KOBI’ler is ortaklarini seçerken aradiklari kriterleri belirledi

KOBI’ler is ortaklarini seçerken aradiklari kriterleri belirledi

Ekonomi 27.04.2022 12:09:24 0
KOBI’ler is ortaklarini seçerken aradiklari kriterleri belirledi

 

Koç Toplulugu’nun dagitim ve teslimat sektöründeki markasi Sendeo, KOBI’lerin dagitim ve teslimat sektöründen beklentilerini anlamak amaciyla bir arastirma yapti. Arastirma kapsaminda KOBI, kurumsal ve pazaryeri müsteri gruplarinin, dagitim ve teslimat sirketi seçimindeki karar verme kriterleri de açiklandi. 

KOBI’lerin yüzde 70’inden fazlasi için zamaninda teslimat, sirket seçiminde olmazsa olmaz görülürken kurumsal firmalarin aktif olduklari sektöre göre tercih kriterinde farklilastiklari anlasildi. Pazaryerlerinin karar verme adimlarindaki kritik faktörler ise 81 il yayilimi, taahhüt edilen sürede gönderi teslimati, iade operasyonunun sorunsuz bir sekilde çalismasi oldu.

 

Sendeo birçok sektörden ve 42 farkli ilden 600 KOBI’nin katilimiyla pazar arastirmasi yapti. 12 kurumsal müsterinin görüsmelerini de kapsayan arastirmada, KOBI’lere ek olarak pazaryeri müsterilerinin de dagitim ve teslimat sirketleri ile çalismalarini etkileyen kritik noktalar belirlendi.

 

Müsterilerimizi taniyor, ihtiyaçlarina yönelik çözümler üretiyoruz

 

Sektörde hizmet anlayisini yeni nesil çözümlerle yükseltmek amaciyla yola çiktiklarini ve bir yildan kisa bir sürede 81 il operasyonunu tamamladiklarini belirten Sendeo Genel Müdürü Özgün Sahin, “Müsteri ihtiyaç ve beklentilerindeki degisimleri yaptigimiz arastirmalarla gözlemliyoruz. Arastirma sonuçlarinda da görüldügü gibi müsteri beklentilerinde farkliliklar olusuyor biz de her müsterimizi farkli ele aliyor, onlarin beklenti ve ihtiyaçlarina yönelik çözümler üretiyoruz. Müsterilerimiz için 81 il operasyonu ve merkezlerimizin onlara olan yakinligi önemli.

 Biz de bu beklentileri ve sektör dinamiklerini göz önünde bulundurarak “Teslimat Noktalari” operasyonuyla is modelinde pazarda fark yaratiyoruz

. Sendeo Teslimat Noktalari, servis hizmetini saglayan, müsterilerin paketlerini teslim alabilecegi noktalardan olusuyor.

Müsteriler gönderilerini, kendilerine en yakin Sendeo noktasindan istedikleri gibi, güvenle teslim alabiliyor.

Bu sayede gönderiler daha az ayristirmaya ugrayarak alicilara istedikleri gibi teslim ediliyor” dedi. Ayrica Kobi’lerle birlikte çalisma sekillerini, tüm is süreçlerinde onlarin yaninda olduklarini hissettirecek sekilde tasarladiklarini belirten Sahin, “Bu bakis açisiyla yeni hayata geçirecegimiz Sendeo Asistan hizmetimizle, bu birlikteligi gönderi-teslimat akisindan bir adim öteye tasiyacagiz.

Ayni zamanda bu hizmetimizi Kobiler için yeni is birliklerine araci olacagimiz bir hizmete çevirmeyi planliyoruz.” dedi.

 

Arastirmadan öne çikan sonuçlar söyle: 

  • KOBI’lerin tercih setini olusturan 3 ana etken: güven, fiyat ve müsteri memnuniyeti.
  • KOBI’lerin markaya güven duymasi için hasarsiz teslimat performansi önemli olurken, yil boyunca fiyat garantisi vermek uygun fiyat olarak algilaniyor.
  • KOBI’lerin yüzde 70’inden fazlasi için zamaninda teslimat, sirket seçiminde olmazsa olmaz.
  • KOBI’ler belirlenen zaman araliginda teslimat ve müsteri bilgilendirmesi için ek ücret ödemeye hazir.
  • KOBI’lerin ek ücret ödemede en çok seçtigi kriterlerde taahhüt edilen zamanda teslimat yüzde 61, paket teslim öncesi müsteri bilgilendirmesi yüzde 50 ve ek koruyucu paket yüzde 44 olarak en üst siralarda yer aliyor.
  • KOBI’lerin yüzde 49’u tanidiklari vasitasiyla, yüzde 48’i internetten arama motoru ve yüzde 47’si de kargo internet sitesi gibi kanallar üzerinden çalisacaklari sirketleri arastiriyor.
  • Bir KOBI ayni zamanda aktif olarak ortalama 2-3 sirket ile çalisirken, KOBI’lerin yüzde 56’si çalistiklari sirketle 24 aydan uzun çalisiyor.
  • KOBI’lerin çalistigi sirketi degistirme nedenlerinde; hasarli ve geç teslimat yüzde 47, uygun fiyatli alternatif ise yüzde 43 oranla en üst sirada yer aliyor.
  • KOBI’lerin yeni sirket denemesinde kampanyalar yüzde 33, teslimat agi yüzde 32 ile kritik öneme sahip.
  • Ürünleri kirilgan ve hassas olmayan, hacim ve yapi açisindan çesitlilik göstermeyen kurumsal müsteriler; ürünlerinin magaza veya depolarindan toplanarak hizli teslim edilmesini istiyor ve kargo süreçlerinde markasinin imajini korumayi önemsiyor.
  • Ürünleri hassas, hacim ve yapi açisindan çok çesitli kurumsal müsteriler için büyük ürünlerde hiz beklentisinden ziyade söz verilen zamanda teslimat çok önemli. Küçük ürünlerinde hizli teslimat daha öncelikli oluyor. Sadece kendi depolarindan toplama isterken, depolarinda operasyona yardim için çalisan destegi istiyor.
  • Pazaryerlerinin karar verme adimlarindaki kritik faktörler ise 81 il yayilimi, taahhüt edilen sürede gönderi teslimati, iade operasyonunun sorunsuz bir sekilde çalismasi.

Afyon HABERI


Cumartesi 24.7 ° / 6.9 °
Pazar 24.9 ° / 8.6 °
Pazartesi 22.4 ° / 8 °