Köksal: Engelli vatandaslara da “bayram ikramiyesi” verilsin

Köksal: Engelli vatandaslara da “bayram ikramiyesi” verilsin

Gündem 14.04.2022 22:20:24 0
Köksal: Engelli vatandaslara da “bayram ikramiyesi” verilsin

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, engelli vatandaslara emekliler gibi dini bayramlarda ikramiyesi ödenmesi için TBMM Baskanligi’na kanun teklifi verdi.

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Baskanligi’na “65 Yasini Doldurmus Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaslarina Aylik Baglanmasi Hakkinda Kanun” ile “Sosyal Hizmetler Kanununda Degisiklik Yapilmasina Dair” kanun teklifi verdi.

YASLILAR, ENGELLILER, GAZILER VE SEHIT YAKINLARI

DÜSÜK MAASLAR NEDENIYLE EKONOMIK SIKINTI IÇERISINDELER

Sosyal devletin en önemli görevlerinden birisinin toplumun bütün kesimlerini ekonomik ve sosyal açidan korumak oldugunun önemle altini çizen Milletvekili Köksal, “Sosyal devlet, toplumda sosyal adaleti saglamak için, devletin elinde bulundurdugu kaynaklari sosyal, politik ve ekonomik olarak adil dagitilmasini, toplumdaki tüm kesimlere ulastirilmasini ve güvenli bir hale getirilmesini öngören bir devlet modelidir. Sosyal devletin en önemli görevlerinden birisi toplumun bütün kesimlerini ekonomik ve sosyal açidan korumaktir. Sosyal devletin korumaya öncelik verdigi kesimlerin basinda yaslilar, engelliler, gaziler ve sehit yakinlari gelmektedir.

Bu kesimlerin insan onuruna yakisan bir hayat sürmelerini saglamak hem devletin bir görevi hem de vicdani bir sorumluluktur. Ancak ülkemizde bu kesimler çok zor ekonomik kosullar altinda düsük maaslar sebebiyle yasamlarini sikinti içinde geçirmektedir.” seklinde konustu.

ENGELLI VATANDASLARIMIZIN GELIRLERINDEKI AYRIMCILIK KALDIRILMALI

Köksal, kanun teklifinin gerekçesinde, “5510 sayili SSGSS Kanununa eklenen Ek Madde 18 ile Kurumdan aylik veya gelir alanlara dini bayramlar için özel bir düzenleme öngörülmüs ve hali hazirda emeklilerimize dini bayramlar için Bayram Ikramiyesi ödenmesi düzenlenmistir.  Ne yazik ki engelliler gibi korunmasi gereken bazi kesimlere bu ikramiye verilmemistir. Ülkemizde engelli vatandaslarimizin korunmasi, desteklenmesi ve toplumsal yasama katilmalarinin saglanmasinda büyük yetersizlikler bulunmaktadir. Ne yazik ki engellilerimizin istihdamindan insanca yasayabilecekleri bir gelir elde etmelerine, ayrimciligin ortadan kaldirilmasina kadar bir dizi önemli sorununun yani sira gelir açisindan desteklenmelerinde de büyük sorunlar bulunmaktadir.” ifadelerini kullandi

. ENGELLI BIREYLERIN GELIRLERI VE SATIN ALMA GÜÇLERI HIZLA ERIDI

Kanun teklifi ile engelli vatandaslara dini bayramlarda ikramiyesi ödenmesini teklif eden Köksal, “Bu açidan bakildiginda engelliler arasinda da en çok korunmasi gereken ve gelir destegine muhtaç kesim 2022 sayili Kanun ile 2828 sayili kanun kapsaminda olan muhtaç durumdaki engellilerimizdir. Hiçbir güvencesi veya geliri olmayan bu engellilerimiz, gelir yetersizliklerinden dolayi hayatlarini sürdürmekte zorlanmaktalar, yasamlari için gerekli tibbi desteklerden daha yoksun kalmaktadirlar.

Anayasamizda da belirtildigi üzere pozitif ayrimcilik hakkina sahip olan engelli vatandaslarimiz

Pandemi ve sonrasinda siyasi iktidarin yanlis politikasi yüzünden toplumsal yasama katilamadiklari gibi en

 

Bu kanun teklifi ile muhtaç durumdaki engelli vatandaslarimizin korunmasi, gelir desteklerinin arttirilmasi amaciyla dini bayramlarda yüzlerini güldürebilecek, yeterli olmasa da gelirlerine katki saglayacak bayram ikramiyesi ödenmesi teklif edilmektedir.” dedi.

Afyon HABERI


Salı 20.1 ° / 3.4 °
Çarşamba 22.4 ° / 7.6 °
Perşembe 21.8 ° / 10.8 °