Ergoterapi, otizmli çocuklarin bagimsizligini hedefliyor

Ergoterapi, otizmli çocuklarin bagimsizligini hedefliyor

Saglik 5.04.2022 18:08:56 0
Ergoterapi, otizmli çocuklarin bagimsizligini hedefliyor

Otizmli çocuklarin güncel yasama adapte olmalarini ve onlarin kimseye bagimli olmadan hareket etmesini amaçlayan ergoterapi uygulamalari, çocugun yasam kalitesini yükseltmeyi hedefliyor.

Ergoterapi uygulamalari ile öz bakim, duyusal ve oyun becerileri ile denge, koordinasyon ve vücut farkindaligi gelistirilmesine önemli katkilarda bulunuyor. Uzmanlar, ergoterapi sürecinde aile desteginin de önemine isaret ediyor.

Her yil Nisan ayi, tüm dünyada Otizm Farkindalik Ayi, 2 Nisan Otizm Farkindalik Günü olarak kutlaniyor.

Birlesmis Milletler’in 2007 yilinda Dünya Otizm Farkindalik ayi ilan ettigi, 2 Nisan’dan baslayarak bir ay boyunca tüm dünyada otizmle ilgili bilinçlendirme çalismalari yapilarak ve sorunlara çözüm bulma yollari arastiriliyor.

Üsküdar Üniversitesi NPISTANBUL Beyin Hastanesi Ergoterapi Uzmani Ebru Sirin, Otizm ve ergoterapi konusunda degerlendirmede bulundu.

Günlük yasama adapte olmalari amaçlaniyor

Ergoterapinin temel amacinin bireylerin günlük yasam aktivitelerine katilimini saglamak oldugunu kaydeden Ergoterapi Uzmani Ebru Sirin, “ Ergoterapi  anlamli ve amaçli aktivitelerle sagligi ve refahi  gelistiren  kisi merkezli bir saglik meslegidir.

Ergoterapistler kisi ve topluluklarin istedikleri, ihtiyaç duyduklari veya kendilerinden beklenen aktiviteleri yapabilme becerilerini gelistirmek için aktiviteyi ya da çevreyi, kisilerin katilimini  daha iyi saglayabilecek sekilde düzenleyerek  bu amaca  ulasmaya çalismaktadirlar.

Otizmli çocuklarin da günlük yasamda uyum saglayamadigi durumlara adaptif süreçler olusturmak için ergoterapi önemli bir yer kaplar.” diye konustu.

Duyusal beceriler ve öz bakim becerileri gelistirilebilir

Ergoterapi uygulamalarinin otizmli çocuklarin gelisimine çesitli katkilarda bulundugunu ifade eden Ergoterapi Uzmani Ebru Sirin, sunlari söyledi:

“Otizmli çocugun duyusal özelliklerini belirleyip duyusal becerilerini gelistirerek çocuga uygun davranislar ögretilebilir. Otizmli çocuklarin regülasyonunun desteklenmesi için katkilari vardir.

 Öz bakim becerileri desteklenerek günlük yasam aktivitelerine katilimi artirilmasi için çalisilir.  Otizmli çocukta denge, koordinasyon, vücut farkindaligi ve oyun becerilerinin gelistirilmesi ile sosyal etkilesimi saglanir.

Algisal motor becerilerin desteklenmesi ile duyularin algi ile olan iliskinin saglanmasi desteklenebilir. Bu destek dikkat, konusma, uzaysal görsel algi, el göz koordinasyonu becerilerini aktif kullanmasina yardimci olacaktir.

Bunlara eslik eden, kiyafet seçimleri, saç taramada zorluk, tirnak kestirmede zorluk, temastan hoslanamama, zaman yönetimi problemleri, yeme ile ilgili problemlerde de müdahalelerimiz olmaktadir.

Tüm bunlar ele alindiginda ergoterapinin otizmli çocuklarin gelisimini destekleme yönünde çok fazla katkisi bulunmaktadir.

Ancak bu katkilar otizmli çocugun ihtiyaçlari dogrultusunda kapsamli bir degerlendirme ile bireye özgü belirlenmesi gerekmektedir.”

Otizmli çocuklarda ergoterapi müdahalelerinin her yas grubunda destekleyici oldupunu vurgulayan Ergoterapi Uzmani Ebru Sirin, ancak her zaman erken müdahalenin daha etkili oldugunu vurguladi. 

Afyon HABERI


Perşembe 18.4 ° / 8 °
Cuma 20.3 ° / 8.2 °
Cumartesi 13.8 ° / 6.8 °