Termalin Baskenti Afyonkarahisar’da Mutlaka Gezilmesi gereken Yerler.

Termalin Baskenti Afyonkarahisar’da Mutlaka Gezilmesi gereken Yerler.

Gündem 29.04.2022 11:40:00 0
Termalin Baskenti Afyonkarahisar’da Mutlaka Gezilmesi gereken Yerler.

 

Türkiye'nin termal baskenti Afyonkarahisar'da gezilecek yerler

Sicak ve sifali sulari ile ünlü Afyonkarahisar’da bol bol dinlenip yenilenecegin bir kaplica tatiline ne dersin?

Termal turizmin ülkemizdeki popüler adreslerinden biri olan Afyonkarahisar, 5000 yillik tarihiyle de dikkat çekiyor. Sehrin tarihi ve kültürel zenginliklerini görmek isteyen pek çok turist, sehri ziyaret ediyor.

Türkiye’nin termal baskenti olarak görülen Afyonkarahisar’in yöresel mutfagindan da oldukça güzel lezzetler çikiyor. Yani sehir, misafirlerini hem Afyon’da gezilecek yerler hem de yerel lezzetler konusunda mutlu etmeyi basariyor.

Afyonkarahisar, dogal yeralti kaynaklari ile ünlenmis bir sehir. Ancak binlerce yillik tarihin ardindan günümüze yansiyan tarihi ve kültürel degerleri de sehri ön plana çikariyor. Tarihin izini sürmek isteyenler de Afyon’da termal tatiline gelmis olanlar kadar sehri seviyor.

 <a href=Afyon gezilecek yerler hashas tarlalari" class="aligncenter lazy-loaded size-full wp-image-21662" src="https://www.etstur.com/letsgo/wp-content/uploads/2019/02/afyonkarahisar-gezilecek-yerler-hashas-tarlasi.jpg" style="border:0px; box-sizing:border-box; display:block; height:auto; margin:5px auto; max-width:100%; text-align:center; vertical-align:middle; width:825px" />

Termal ve kaplica denince ilk akla gelen sehir olan Afyon’da gurme lezzetler ile karsilasmak da mümkün. Kendine has karakteristik lezzetleriyle dikkat çeken Afyon mutfagi, yeni tatlar denemek isteyen tüm misafirlere kapilarini sonuna kadar açiyor.

Farkli konseptlere sahip Afyonkarahisar otelleri arasindan kendinize en uygun olani seçerek tatil planinizi yapmaya baslayabilirsiniz. Sehirde Her Sey Dahil ya da Tam Pansiyon konaklama seçenekleri ile hizmet veren lüks oteller de yer aliyor, Sadece Oda ve Oda Kahvalti konseptleri ile hizmet veren uygun bütçeli oteller de. Afyonkarahisar Termal Oteller arasinda da oldukça sik seçenekler yer aliyor. Nasil bir tatil istediginize karar verdikten sonra kalacaginiz yeri seçip hizlica rezervasyon yapabilirsiniz.

 <a href=Afyon gezilecek yerler Frig Vadisi peri bacalari" class="aligncenter lazy-loaded size-full wp-image-21659" src="https://www.etstur.com/letsgo/wp-content/uploads/2019/02/afyonkarahisar-gezilecek-yerler-frig-vadisi-peri-bacalari.jpg" style="border:0px; box-sizing:border-box; display:block; height:auto; margin:5px auto; max-width:100%; text-align:center; vertical-align:middle; width:825px" />

Içindekiler

Afyonkarahisar’in Tarihi

Ege Bölgesi’nin iç kesimlerinde yer alan Afyonkarahisar, bölgenin en soguk illerinden biri. Tarihi binlerce yila dayanan sehrin M. Ö. 2000’li yillarin ilk dönemleri itibariyla Hititlere ve sonrasinda Friglere ve Lidyalilara ev sahipligi yaptigi biliniyor. M. Ö. 6. yüzyil sonlarinda ise bu bölge Pers hakimiyetine girdi. Roma ve Bizans dönemlerinin ardindan, 12. yüzyil sonlarina dogru ise Türkler bu alanda hakim oldu. Bölgenin adi Hititler zamaninda Hapanuva, Bizans ve Romalilar zamaninda ise Akroinon olarak aniliyordu.

Anadolu Selçuklu Devleti, Kösedag Muharebesi’nde yenilince, 1275 senesinde bu bölgede baskenti Afyonkarahisar olan Sâhib Ataogullari Beyligi kuruldu. Sahip Ata Fahrettin Ali’nin unvani ile sehrin adi eskiden Karahisâr-i Sâhib olarak biliniyordu. Karahisar kelimesi, sehirde bulunan koyu renkli volkanik kayalarin üstünde yer alan hisardan alintilandi.

1341 senesine gelindiginde Sâhib Ataogullari Beyligi, Germiyanogullari Beyligi’ne katildi. Pek çok olayin ardindan 1429 senesinde bu bölge Osmanli egemenligine girdi. Sehrin adi ilk olarak 1684 senesinde Afyonkarahisar olarak belgelerde geçti. Afyon kelimesi bölgede genis alanlarda yetistirilen hashaslar sebebi ile eklendi.

 <a href=Afyon gezilecek yerler Afyon'un tarihi camileri Imaret Camii" class="aligncenter lazy-loaded size-full wp-image-21651" src="https://www.etstur.com/letsgo/wp-content/uploads/2019/02/afyonkarahisar-gezilecek-yerler-afyon-tarihi-camileri.jpg" style="border:0px; box-sizing:border-box; display:block; height:auto; margin:5px auto; max-width:100%; text-align:center; vertical-align:middle; width:825px" />

Afyonkarahisar’da Gezilecek Yerler

Eskisehir, Kütahya, Usak, Denizli, Burdur, Isparta ve Konya ile sinir komsusu olan Afyonkarahisar, her yil çok sayida turisti agirliyor. Sehir, hem termal turizmi hem de kültür turizmi için oldukça güzel seçenekler sunuyor.

