diyetisyen Ecem Tugba Özkan: “Ramazan ayi boyunca vücut bir yeme düzenine alisiyor. Tipki orucun ilk günlerindeki gibi vücudun beslenme düzeni degisikligine alisabilmesi adina zamana ihtiyaci var. Yüksek tansiyon basta olmak üzere; reflü, yüksek seker gibi büyük saglik problemlerinin ortaya çikmamasi adina ilk günler porsiyon konusunda çok daha dikkatli olmakta yarar var” dedi. Ve ekledi: “ Tatlilar, hamur isleri, kizartmalar benzeri sagliga zararli yiyecekler sindirim sistemine zarar verebiliyor. Bu gidalar yerine peynir, yumurta, tam bugday ekmegi gibi besinlerin tüketilmesi; mideyi yormadan güne saglikli baslangici ve daha dinç ve zinde bir metabolizmanin önünü açacaktir” seklinde açikladi.

 

Seker Kanseri Tetikliyor!
Bayramlarin geleneksel yiyecekleri arasinda tatlilar yer alir.

Tatlinin içerisinde yer alan seker vücuda alindiginda, insan beyni haz duyusunu ortaya çikaran dopamin hormonunu salgilanir. 

Insan bedeni seker yedikçe daha çok tüketmek ister. Bu durum seker maddesine karsi bagimliliga neden olur.

Diyetisyen Ecem Tugba Özkan, sekerin kalp hastaligi, böbrek hastaliklari hatta kanser riskini ortaya çikarttigini ve ciddi hastaliklarla baglantili oldugunu söyledi.

Serbetli ve hamurlu tatlilar yerine yogurtlu, hafif ve sütlü tatlilar, seker yerine bal ya da pekmezle yapilmis kekler, tatlandiricilar yerine meyveli tatlilar tercih edilebilecegini belirterek, rafine sekerin insan vücudunun bagisiklik sistemini zayiflatan, baskilayan gidalar arasinda oldugu bilgisini verdi.

 

Tam Bugday Unla Yapilmis Krep = Börek

Börek yerine tam bugday unuyla yapilmis sebzeli krepler daha saglikli bir tercih olabilir.

Karnabahar kisiri da bulgurdan yapilana göre çok daha faydali.

Karnabahari robottan geçirdikten sonra çok az yagli tavada biraz yumusayana kadar çevirin

. Sonra salça, taze sogan ve maydanoz gibi sebzelerle birlestirebilirsiniz.

Yemekten Bir Saat Sonra Çay Kahve Tüketin!

Çay-kahve gibi sivi içecekler, yemek yedikten 1 saat sonrasinda tüketilmelidir. 

Gün içerisinde sekersiz ve çok demli olmayacak sekilde 6 bardak çay tüketilebilir. Kahve tüketiminde ise 3 fincan yeterlidir. 

Gün sonunda sindirim sisteminin rahatlatmasi adina rezene, papatya ya da rezene çaylari tüketilebilir.

Sekerli ve asitli içeceklerden kaçinilmasi, seker orani az kompostolardan veya limonata tüketilebilir.

 

Bayramda Çocuklara Seker Sinirlandirilmali!

 

Bayram misafirlikleri esnasinda tüketilen hamur, seker, çikolata ve gazli içeceklerin çocuklarin sagligini ve beslenme rutininde olumsuz etkiler biraktigini aktaran Diyetisyen Ecem Tugba Özkan “Bayram ziyaretlerinde çikolata ve sekerlemelerin sik tüketilmesi, çocuklarda sinirlilik, bagimlilik, huzursuzluk ve hiperaktiviteye neden olacagi gibi obeziteye de zemin hazirlar. Misafirliklerde israrci ikram tutumu, aileleriyle beraber çocuklari da zor duruma sokmakta ve çocuklarin asiri yeme egilimine sürüklenmesine sebep olmaktadir.

Bu sebeple çocuklar seker tüketirken birkaç parça seker ya da çikolata ile sinirlandirilmasi faydali olacaktir” ifadelerini kullandi. 

 

Asitli Yerine Taze Sikilmis Içecekler Için!

 

Bayramda tüketilen içeceklerin de en az yiyecekler kadar kontrollü tüketilmesi gerektigini aktaran Diyetisyen Ecem Tugba Özkan, “Bayram sürecinde seker içerigi yüksek, gazli ve sekerli içeceklerden ziyade ev yapimi meyve çaylari, sade maden sulari, kefir, bitki çaylari, meyve sulari benzeri içecekler ikram edilebilir.

Kahve ve çaylarin sekeriz tüketilmesiyle gereksiz seker aliminin önüne geçilebilir.

Yüksek tansiyon, diyabet, kalp ve damar hastaliklarina sahip bireyler uyguladiklari beslenme düzenine bayram süresince de devam etmelidir. Diyabet hastalarinin özellikle hassas olmasi gerektiginin altini çizen Diyetisyen Ecem Tugba Özkan, “Insülin kullanan hastalar tedavilerine devam etmeli ve seker hastaligiyla alakali ilaçlarini aksatmamali.

Bayram sürecinde uygulanan düzenli egzersizler de ihmal edilmemeli, seker hastalari kan seker degerlerini kontrol altinda tutulmalidir” seklinde ekledi. 

Afyon HABERI


Cuma 20.3 ° / 8.2 °
Cumartesi 13.8 ° / 6.8 °
Pazar 12.2 ° / 3.7 °