Irak Gümrügü USIAD’li Is Adamlarini Saatlerce Bekletti.

Türkiye’den Kerkük, Musul, Erbil, Duhok ve Zaho vilayetlerine ticaret formu üzere Sirnak’in Silopi ilçesindeki Habur Sinir Kapisi üzerinden geçip Irak Halil Ibrahim gümrügüne geçmeye çalisirken saatlerce bekletilmekten sikayetçi olduklarini acilen bir çöz

Gündem 27.03.2022 10:49:00 0
Irak Gümrügü USIAD’li Is Adamlarini Saatlerce Bekletti.

USIAD’li Is adamlarindan Irak Gümrügünde saatlerce bekletilmeye tepki.

Türkiye’den Kerkük,Musul,Erbil,Duhok ve Zaho vilayetlerinde düzenlenen ticaret formuna Türkiye den de büyük bir katilim olacak. Uluslararasi Sanayiciler ve Is Insanlari Dernegi (USIAD) Baskan yönetimi Türkiye tarafindan 20 dakika da yapilan islemle Irak’a geçti Irak gümrügünde ise tam 6 saat boyunca kasitli bekletilen heyet 6 saat sonra ancak gümrükten çikabildi.

Türk is insanlarindan olusan heyetin programi aylar önce alinan randevular dogrultusunda bugün baslayacakti. Habur sinir kapisinda islemlerini 20 dakika gibi kisa bir sürede bitirdikten Irak tarafina hemen geçebileceklerini tahmin eden heyet Irak gümrügündeki pasaport islemleri yaklasik 6 saat sürünce gün içerisindeki görüsmelerini de iptal etmek zorunda kaldi.

Uluslararasi Sanayiciler ve Is Insanlari Dernegi (USIAD) Genel Baskani Nevaf Kiliç, “Türkiye’den yurtdisina gittigimiz Hiç bir kapida bekleme yasanmiyor.

 

Çok acilen buna önlem alinmasini istiyoruz. Irak’tan yapilan bu muamele kabul medilemez. Türkiye ihracatçisina firsat yaratan dev ticaret forumu Erbil, Kerkük, Musul, Zaho, Duhok Yatirim ve Ticaret Forumu, 25-31 Mart 2022 tarihlerinde yapilacak.

Gümrükte yapilanlar tamamen caydirma amaci tasiyor.

Türk tarafinda çikis islemlerimiz 20 dakika sürdü burada ise tam 6 saat bekletildik.

Bunun artik bir son bulmasi gerekiyor.

Bu tür keyfi muameleler Türkiye’ye ekonomik açidan da ciddi zarar veriyor.

Disisleri Bakanligimizin ve ilgili bakanliklarimizin tümümün bu haksiz ve yildirma amaci güden muameleyi sona erdirmesini bekliyoruz”dedi. USIAD ve Artemis Aritim Yönetim kurulu üyesi Çevre yüksek mühendisi Ergin Erol, “Habur Sinir Kapisi sonrasindaki köprüde 4 saat sira bekledik.

Pasaport salonunda da uzun süre bekledik.

Buraya gelen is adamlari is yapmak için geliyor. Ama bekleme süresi çok fazla ve bekleme süresinden kaynakli gelmeyen bir sürü is adami var.

Bu uygulamalar için Türkiye bir an önce önlem almali.

Sirf gümrüklerde yapilan bu muamele yüzünden Türk is insanlari gelmek istemiyor.

Burada adeta Türkiye’nin is insanlarinin gelmemesi için yogun bir caydirma politikasi uygulaniyor”diye konustu.

Afyon HABERI


Çarşamba 21.9 ° / 9.2 °
Perşembe 18.4 ° / 8 °
Cuma 20.3 ° / 8.2 °