Karasal iklim özelliklerinin hakim oldugu Afyon’da tarihin izini sürmek ve yöresel lezzetlerin pesinde kosmak isterseniz soguk kis aylari yerine yaz ve bahar aylarini tercih edebilirsiniz. Amaciniz Afyon’un termal olanaklarindan faydalanmaksa tabii ki sonbahar ve kis aylarinda yola koyulmus olmalisiniz.

Sadece içinizi isitacak ve size iyi gelecek bir kaplica tatili için bile Afyon’a gitmis olsaniz, kendinize biraz zaman ayirip sehrin tarihi ve kültürel zenginliklerini kesfe çikabilirsiniz. Afyonkarahisar’da gezilecek yerler hakkinda biraz bilgi edinmek isterseniz biz sizin için güzel bir liste hazirladik bile. Seyahat planinizi hazirlarken listeye eklenmesini istediginiz yerler olursa bize yorum olarak iletebilirsiniz. Kesfiniz bol olsun!

 <a href=Afyon gezilecek yerler Afyon sehir manzarasi" class="aligncenter lazy-loaded size-full wp-image-21650" src="https://www.etstur.com/letsgo/wp-content/uploads/2019/02/afyonkarahisar-gezilecek-yerler-afyon-sehir-manzarasi.jpg" style="border:0px; box-sizing:border-box; display:block; height:auto; margin:5px auto; max-width:100%; text-align:center; vertical-align:middle; width:825px" />

1. Afyon Karahisar Kalesi

Binlerce yil öncesine dayanan geçmisi ile dikkat çeken Afyon’da gezilecek tarihi yerler oldukça fazla. Bu yerlerin ilk sirasinda ise ihtisamli bir sekilde sehrin ortasinda yükselen  Afyon Kalesi! Yillar boyunca sehrin tarihi anlarina taniklik etmis olan bu kale, 225 m yükseklige sahip bir sarp kayalik üstünde yer aliyor.

Kalenin M. Ö. 1350 yillarina denk gelen Hititler zamaninda insa edildigi biliniyor. Karahisar Kalesi olarak da anilan yapida, Ana Tanriça Kybele’ye adanmis tapinma yerlerinin yani sira dört büyük sarniç bulunuyor. Afyonkarahisar’in simgelerinden biri olan kaleye çiktiginizda sehrin manzarasini izleyebilirsiniz.

 <a href=Afyon gezilecek yerler Afyon Karahisar kalesi" class="aligncenter lazy-loaded size-full wp-image-21646" src="https://www.etstur.com/letsgo/wp-content/uploads/2019/02/afyonkarahisar-gezilecek-yerler-afyon-karahisar-kalesi.jpg" style="border:0px; box-sizing:border-box; display:block; height:auto; margin:5px auto; max-width:100%; text-align:center; vertical-align:middle; width:825px" />

2. Frig Vadisi

Afyonkarahisar, Ankara, Eskisehir ve Kütahya arasindaki cografyaya yayilan Frigya ve yaklasik 3000 yil önce dikkat çeken bir medeniyete sahip olmus olan Frigler, günümüzde hala izi sürülen efsaneler arasinda yer aliyor. Tematik kültür yolu olarak projelendirilen ve 2013 yilinda açilan Frig Yolu, uluslararasi standartlarda uzun yürüyüs ve bisiklet yollarini içinde barindiran üç ana rotadan olusuyor ve Frigya’nin gezginler tarafindan kesfedilmesini sagliyor.

 <a href=Afyon gezilecek yerler Frig Vadisi yürüyüs yolu" class="aligncenter lazy-loaded size-full wp-image-21660" src="https://www.etstur.com/letsgo/wp-content/uploads/2019/02/afyonkarahisar-gezilecek-yerler-frig-vadisi-yuruyus-yolu.jpg" style="border:0px; box-sizing:border-box; display:block; height:auto; margin:5px auto; max-width:100%; text-align:center; vertical-align:middle; width:825px" />

Dünyanin en ilginç ve bir o kadar degerli kaya eserlerini ve mezar anitlarini yaratmis olan Frigya sakinleri, geriye görülecek çok fazla sey biraktilar. Afyonkarahisar Frig Vadisi’nda gezilecek yerler arasinda açik hava tapinaklari, kaya anitlari ve sunaklar, kaya mezarlari ve kaya yerlesim yerleri ile kale, türbe ve sapeller bulunuyor.

Friglerin bereket ve doga tanriçasi olarak tapindigi Ana Tanriça Kübele’ye ithaf edilen kaya anitlari, mezarlar ve sunaklar arasinda Aslantas, Yilantas, Maltas, Kumcabogaz, Kapikaya ve Aslankaya anitlari sayilabilir. Bu yapilar kutsal olarak bilinen Göynüs Vadisi Açik Hava Tapinagi ve Ihsaniye Döger Bölgesi’nde yer aliyor. Ayazin Köyü Ören Yeri, Seydiler Kalesi, Selimiye Kayaliklari, Kirkinler Kayaliklari ve peri bacalari da bölgede gezilebilecek yerlerden.

 <a href=Afyon gezilecek yerler Frig Vadisi gezilecek yerler" class="aligncenter lazy-loaded size-full wp-image-21658" src="https://www.etstur.com/letsgo/wp-content/uploads/2019/02/afyonkarahisar-gezilecek-yerler-frig-vadisi-gezilecek-yerler.jpg" style="border:0px; box-sizing:border-box; display:block; height:auto; margin:5px auto; max-width:100%; text-align:center; vertical-align:middle; width:825px" />

3. Iscehisar Peri Bacalari

Afyon’da da peri bacalari oldugunu biliyor muydunuz? Frig Vadisi geziniz sirasinda yolda rastlayacaginiz peri bacalari, essiz manzaralar sunuyor. Dolayisiyla Ihsaniye, Iscehisar, Bayat ve Bolvadin ilçelerinde sapkali ya da sapkasiz peri bacalari görmeniz mümkün. Afyon, jeolojik olarak volkanik bir arazi üzerinde yer aliyor. Frig Yolu’nu kesfe çikacaksaniz kesinlikle fotograf makinenizi yaninizdan eksik etmeyin ve Iscehisar Peri Bacalari ile bol bol fotograf çektirin.

