CHPIL BASKANLIGI HAFTALIK BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDI.

CHPIL BASKANLIGI HAFTALIK BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDI.

Siyaset 4.04.2022 15:06:58 0
CHPIL BASKANLIGI HAFTALIK BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDI.

 

Öncelikle tüm halkimizin Ramazan Ayini kutluyorum.  Mübarek olsun. 

TARIMDA YAPACAKLARIMIZ

• Tarim topraklarimizi taviz vermeden, amasiz ve fakatsiz koruyacagiz.

• Tarimda üretim planlamasina geçecegiz: Ürün desenini olustururken iklim degisikligini ve kurakligi göz önünde bulunduracagiz. Tarimda AR-GE’yi destekleyecegiz. Gida da kendi kendimize yeterliligi saglayacagiz.

• Ziraat Bankasi çiftçinin bankasi olacak, kurulus amacina dönecek, çiftçiye üretim için ucuz kredi verecek.

• Kurumlari yeniden yapilandiracagiz. Et ve Süt Kurumu, Çay-Kur, TMO gibi KIT’ler ile tarimsal kooperatif ve birlikleri çiftçiyi ve üretimi destekleyecek sekilde yeniden etkin hale getirecegiz.

 

Su kaynaklarimizin sürdürülebilirligini hedefleyen “Su Master Planini” hazirlayacagiz. Her yil en az 2 milyon dekar tarim alanini sulamaya açacak “Sulama Planini” uygulayacagiz.

 

• Mevsimlik tarim isçileri için insanca yasam alanlarini olusturacak “Mevsimsel Yasam Alanlari” projesini en geç 2 yil içinde hayata geçirecegiz. Mevsimlik isçilerin eksiksiz olarak sosyal güvence sahibi olmasini saglayacagiz.

 

Her köye en az bir teknik personel atamasi yapacagiz.
 

• Sigortalama ve destekte “Tarimsal Üretim Kayit Sistemini” yani TÜKAS kayitlarini esas alacagiz. Pek çok çiftçimizi disarida birakan “Çiftçi Kayit Sistemi” yerine; tarla tapularini ve kira kontratini esas alan genis kapsamli “Tarimsal Üretim Kayit Sistemi”ni yani (TÜKAS)i kullanacagiz.

 

Kooperatifçiligi destekleyecegiz.
 

Çiftçilerimiz ve besicilerimiz için yapacaklarimiz

• Kanunda yazan destegi verecegiz: Çiftçi her yil milli gelirin en az yüzde 1’i kadar destek alacak. Tarim Kanunu’nda yazmasina ragmen bugüne kadar ödenmeyen tarimsal destekleri bir plan çerçevesinde ödemeye baslayacagiz. Ödeme her yil Ekim ayi öncesinde pesin yapilacak.

 

• Çiftçilerimizin borç yükünü hafifletecegiz: Kredi, su ve elektrik borçlarinin faizini silerek gelirine göre yeniden yapilandiracagiz.

 

• Tarimsal üretimde kullanilan mazottan vergi almayacagiz.

 

• Çiftçi ürün fiyatini ekmeden önce bilecek: Ürün taban fiyatlarini bir yil önce açiklayacagiz. Hububat, yagli tohum, baklagiller gibi belli ürünlerde alim garantisi verecegiz.

 

• Çiftçimiz sulama faturasini hasattan sonra ödenecek: Yani tarimsal sulamada kullanilan elektrik faturasi hasattan sonra ödenecek.

 

• Tarim destekleri ve araçlari haczedilemeyecek, desteklerden kesinti yapilamayacak: Tarimsal destekleme ödemelerine hiçbir sekilde haciz ve bloke konulamayacak. Hiçbir tarim araci haczedilemeyecek. Dogrudan gelir destegi kapsaminda yapilan ödemelerden vergi ve banka komisyonlari kalkacak.

 

• Hasat döneminde ithalati yasaklayacagiz: Dahil de Isleme Rejimi kapsami hariç, hasat döneminde olan ürünlerin ithalatini yasaklayacagiz.

 

Mera alanlarini koruyacak, besiciye açacagiz

“Mera Islah ve Verimli Kullanim Programini” açiklayacagiz. Yem maliyetini düsürmek için meralari düsük ücretle besiciye açacagiz.

 

• Ürün paritelerini sürdürülebilir seviyeye çikaracagiz: Üreticiyi girdi fiyatlari karsisinda ezdirmeyecegiz.

Süt üreticimiz 1 kilo süt satip, bunun parasiyla en az 1,5 kilo yem alabilecek.
Besicimiz ürettigi 1 kilo eti satarak, bunun parasiyla 25 kilo yem alabilecek.

