Ülkü Ocaklari Il Baskanligi Asena Birim Teskilati tarafindan ‘Kadina Siddette Hayir’ konulu seminer verildi.

Ülkü Ocaklari Il Baskanligi Asena Birim Teskilati tarafindan ‘Kadina Siddette Hayir’ konulu seminer verildi.

Gündem 2.04.2022 12:40:00 0
Ülkü Ocaklari  Il Baskanligi Asena Birim Teskilati tarafindan  ‘Kadina Siddette Hayir’ konulu seminer  verildi.

Ülkü Ocaklari Afyonkarahisar Il Baskanligi Asena Birim Teskilati tarafindan  ‘Kadina Siddette Hayir’ konulu seminer Av. Gönül Ar Güngör tarafindan verildi. Seminerde konusan Av. Gönül Ar Güngör, kadina siddetin önüne geçmek için toplum olarak her kesime büyük görevler düstügünü söyledi.

 

Ülkü Ocaklari Afyonkarahisar Il binasinda gerçeklesen ‘Kadina Siddette Hayir’ seminerine Asenalardan Sorumlu Il Baskan Yardimcisi Seyma Koçer, TÜRKAV Kadin Kollari Baskani Canan Gökçe ve Asena birimi katildi.

Av. Gönül Ar Güngör tarafindan verilen seminer saygi durusu ve istiklal marsinin okunmasiyla basladi.

 

Koçer, “Kadina siddet sessiz kalindikça kanayan yara olmaya devam edecek”

Seminerin açilis konusmasini yapan Ülkü Ocaklari Asenalardan Sorumlu Il Baskan Yardimcisi Seyma Koçer, “Dünya çapinda yayginlasan ve tüm toplumlari derinden etkileyen bir konu haline gelen kadina siddet, özellikle son yillarda ülkemizde de siklikla gündem olmaktadir” dedi.

Koçer, “Biz kadinlar dünyanin her yerinde her yeni güne biraz daha eksilerek basliyoruz. Kadinlar sadece hayir dedigi için, kimileri bosanmak istedikleri için, kimileri ise kiskançlik nedenleri ile yasamlarina son verilen kadinlar, bir insanin yasamina son verilmesinin hiçbir nedeni olamaz ve olmamalidir.

Kadina yönelik siddeti sadece fiziksel olarak ele alamayiz. Kadina yönelik siddet fiziksel, psikolojik ve cinsel olarak üç ana dalda birlesen her türlü siddet suçtur. Ve bu siddet bizlerin sadece sosyal medyada gündeme getirmesi ile son bulmayacak ve sessiz kalindikça kanayan yara olmaya devam edecektir.

Peki kadin neydi? Kadin anaydi, kadin sevdaydi, kadin asti, kadin toprakti. Kadin esinin esbabini giyip cepheye çikandi.

Kadin veda hutbesinde de Peygamber efendimizin söylemi ile Allah’in emaneti idi. Hiçbir kadinin hayalleri, umutlari, gelecekleri hatta ve hatta çocuklarinin gözlerinin önünde öldürülen annelerin ve buna maruz kalan o küçük çocuklarinin gelecekleri iki kelime ile sonlandirildi. Neden çünkü o kadindi çünkü o savunmasizdi peki hangisi bunlari hak etti? Sus gülme sen kadinsin, açik giyinme dikkat çekersin, gece gezme sen kadinsin söylemleri ile büyüttük kiz çocuklarimizi peki erkek evlatlarimizi nasil büyüttük? Erkektir yapar dedik evet erkekti yapti“ dedi.

 

Güngör, “Toplum olarak her kesime büyük görevler düsüyor”

‘Kadina Siddette Hayir’ konulu seminerde konusan Av. Gönül Ar Güngör, “Ne yazik ki gün geçmiyor ki ülkemizde ve dünyada kadina yönelik siddet ve cinayet haberi duymayalim.

Biz hukukçularin sürekli sahit oldugu kamuoyunun ise medyaya yansiyan sekliyle vakif oldugu birçok üzücü, vahim, kelimelerin tezahür edemeyecegi vakalar karsimiza çikmakta. Kadina karsi siddet aile içi siddette en çok görülen vakadir.

Söz konusu siddet herkesin daha çok vakif oldugu fiziksel siddet olabilecegi gibi ekonomik, psikolojik ve cinsel siddet olarak da karsimizi çikmaktadir.

Bunun arkasinda da en çok sosyal ve toplumsal nedenler geliyor.

Çözüm noktasinda ne yasa koyucu, ne adli makamlar, ne kolluk tek basina mücadele için yeterli degil.

Toplum olarak topyekün egitim kurumlarindan aileye, resmi kurumlardan sivil toplum kuruluslarina, yasa koyucudan adli makamlara, medyaya kadar her kesime büyük görevler düsmektedir.

Egitim olmazsa olmazimiz.

Siddetin en büyük insan hakki ihlali oldugunun bilinmesi ve bunun anlatilmasi olmazsa olmazimiz. Kadina karsi siddetin yalnizca ona fiziki siddet uygulamak degil, ayni zamanda sözle, davranisla, is hayatinda ya da sosyal hayatta yapilan her türlü ayrimcilik ve benzeri davranislarin da siddetin bir boyutu oldugu bilinci, egitimle saglanmalidir.

Adli makamlarin yine etkin hizli sekilde davalari vakalari incelemesi caydirici kararlar vermesi olmazsa olmazimiz.

Özellikle kadin cinayetlerinde takdiri indirim sebeplerinin çok iyi düsünülmesi degerlendirilmesi gerekmekte kamu vicdanini ve cezanin caydiricilik özelligini de yaralamamalidir. Ceza ve infaz kanunlarinin amaci suça karisan kisiyi islah etmekle birlikte kisilerin suç islemesini de “caydirici” hale getirmektir. Oysa mevcut yasalarimiz göz önüne alindiginda olumlu adimlar atilmasin ragmen kadina karsi siddette maalesef ceza kanunlarimiz yeterince caydirici özellige sahip degildir. Kanun koyucunun gerekli yasal düzenlemeleri yapmasi gerektigi de olmazsa olmazimiz” diye konustu.

Panel sonrasi Baskan Koçer, Güngör’e plaket takdim etti. Panel ögrencilerin drama gösteri ile sona erdi.

Afyon HABERI


Pazartesi 17.2 ° / 0.9 °
Salı 20.1 ° / 3.4 °
Çarşamba 22.4 ° / 7.6 °