 <a href=Afyon gezilecek yerler Iscehisar Peri Bacalari" class="aligncenter lazy-loaded size-full wp-image-21663" src="https://www.etstur.com/letsgo/wp-content/uploads/2019/02/afyonkarahisar-gezilecek-yerler-iscehisar-peri-bacalari.jpg" style="border:0px; box-sizing:border-box; display:block; height:auto; margin:5px auto; max-width:100%; text-align:center; vertical-align:middle; width:825px" />

4. Baskomutanlik Tarihi Milli Parki

Usak, Kütahya ve Afyon illerine yayilmis olan Baskomutanlik Tarihi Milli Parki, toplamda 348.340 dekarlik bir alan kapliyor. Büyük Tarruz’un yasandigi ve büyük bir basariya sahit olan Kocatepe ve Dumlupinar bölgeleri, tarihi ve kültürel degerlere verilen önemi göstermek için 8 Kasim 1981 tarihinde milli park ilan edildi.

Baskomutanlik Tarihi Milli Parki içinde Kurtulus Savasi’nin yasandigi tarihi yerler, anitlar ve sehitlikler görülebiliyor. Bu milli parkin Kocatepe bölümünde; Kocatepe Aniti ve Kitabesi, Yüzbasi Agah Efendi Sehitligi, Zafer Müzesi, Büyük Taarruz Sehitligi ve Baskomutan Mustafa Kemal Aniti ve Albay Resat Çigiltepe Sehitligi yer aliyor. Dumlupinar bölümünde ise Zafertepe Aniti, Sehit Sancaktar Mehmetçik Aniti, Sekip Efendi Sehitligi, Üç Tepeler Sehitligi (Büyük Aslanlilar Sehitligi), Dumlupinar Müzesi, Dumlupinar Aniti ve Atatürk Evi, Dumlupinar Sehitligi bulunuyor.

5. Afyon Anitkaya (Egret) Sehitligi

1922 senesinde, Kurtulus Savasi sirasinda 13. Alay’da ve 20 Alay’da sehit olanlar anisina yaptirilan  Afyon Anitkaya (Egret) Sehitligi, Afyon – Kütahya kara yolu üzerinde Anitkaya mevkiinde yer aliyor. 1924 senesinde basamakli bir yapi olarak insa edilen sehitlik, 1972 senesinde yenilendi.

Devlet töreni yapilan günlerde ya da Afyon seyahatiniz sirasinda buraya ugrayabilir, tarihe bir saygi durusunda bulunabilirsiniz.

Kurtulus Savasi zamanlarina taniklik etmis olan Afyon’da yer alan diger önemli sehitlikleri ve anitlari da listeleyelim.

  • Kocatepe Aniti
  • Büyük Taarruz Sehitligi ve Baskomutan Mustafa Kemal Aniti
  • Zafer (UTKU) Aniti
  • Afyonkarahisar Hava Sehitligi
  • Giresunlular Alay Sehitligi
  • Suhut Sehitligi
  • Yildirim Kemal Sehitligi
  • Çigiltepe Sehitligi
  • Yüzbasi Agah Efendi (Kurtkaya) Sehitligi

 <a href=Afyon gezilecek yerler Afyon Kocatepe" class="aligncenter lazy-loaded size-full wp-image-21647" src="https://www.etstur.com/letsgo/wp-content/uploads/2019/02/afyonkarahisar-gezilecek-yerler-afyon-kocatepe.jpg" style="border:0px; box-sizing:border-box; display:block; height:auto; margin:5px auto; max-width:100%; text-align:center; vertical-align:middle; width:825px" />

6. Kirkgöz Köprüsü

Afyon’un Bolvadin ilçesinde, Akarçay üzerinde yer alan Kirkgöz Köprüsü’nün ilk yarisi 1150 senesinde Bizans Imparatoru I. Manuel Kommen tarafindan yaptirildi. Yapiminda mermer ve bazalt tasi kullanildi. Kanuni Sultan Süleyman zamaninda, Mimar Sinan tarafindan köprünün kuzey tarafina dogru 200 metrelik ekleme yapildi ve köprü 64 gözlü oldu.

Köprünün bu kismina suya inmek için mermer bir merdiven bir namazgah eklendi.

57 gözü ile günümüze ulasan köprü, yerli ve yabanci turistler tarafindan ilgi görüyor.

 <a href=Afyon gezilecek yerler Alti Gözlü Köprü'den gün batimi" class="aligncenter lazy-loaded size-full wp-image-21653" src="https://www.etstur.com/letsgo/wp-content/uploads/2019/02/afyonkarahisar-gezilecek-yerler-alt%C4%B1-gozlu-kopru-gun-batimi.jpg" style="border:0px; box-sizing:border-box; display:block; height:auto; margin:5px auto; max-width:100%; text-align:center; vertical-align:middle; width:825px" />

7. Yedikapilar Manastiri

Afyon’un Bolvadin ilçesinde yer alan tarihi yerlerden biri de Yedikapilar Manastiri. Kemerkaya mevkiinde bulunan tüf kayaligin yüzeyine oyulmus olan kilise ve odalarin 8. ve 10. yüzyillar arasinda yapildigi tahmin ediliyor. Bu bitisik tonoz tavanli manastirin bulundugu alana ulasim oldukça kolay

Afyon seyahatiniz sirasinda burayi mutlaka görmelisiniz.