 

Tarim sektöründe gençler ve kadinlar için tesvik getirecegiz. Gençlerin tarimsal üretimde yer almasi için “Gençler Üretiyor” tesvik programini açiklayacagiz. Kadinlarin ve gençlerin tarimda istihdaminin artmasi için sosyal güvenlik primlerinin devlet tarafindan ödenmesini saglayacagiz.

 

Orman köylülerimizi koruyacagiz. Orman köylülerimiz için egitim programlari hazirlayarak, 12 ay çalismalarini saglayacak düzenlemeleri yapacagiz. Bu sayede her sehirde 5 bin ile 50 bin kisi arasinda degisen yeni istihdam imkani saglayacagiz.

 

Findik ve çay üreticileri için:

• Findikta maliyetinden düsük alim fiyatlarini engelleyecegiz.

• Çay ithalatini ve kaçak çayi engelleyecegiz.

• Türkiye Is Kurumu’nun geçici isçi istihdam ederek ve parasini da Türkiye Is Kurumu ödeyerek çayi toplatabilmesini saglayacagiz.

 

Bal ve gül üreticileri için:

• Gül üretimi konusunda ciddi üretim planlamalari

yapacagiz.

• Gülbirlik’in teknolojik altyapisinin yenileyecegiz. Aricilar için:

• Aricilik yapilan bölgelerde laboratuvar kuracagiz:

Hiçbir bal üreticisinin alin terinin sömürülmesine izin vermeyecegiz.

Çiftçisi aç olan bir ülkenin halki da açtir. Önce çiftçimizi kalkindiracagiz.

 

Afyonumuza gelince; Akp ve küçük ortaginin Afyon’daki sözcüleri, topu çevirip çevirip taca atmakta oldukça becerikliler. Söylediklerini, verdikleri sözleri yerine getiremeyince,  sorulan sorulara da cevap veremiyor, çareyi, olacak-gelecek-gidecek-görüstük-görüsecegiz gibi benzer kelimelerle geçistirmekte buluyorlar.
 

Afyon belediye baskani son meclis toplantisinda, adayken sözünü verdigi vizyon projelerle ilgili yaptigi açiklama da;

Afray ile ilgili, “AFRAY, Hizli Tren ile iliskilendirildi. Ya bu ay içinde ya da Mayis ayi içinde Üniversite ile merkez arasindaki bölümün temelini atacagiz” dedi. 

Merkez dedigi, bildigimiz tren gari. Bunun sözünü verdigi sehir içi rayli toplu tasima sistemiyle ne kadar alakasi var, sormak lazim gerekir.

 

Belediye baskaninin yerel seçim öncesi sözü vardi. “Askeri Havaalani sivil uçuslara açilacak” demisti. Simdi ne diyor? “Askeri Havaalaninin sivil uçuslara açilmasi ile ilgili Milli Savunma Bakanimizdan söz almistik. Ama Zafer Havalimani ile ilgili seyi asamadik. Kendisi söz vermisti. Oradaki problemi asamadik” diyor.

Askeri Havaalani ile ilgili buradan tekrar, bir kez daha çagrida bulunuyorum; degerli basiliniz bu konuda size de önemli sorumluluk düsüyor. Gelin destek verin, Afyon Askeri Havaalaninin sivil uçuslara açilmasi için ortak hareket edelim, açilmasini saglayalim.

 

Kentsel Dönüsümü yapamadilar. Biz kentsel dönüsümün yapilmasinin gerekli oldugunu söyledik

ama vatandasin yararina olsun, vatandas magdur edilmesin dedik. Bunlarin derdi-günü rant olunca, hemserilerimiz buna müsaade etmedi. Yapamadilar.

 

Simdi Afyon kalesine teleferik yapmayi kafalarina takmislar, “bu ay ihalesini yapacagiz” diyorlar.

Bizde Afyonumuzun yararina olacak her yatirimi destekleyecegimizi söylüyoruz. Ancak bu yatirimlar, yolcu garantili, uçus garantili, hasta garantili, geçis garantili olmamali. Belediye kendi imkanlariyla yapmali, hem halkimiz hem de gelecek yerli-yabanci turistler faydalanmalidir.

Hesapsiz kasap ya biçak kirar, ya masat. Siz yilda 140 bin yolcu garantisi vererek yola çikacak olursaniz, yolda kalirsiniz. Tipki Zafer Havalimaninda oldugu gibi.

CHP olarak, halkimizin malini da, parasini da, saçi bitmedik yetimlerin haklarini da sonuna kadar savunacagiz, koruyacagiz. Hiç kimsenin kuskusu olmasin.


Pazartesi 22.4 ° / 8 °
Salı 20.9 ° / 8.6 °
Çarşamba 21.9 ° / 9.2 °