Uslu, “Bugün emekçiler olarak bizim günümüz”

Uslu, “Bugün emekçiler olarak bizim günümüz”

Gündem 29.04.2022 15:58:18 0
Uslu, “Bugün emekçiler olarak bizim günümüz”

 

Türkiye Isçi Sendikalari Konfederasyonu Afyonkarahisar Il Temsilcisi Muharrem Uslu ve sendika üyeleri 1 Mayis Emek ve Dayanisma Günü dolayisiyla sendika binasinda basin açiklamasi gerçeklestirdi. Uslu açiklamasinda, “Bugün yasamini emegiyle sürdürenlerin hak arama ve mücadele günü, bugün emekçiler olarak bizim günümüz” dedi.

1 Mayis Emek ve Dayanisma Günü dolayisiyla açiklama yapan Türkiye Isçi Sendikalari Konfederasyonu Afyonkarahisar Il Temsilcisi Muharrem Uslu,  Son elli yilda, tüm dünyada emekçilerin yasama sartlarinin her sene bir öncekine göre daha da kötülestigini belirterek, zenginle fakir arasindaki farkin daha da açildiginin altini çizdi. Uslu, “Zenginle fakir arasindaki fark daha da açildi

Dünyada geçerli ekonomik sistem her geçen gün yeni bir sarsintiya, daha fazla krize yol açiyor. Her sektörde, her ülkede, bir küresel durgunlugun etkisi yasaniyor.

Bu olumsuz gelismeler giderek artti. Önceden yasanan meseleleri gölgede birakti.

Covid-19 Salgini ile tüm fatura emekçiye çikarildi. Hayatimiz adeta kabusa döndü

. Basta dar gelirliler olmak üzere, hayatini emegiyle sürdüren tüm toplum kesimleri agir tahribata maruz kaldi. Salgin'in kitlesel etkileri yavas yavas azalma egilimi gösterdi. Ama emekçiler için ümit verici gelismeler yasanmadi

. Tam tersine, Subat ayinin sonunda baslayan Rusya’nin Ukrayna'ya yönelik askeri operasyonu, sorunlarin daha da derinlesmesine neden oldu. Fiyat artislari tedarik maliyetlerini artirdigindan, yeni bir zam dalgasi sert bir biçimde geldi

. Ekmekten sekere, etten süte, meyve ve sebzeye kadar tüm temel gida ürünlerine yüzde yüzü asan zamlar geldi.

Zam dalgasi sadece gida ürünleriyle sinirli kalmadi.

Akaryakittan dogal gaza, elektrikten suya; ulasima, yani tüm temel hizmetlere gelen zamlar durmak bilmedi.

Zamlar günden güne, kimi zaman saatten saate geldi.

Dün bir olan bugün bir buçuk oldu; sabah iki olan aksama iki buçuga çikti. Bazi zincir marketlerin de fiyat artislarina olumsuz yönde katkisi oldu

. Bu da ücretli çalisanlarin, emeklilerinin geçinme sartlarindaki bozulmanin daha da artmasina yol açti. Aldigimiz ücret zorunlu ihtiyaçlarimiza bile yetmiyor. Esitsiz, hakkaniyetsiz ve emekçilerin hayatini olumsuz etkileyen iliskilerin sonuçlarini görüyoruz.

Temel harcamalarimiz arasinda yer alan her türlü kalemde yüksek fiyat artislari yasandi. Yani enflasyon yine yükseldi” dedi.

“EMEKÇILERIN REEL ÜCRETLERI HIZLA ERIDI”

Dar ve sabit gelirli milyonlarca emekçinin en büyük düsmanlarindan biri olan enflasyonun hayatlari oldukça kötü etkiledigini ifade eden Uslu,  bunun sorumlusunun emegiyle geçinmeye çalisan milyonlarca emekçinin olmadigini dile getirdi. Uslu, “Yükselen yasama maliyetine karsi önlem olarak ücretlerde artis saglandi. Birçok is kolunda ücret artislari önceki senelerle karsilastirildiginda nispeten daha yüksek oldu.

Asgari ücret vergi disi birakildi. Ancak bu olumlu gelismeler yasadigimiz enflasyonun gölgesinde birakildi.

Emekçilerin reel ücretleri hizla eridi. Son aylarda daha da artan zam dalgasi ve ödedigimiz yüksek faturalar nedeniyle, toplu sözlesmeyle elde ettigimiz ücret artislari da maalesef anlamini yitirdi.

Ücretlerdeki asinmanin en kisa sürede önlenmesi gerekiyor.

Yasanan sartlar altinda tek çare sendikal örgütlenmedir. Sendikalarin temel mücadelesi ekmek, baris ve özgürlük içindir’’ diye konustu.

“TÜRK-IS, TÜM EMEKÇILERININ HAKLARINI KORUYUP MÜCADELE ETMEKTEDIR”

“Dünyanin büyük bir bölümünde emekçiler, 1 Mayis’i daha da agirlasan sorunlarla mücadele ederek karsiliyor” diyerek sözlerine devam eden Uslu, “Bir yandan issizlik tehdidi diger yandan geçim sikintisiyla emekçiler bu 1 Mayis’i kutluyor.

Yurdumuzun en büyük ve en köklü isçi örgütü Türk-Is, basta üyeleri olmak üzere tüm emekçilerin hak ve çikarlarini koruyup gelistirmek amaciyla mücadele etmektedir.

Emegin dünyasinin en yakici mevcut sorunlari ve bunlara yönelik çözüm önerileri Türk-Is tarafindan her firsatta ortaya koyuldu.

Taseron sorunun sonlandirilmasi, geçici isçilerin daimi kadroya alinmasi, isçi hak ve özgürlüklerinin korunmasi ve gelistirilmesi, ücretlerin satin alma gücünün korunmasi, asgari ücretin artirilmasi, vergide adalet saglanmasi, çalisma mevzuatinin iyilestirilmesi ve benzeri birçok alanda hep birlikte mücadele ediyoruz. Kadina siddetin önlenmesinden, doganin korunmasina her alanda sendikalar faaliyetleriyle var olmaya devam etmektedir.

Sendikalarin temel mücadelesi ekmek, baris ve özgürlük içindir.

Sendikalarin mücadelesi ve basarisi, dünyadaki tüm emekçilerin yararina olacaktir

Türk-Is 70 yillik geçmisinden aldigi güçle isçilerin, magdurun ve mazlumun yaninda olma sorumlulugunu yerine getirmeye devam edecektir” dedi. >>

 

 

Afyon HABERI


Pazartesi 17.2 ° / 0.9 °
Salı 20.1 ° / 3.4 °
Çarşamba 22.4 ° / 7.6 °