8. Afyon Tarihi Bedesten Çarsisi

Genç dönem Osmanli mimarisini özellikleri gösteren Tarihi Bedesten Çarsisi, Haci Bekir Tiryaki tarafindan 1914 senesinde yaptirildi. Mimari bir Fransiz olan yapi, 2016 senesinde Afyonkarahisar Belediyesi tarafindan restore edildi.

Çarsi yeni hali ile hem esnaf hem de ziyaretçiler tarafindan begeniliyor.

9. Kocayayla – Tokali Kanyonu (Akdag )

Afyonkarahisar’da Akdag eteklerinden yer alan Kocayayla, Afyon’un dogal güzellikleri arasinda öne çikan bir yer. Yaklasik 1.600 metrelerde yer alan ve Sandikli ilçesine 35 km uzaklikta bulunan yayla, zengin bitki örtüsü ve ormanlik alanlari ile oldugu kadar su kaynaklariyla da dikkat çekiyor.

Kocayayla’da yer alan Tokali Kanyonu ise 20 km uzunluga sahip. Macera tutkunuysaniz kanyonun 12 kilometrelik kismini geçmeyi deneyebilirsiniz

. Zaman zaman tirmanmaniz gerekecegini unutmayin. Yaklasik 8 saat içinde kanyon geçisi tamamlanabilir.

Kanyon geçisinin ardindan ulasacaginiz Akdag Tabiat Parki’nda dinlenebilirsiniz. Burada Çivril Gölü’ne dökülen Akçay da Afyon’da görülecek yerler listesinde bulunuyor. Bu bölgede çesitli magaralar da mevcut.

 <a href=Afyon gezilecek yerler Bolvadin Hashas tarlasi" class="aligncenter lazy-loaded size-full wp-image-21655" src="https://www.etstur.com/letsgo/wp-content/uploads/2019/02/afyonkarahisar-gezilecek-yerler-bolvadin-hashas-tarlasi.jpg" style="border:0px; box-sizing:border-box; display:block; height:auto; margin:5px auto; max-width:100%; text-align:center; vertical-align:middle; width:825px" />

10. Kurt Ini Magarasi

Afyon’un Sandikli ilçesinde yer alan Kurt Ini Magarasi, 1700 m yükseklikte yer aliyor.

Orman içindeki magara, Sandikli’nin merkezine 34 km uzaklikta bulunuyor ve Bökenin Yurdu olarak isimlendirilmis bir bölgede konumlaniyor.

Gelmisken bu magaranin yakinlarinda yer alan Oktur Magarasi’ni da gezebilirsiniz.

11. Buzluk Magarasi

Afyon’un Sultandagi ilçesinde yer alan Buzluk Magarasi, Sultan Daglari’nin en yüksek yerinde bulunan bir doga harikasi. Yüksek, soguk ve karli bir bölgede yer alan bu magaraya çikmak istiyorsaniz yaz aylarini degerlendirmenizi öneririz. Magaraya gitmek için aracinizla Küçük Kirazli Yaylasi’na gelmeniz gerekiyor. Kalan yolu ise yürüyerek 4 saatte gitmek mümkün.

Zor ve uzun bir yolculugun ardindan göreceginiz manzaralar sizi mutlu edebilir.

Magara içinde yer alan buz kütlelerinin sekilleri ile sira disi manzaralar sunan Buzluk Magarasi’nin dar bir girisi bulunuyor

. Giristen 5 m sonra yerlerde buzlanma basliyor. Magara içindeki buz sarkitlar ve kristaller hos bir görüntü sunuyor.

12. Afyon Hashas Tarlalari

Afyon’un Sandikli ilçesine bagli Alagöz Köyü’nde, ortalama 200 dönüme yayilan hashas tarlalari, bahar ve yaz aylarinda muhtesem bir manzara sunuyor.  Afyon Ovasi’na yayilan hashas çiçekleri ilkbaharda açiyor ve yaz aylarinda olgunlasiyor.

Beyaz ve mor renkli çiçeklerin olusturdugu bu görsel sölene sahit olmak istiyorsaniz, Afyon tatilinizi hashas çiçeklerinin açtigi döneme göre ayarlayabilirsiniz.

 <a href=Afyon gezilecek yerler hashas çiçekleri" class="aligncenter lazy-loaded size-full wp-image-21661" src="https://www.etstur.com/letsgo/wp-content/uploads/2019/02/afyonkarahisar-gezilecek-yerler-hashas-cicekleri.jpg" style="border:0px; box-sizing:border-box; display:block; height:auto; margin:5px auto; max-width:100%; text-align:center; vertical-align:middle; width:825px" />

Afyonkarahisar Kaplicalari

1. Gazligöl Termal Turizm Merkezi ve Gazligöl Efsanesi

Afyon’un merkezine 21 km mesafede yer alan Gazligöl Termal Kaplicalari, 45-68 °C sicaklikta suya sahip. Kaplicanin suyu hiperterm, hipotenik, alketihir karbonatli ve hafif radyoaktif bilesenlerden olusuyor. Gazligöl’ün suyu içme tedavisinde ve banyo tedavisinde kullanilabiliyor. Kaplicada havuzlar ve tarihi çesme yer aliyor.

Termal sulari ve kaplicalari ile efsanelere bile konu olmus bir sehir, Afyonkarahisar. Bu efsanelerden en çok dikkat çeken ise Gazligöl efsanesi. Derler ki her seye sahip olan Kral Midas’in çocugu olmuyormus ve kral bu duruma çok üzülüyormus. Bir çocugu olsun diye dualar eden kralin sonunda dünya güzeli bir kizi olmus.

Kralin kizi Suna, genç kizlik çagina gelene kadar gayet saglikliymis ancak sonralari vücudunda çibanlar çikmaya baslamis. Doktorlar bu agrili çibanlari iyi etmeyi basaramamis. Bu duruma çok üzülen Suna, yollara düsmüs ve dag, tepe demeden yürümüs durmus.

Tam Afyonkarahisar’in Gazligöl mevkiinde yürürken çok susadigini fark etmis ve Gazligöl Kaplicasi’nin oldugu yerdeki su birikintisini görmüs. Suyu kana kana içerken fark etmis ki suyun degdigi yerde çibanlarin sizilari hafifliyor. Ardindan kendini bu çamurlu suya birakivermis ve agrilari biraz hafifleyince çikip oralarda bir yere uzanmis.

Derin bir uykunun ardindan uyandiginda çibanlarinin iyilesmeye basladigini görmüs.

Bir hafta boyunca o suyun yaninda konaklamis ve sonunda iyilesip eski güzelligine kavusmus. Bu sevinçli haberi paylasmak için saraya kosmus.

Olan biteni babasi Kral Midas’a anlatinca, kral bu suyun oldugu yere ayni derde sahip olanlara derman dagitmasi için bir hamam yapilmasini emretmis.

Iste böyle bir efsane ile ortaya çikan Galigöl Kaplicasi’nin Frigyalilar zamanindan bu yana kullanildigi düsünülüyor. Kral Midas’in kizini iyilestiren Afyon termal suyundan siz de faydalanmak istemez misiniz? Öyleyse hemen bir Afyonkarahisar seyahati planlamaya baslamalisiniz.

2. Ömer Kaplicasi

Afyon’un merkezine 15 km uzaklikta yer alan Ömer Ilicasi, 125 yillik bir havuza sahip. Ömer Kaplicasi’nin adi, o bölgede bulunan Ömer Dede yatirindan geliyor. 46-71 °C sicakliktaki suya sahip olan Ömer Kaplicasi’nin termal bilesenleri arasinda sodyum klorür, bikarbonat ve hipertermal yer aliyor. Buradaki termal su, gazli sular grubuna giriyor.

 <a href=Afyon gezilecek yerler Eber Gölü" class="aligncenter lazy-loaded size-full wp-image-21641" src="https://www.etstur.com/letsgo/wp-content/uploads/2019/02/afyonkarahisar-gezilecek-yerler-afyon-eber-golu.jpg" style="border:0px; box-sizing:border-box; display:block; height:auto; margin:5px auto; max-width:100%; text-align:center; vertical-align:middle; width:825px" />

3. Gecek Kaplicasi

Afyonkarahisar – Kütahya yolu üzerinde yer alan Gecek Kaplicasi, Afyon’un merkezine 18 km mesafede bulunuyor. Kaplica suyunun sicakligi 71 °C ve bu suyun kimyasal bilesenleri arasinda serbest kükürtlü hidrojen gazlari, sodyum klorür ve bikarbonat yer aliyor. Sifali sularinin yani sira Gecek Kaplicasi, mesire alani olarak da seviliyor.

4. Heybeli Termal Turizm Merkezi

Afyonkarahisar’a bagli Bolvadin ilçesinde yer alan Heybeli Termal Turizm Merkezi, sehrin merkezine 30 km uzaklikta bulunuyor. Kizil Kilise adi ile de anilan bölgedeki kaplicanin suyu ortalama 56 °C sicakliginda. Heybeli kaplicasinin suyu Ca, Na, HCO3 ve SO4 içeren termomineral bir su olarak dikkat çekiyor. Heybeli termal kaplicasinin tarihi eskilere dayaniyor. Kaplicanin Roma ve Bizans devirlerinden beri aktif oldugu biliniyor.

5. Hüdai Termal Turizm Merkezi

Afyonkarahisar, Sandikli kaplicalari arasinda yer alan Hüdai Kaplicalari’nin tarihi Frigyalilara kadar uzaniyor. Hatta ilk Hristiyanlik zamanlarinda baspiskopos Hieropoliste (Koçhisar) Sen Misel, bu kaplicanin suyu ile insanlarin sifa bulmasini saglar ve bunlari mucize olarak sunarmis. Eski kitaplarda bile Sen Misel’in Mucizeleri anlatilir hale gelmis ve bölgeye sifali Frigya anlamina gelen “ Frigya Salutaris” adi verilmis. Bizans devrinden kalma hamamlar da kaplicada görülebiliyor.

Hüdai Termal Turizm Merkezi’nde kaplicadan çikan suyun sicakligi 80-85 °C arasinda. Kaplica suyunun kimyasal bilesiminde sodyum sülfat ve bikarbonat görülüyor. Radyoaktivite açisindan Türkiye’de ilk siraya sahip bu kaplica, çamur banyolari ile ünlü. Kaplica suyunun buradaki kizil renkli toprakla karistirilmasi sonucu 40-45 °C sicakliga sahip çamur elde ediliyor ve çamurun içinde günlük yaklasik 6 ya da 7 dakikalik kürler uygulaniyor. Su banyosu tedavisi ve içme tedavisi de Hüdai Kaplicalari’nda uygulaniyor.

 <a href=Afyon gezilecek yerler Afyon panoramik sehir manzarasi" class="aligncenter lazy-loaded size-full wp-image-21649" src="https://www.etstur.com/letsgo/wp-content/uploads/2019/02/afyonkarahisar-gezilecek-yerler-afyon-panoramik-sehir-manzarasi.jpg" style="border:0px; box-sizing:border-box; display:block; height:auto; margin:5px auto; max-width:100%; text-align:center; vertical-align:middle; width:825px" />

Afyonkarahisar’da Gezilecek Antik Kentler

1. Synnada Antik Kenti

Afyon’un tarihi oldukça köklü ve sehirde yer alan antik kentler de bu bilgiyi destekliyor. Afyon antik kentleri, bölgede yerlesimin Eski Tunç Çagi’na kadar uzandigini gösteriyor. Afyon’un Suhut ilçesinde yer alan ve Eski Tunç Çagi’ndan baslayarak Hitit, Frig, Helen, Roma ve Bizans dönemlerinde de yerlesim yeri olarak varligini sürdürmüs olan Synnada Antik Kenti, Frigya’nin baskenti olmus büyük bir kentti.

2. Apameia Antik Kenti

Apameia Antik Kenti Pers döneminde, günümüzde Dinar ilçesi olarak bilinen bölgede yer aliyordu. Ephesus’tan sonra Helen ve Roma döneminin ikinci büyük kenti olarak bilinen Apameia’nin M. Ö. 3. yüzyila tarihlenen antik tiyatrosu ve stadyum gibi bazi yapilari hala görülebiliyor.

3. Docimeium Antik Kenti

Afyon’da pek bilinmeyen bir tarihi bölge olan Docimeium Antik Kenti, Afyonkarahisar’in Iscehisar ilçesinde yer aliyor. Bu eski yerlesim yeri çok bilinmese de tarihten izler tasimasi ile önem kazaniyor. Bazi kaynaklarda bu antik kentin Helenistik dönemde Makedonyalilar tarafindan kuruldugu belirtiliyor ancak kesin bir bilgi yok. Sehrin Roma döneminde yari özerklik kazandigi biliniyor.

 <a href=Afyon gezilecek yerler Afyon Gedik Ahmet Pasa Medresesi" class="aligncenter lazy-loaded size-full wp-image-21643" src="https://www.etstur.com/letsgo/wp-content/uploads/2019/02/afyonkarahisar-gezilecek-yerler-afyon-gedik-ahmet-pasa-medresesi.jpg" style="border:0px; box-sizing:border-box; display:block; height:auto; margin:5px auto; max-width:100%; text-align:center; vertical-align:middle; width:825px" />

4. Amorium Antik Kenti

Helenistik dönemde tam, Roma döneminde ise yari özerk halde oldugu bilinen Amorium Antik Kenti, Afyon’un Emirdag ilçesine bagli Hisarköy’de yer aliyor. 4 bin yillik tarihe ev sahipligi yapmis olan Amorium Antik Kenti, 7 uygarligin izlerini tasiyor. Bizans döneminde önemi artan kent, Istanbul’dan sonraki ikinci büyük kentti. Antik kentte yapilan kazi çalismalarinda, 16. ve 18. yüzyil Osmanli yerlesimini kanitlayacak nitelikte bulgular da ortaya çikti.

5. Afyon’daki Diger Antik Yerlesimler

Tarih boyunca farkli uygarliklar ile iletisimde olmus bir sehir olan Afyonkarahisar’da önemli antik kentler yer aliyordu. Afyon’da öne çikan antik kentler disinda daha ufak antik yerlesim yerleri de bulunuyordu. Sülün Köyü’nde Frigler tarafindan kurulmus olan Prymnessus Antik Kenti, Afyon’un eski yerlesim yerleri arasinda dikkat çekenlerden biri. Afyon’da bulunan diger antik yerlesim yerlerini asagidaki gibi siralayabiliriz.

  • Beudus Vetus (Palaeobeudus), Bolvadin
  • Julia (Ipsos), Bolvadin
  • Sandikli ilçesinde
  • Bruzus, Sandikli
  • Eucarpeia, Sandikli
  • Hieropolis, Sandikli
  • Stectorium, Sandikli
  • Otrus, Hocalar
  • Diocleia, Hocalar
  • Sibidunda, Suhut
  • Ococlia, Suhut
  • Lysias, Suhut
  • Metropolis, Dinar
  • Cidyessus, Sincanli
  • Sanaus, Dazkiri
  • Prymnessus, Sülün Köyü

 <a href=Afyon gezilecek yerler eski osmanli evleri tepeden görünüs" class="aligncenter lazy-loaded size-full wp-image-21657" src="https://www.etstur.com/letsgo/wp-content/uploads/2019/02/afyonkarahisar-gezilecek-yerler-eski-osmanli-evleri-tepeden-gorunus.jpg" style="border:0px; box-sizing:border-box; display:block; height:auto; margin:5px auto; max-width:100%; text-align:center; vertical-align:middle; width:825px" />

Afyonkarahisar’da Görülecek Tarihi Yerler

1. Ulu Camii

40 ahsap sütun üzerinde yükselen, üç kapiya ve tugla bir minareye sahip olan  Afyon Ulu Camii, Afyon’un merkezinde bulunan Çavusbas Mahallesi’nde yer aliyor. Afyon’un en büyük camisi olan Ulu Cami, Kirk Direkli Cami olarak da aniliyor.

1273 senesinde Afyon Sancak Beyi Nasredüddin Hasan tarafindan yaptirilan Ulu Camii, 1341 senesinde onarildi. Mistik atmosferi ve mimarisi ile dikkat çeken caminin süslemeleri de görülmeye deger. Hem ibadethane hem de bir sanat eseri olarak Ulu Camii’yi kesinlikle ziyaret etmelisiniz.

 <a href=Afyon gezilecek yerler Afyon ulu camii" class="aligncenter lazy-loaded size-full wp-image-21652" src="https://www.etstur.com/letsgo/wp-content/uploads/2019/02/afyonkarahisar-gezilecek-yerler-afyon-ulu-camii.jpg" style="border:0px; box-sizing:border-box; display:block; height:auto; margin:5px auto; max-width:100%; text-align:center; vertical-align:middle; width:825px" />

 

2. Misri Camii

Mimarisi ile dikkat çeken Misri Camii’nin Sahkancioglu Evliya Kasim Pasa tarafindan 1593 senesinde yaptirildigi biliniyor. Kasim Pasa Camii olarak da anilan bu camide, Abdurrahman Karahisari’nin ve Çelebi Sulta’nin türbeleri yer aliyor. Mozaik kakma çini detaylari ile süslenmis mihrabi ile ziyaretçiler tarafindan begenilen cami, günümüzde hala ziyarete açik durumda.

3. Afyon Imaret Camii

Afyon’un merkezinde, Kurtulus Caddesi üzerinde yer alan  Afyon Imaret Camii, 1472 senesinde insa edildi. Mimar Ayaz Aga’nin eseri olan bu caminin, Fatih Sultan Mehmet’in veziri Gedik Ahmet Pasa tarafindan yaptirildigi biliniyor. Bu nedenle cami, Gedik Ahmet Pasa Camii olarak da aniliyor. Görkemli bir mimariye ve dikkat çeken süslemelere sahip olan Imaret Camii, döneminin en güzel eserlerinden biri olarak görülüyor. 1795 senesinde restore edilen cami, günümüzde hala ziyaret edilebiliyor.

 <a href=Afyon gezilecek yerler afyon Imaret Camii" class="aligncenter lazy-loaded size-full wp-image-21644" src="https://www.etstur.com/letsgo/wp-content/uploads/2019/02/afyonkarahisar-gezilecek-yerler-afyon-imaret-camii.jpg" style="border:0px; box-sizing:border-box; display:block; height:auto; margin:5px auto; max-width:100%; text-align:center; vertical-align:middle; width:825px" />

4. Afyon Ot Pazari Camii

Tellalzade Süleyman Çavus tarafindan 1590 senesinde insa ettirilmis olan Ot Pazari Camii, Afyon Belediye Çarsisi’nin yaninda yer aliyor. Kare planli ve tek kubbeli bir yapi olan caminin minaresi yikildiktan sonra 1958 senesinde yenilendi.

5. Ayazini Kaya Kilisesi

Sarp bir tüf kayaligin içine oyulmus olan Ayazini Kaya Kilisesi, Afyon’a bagli Ihsaniye ilçesinde yer aliyor. Kilisenin en önemli özelligi kubbeli ve apsisli bir yapi olusu… Afyonda görülecek tarihi yerler arasinda öne çikan bu manastir yapisinin kim tarafindan yaptirildigi bilinmiyor ancak mimari özelliklerine bakilarak 1000’li yillarda yaptirildigi tahmin ediliyor.

 <a href=Afyon gezilecek yerler Ayazini Kaya Kilisesi Frig Vadisi" class="aligncenter lazy-loaded size-full wp-image-21654" src="https://www.etstur.com/letsgo/wp-content/uploads/2019/02/afyonkarahisar-gezilecek-yerler-ayazini-kaya-kilisesi-frig-vadisi.jpg" style="border:0px; box-sizing:border-box; display:block; height:auto; margin:5px auto; max-width:100%; text-align:center; vertical-align:middle; width:825px" />

6. Egerli Kaya Kilisesi

Afyon’un hem tarihi hem de turistik olarak öne çikan degerlerinden biri de Egerli Kaya Kilisesi! Ulasim açisindan oldukça kolay bir noktada yer alan bu kilisenin, Afyon’da yer alan kaya kiliseleri arasinda en saglami oldugu söyleniyor. Köklü bir tarihe taniklik etmis olan kilisenin içinde kök boyalar ile yapilmis desenler yer aliyor. Afyon seyahatiniz sirasinda bu desenleri mutlaka görmelisiniz. Afyon kiliseleri arasinda yer alan Agin Kaya Kilisesi, Memeç Kaya Kilisesi ve Böcü Inleri Kilisesi de görülmeye deger yapilar.

7. Afyon Kervansaraylari

1. Izzettin Keykavus’un vezirlerinden Sahipata Fahrettin Ali tarafindan 1249 senesinde insa ettirilen Ishakli (Sahipata) Kervansarayi, Afyon’un Ihsaniye ilçesinde yer alan ve 1434 senesinde yaptirilmis olan Döger Kervansarayi, Selçuklu dönemine ait tas mimari özellikleri tasiyan Çay Kervansarayi ve Anitkaya’da bulunan ve Germiyanogullari zamanina ait bir yapi oldugu düsünülen Egret Kervansarayi Afyon’da görülecek tarihi yerler arasinda listelenebilir.

 <a href=Afyon gezilecek yerler KArahisar Kalesi manzara" class="aligncenter lazy-loaded size-full wp-image-21664" src="https://www.etstur.com/letsgo/wp-content/uploads/2019/02/afyonkarahisar-gezilecek-yerler-karahisar-kalesi-manzara.jpg" style="border:0px; box-sizing:border-box; display:block; height:auto; margin:5px auto; max-width:100%; text-align:center; vertical-align:middle; width:825px" />

Afyonkarahisar Müzeleri

1. Afyon Arkeoloji Müzesi

Afyonkarahisar Müzesi, 1931 yilinda açildi. 1971 senesinde günümüzde yer aldigi binaya tasinmis olan müze, oldukça zengin bir içerige sahip. Müze içinde toplamda 44.383 eserin sergilendigi biliniyor. Bu eserler arasinda arkeolojik ve etnografik detaylar, sikkeler ve el yazmasi kitaplar bulunuyor. Afyon’da yaklasik 40 höyük ve 20 antik sehir yer aliyor ve buradan çikan eserler  Afyon Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor. Kalkolitik, Eski Tunç, Hitit, Frig, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait kalintilar da müzede görülebiliyor. Pazartesi günü kapali olan müzeyi diger günlerde gezebilirsiniz.

 

2. Sultan Divani Mevlevihanesi Müzesi

Ilk Mevlevihaneler Konya’da açilmis olsa da Afyon’da yer alan Karahisar-i Sahib Sultan Divani Mevlevihanesi de bu konuda önemli bir noktada yer aliyor. Kurulusu 13. yüzyila rastlayan Sultan Divani Mevlevihane’si, 1902 yilinda tamamen yandi. Mevlevihane’nin yeniden insasi 1908 senesinde tamamlandi. 1925 senesinde faaliyetleri durdurulan Mevlevihane, 30 Aralik 2008’de Sultan Divani Mevlevihanesi Müzesi olarak hizmete açildi.

 <a href=Afyon gezilecek yerler Afyon müzeleri sultan divani mevlevihanesi müzesi" class="aligncenter lazy-loaded size-full wp-image-21648" src="https://www.etstur.com/letsgo/wp-content/uploads/2019/02/afyonkarahisar-gezilecek-yerler-afyon-muzeleri-sultan-divani-mevlevihanesi.jpg" style="border:0px; box-sizing:border-box; display:block; height:auto; margin:5px auto; max-width:100%; text-align:center; vertical-align:middle; width:825px" />

3. Afyon Zafer Müzesi

1913 – 1914 seneleri arasinda belediye binasi olarak insa edilen ve Büyük Taarruz kararinin alindigi yer olarak da önem kazanan bir yapida yer alan  Afyon Zafer Müzesi, 1985 senesinde ziyarete açildi. Askeri müze olarak dikkat çeken müzede Baskomutanlik Meydan Muharebesi ile ilgili bilgi veriliyor. Ayrica Mustafa Kemal Pasa, Bati Cephesi Komutani Ismet Inönü Pasa ve Genelkurmay Baskani Fevzi Çakmak Pasa’nin bu binada kaldigi odalar görülebiliyor. Müzeyi hafta içi mesai saatleri içinde gezebilirsiniz.

4. Bolvadin Belediye Müzesi

Afyon’un Bolvadin ilçesinde yer alan Bolvadin Belediye Müzesi içinde etnografik eserlerin yani sira arkeolojik eserler de sergileniyor. 1987 yilinda ziyarete açilan müzede Erken Tunç Çagi, Antik Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanli ve Cumhuriyet dönemlerine ait kalintilar görülebiliyor. Ayrica bu yöreye ait gelenekleri yansitan eserler de müzede sergileniyor. Müze binasi içinde, kültür ve sanat etkinlikleri için hizmet veren 200 kisilik konferans salonu yer aliyor.

 <a href=Afyon gezilecek yerler Afyon Kalesi'nden sehre bakis" class="aligncenter lazy-loaded size-full wp-image-21645" src="https://www.etstur.com/letsgo/wp-content/uploads/2019/02/afyonkarahisar-gezilecek-yerler-afyon-kalesinden-sehre-bakis.jpg" style="border:0px; box-sizing:border-box; display:block; height:auto; margin:5px auto; max-width:100%; text-align:center; vertical-align:middle; width:825px" />

Afyonkarahisar Hakkinda

Tarihten bugüne pek çok farkli medeniyete ev sahipligi yapmis olan Afyon, Kurtulus Savasi zamanlarindaki konumuyla da ülkemizin tarihi açisindan oldukça önemli bir konumda bulunuyor. Tarihteki yerinin yaninda dogal güzellikleri ve termal olanaklari ile öne çikan sehirde gezilip görülecek çok sayida yer mevcut.

Afyonkarahisar nüfusunun 2018 yilina ait resmi verilerine göre Afyon nüfusunun 725.568 kisi oldugu görülüyor. 2019 yili nüfus bilgilerinin ise 2020 yili basinda açiklanmasi bekleniyor. 2018 yili verileri dikkate alindiginda;

  • 725.568 kisi olan Afyonkarahisar nüfusunun bir önceki yila göre 9.875 kisi ile %1,38 degerinde arttigi görülüyor.
  • Afyonkarahisar nüfusunun 365.416 kisi ile %50,36’si kadin ve 360.152 kisi ile %49,64’ü erkek.
  • Afyonkarahisar’in yüz ölçümü 14.772 km2 ve Afyonkarahisar nüfus yogunluguna bakildiginda sehirde kilometrekare basina 49 insan düsüyor.

 <a href=Afyon gezilecek yerler eski Afyon evleri" class="aligncenter lazy-loaded size-full wp-image-21656" src="https://www.etstur.com/letsgo/wp-content/uploads/2019/02/afyonkarahisar-gezilecek-yerler-eski-afyon-evleri.jpg" style="border:0px; box-sizing:border-box; display:block; height:auto; margin:5px auto; max-width:100%; text-align:center; vertical-align:middle; width:825px" />

Afyonkarahisar’in Ilçeleri

Afyonkarahisar’in 18 ilçesi bulunuyor. Afyon’un en kalabalik ilçesi Merkez ve en az nüfusa sahip olan ilçesi ise Kizilören. Merak edenler için Afyonkarahisar’in plaka kodunun 3 oldugunu da söyleyelim. Afyon’un ilçelerini alfabetik sira ile asagida görebilirsiniz.

  • Basmakçi
  • Bayat
  • Bolvadin
  • Çay
  • Çobanlar
  • Dazkiri
  • Dinar
  • Emirdag
  • Evciler
  • Hocalar
  • Ihsaniye
  • Iscehisar
  • Kizilören
  • Merkez
  • Sandikli
  • Sinanpasa
  • Suhut
  • Sultandagi

 <a href=Afyon gezilecek yerler Afyon eber gölü pelikanlar" class="aligncenter lazy-loaded size-full wp-image-21642" src="https://www.etstur.com/letsgo/wp-content/uploads/2019/02/afyonkarahisar-gezilecek-yerler-afyon-eber-golu-pelikanlar.jpg" style="border:0px; box-sizing:border-box; display:block; height:auto; margin:5px auto; max-width:100%; text-align:center; vertical-align:middle; width:825px" />

KAYNAK

https://www.etstur.com/letsgo/afyonkarahisar-gezilecek-yerler/

 

Afyon HABERI


Pazartesi 17.2 ° / 0.9 °
Salı 20.1 ° / 3.4 °
Çarşamba 22.4 ° / 7.6 °