Nefes Borusuna Kaçan Fistik 3 Ay Sonra Anlasildi!

NEFES BORUSUNA KAÇAN FISTIK 3 AY SONRA ANLASILDI!

Gündem 5.03.2018 14:37:10 0
Nefes Borusuna Kaçan Fistik 3 Ay Sonra Anlasildi!

 

 

 

2,5 yasindaki Emir, nefes borusuna kaçan fistigin son anda çikarilabilmesiyle ölümün esiginden döndü. Ancak, çikarilan aslinda fistigin sadece küçük bir parçasiydi. O aksamdan itibaren küçük çocuk ve ailesi üç ay sürecek kabus dolu günlere uyandi. Gittikleri hekimlerden, lösemiden bile süphelenen oldu. Acibadem Fulya Hastanesi Gögüs Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Reha Baran’a basvuran aile, “Reha hocamiz fistigi çikardi ve oglumuz yeniden dogdu, tabi onunla birlikte biz de” diyor. Prof. Dr. Reha Baran fistik çikarilmasaydi küçük Emir’in bir süre sonra akcigerinin çürüyebilecegini belirterek, ebeveynleri çocuklarda çok sik görülen bogaza yabanci cisim kaçmasi riskine karsi uyariyor. Iste, ailelere ibret olacak öykünün ayrintilari, önemli uyarilar ve öneriler…

 

 

Küçük Emir bir aksam, ilkokul birinci sinifa giden agabeyiyle fistik yiyordu. Birkaç fistigi birden agzina atinca agabeyi elinden paketi çekti, Emir aglamaya basladi. Aglamasiyla birlikte bogazina kaçan fistik küçük çocugu ölümün esigine getirdi. Nefessiz kalan ve morarmaya baslayan çocuk annesinin müdahalesiyle kurtarildi ancak bir gün sonra atesi 40 dereceye çikmis, nefesinde hirilti ve inatçi bir öksürük belirmisti. Hemen doktora gittiler. Annesi hekime bir aksam önce yasadiklari fistik kazasini anlatti ama doktor ‘kustuysa çikmistir’ diyerek antibiyotik surup verdi. Tedaviden fayda göremeyen aile bu kez kendi çocuk hekimine götürdü Emir’i. Anne Dilek Koca “Onca igne ve antibiyotik suruplardan fayda görmüyordu. Zaman zaman atesi çikiyor, öksürügü ve hiriltisi hiç gitmiyordu. Kendi hekimimize de daha sonra gittigimiz diger hekimlere de hep fistik kazasindan sonra bu sorunlarin oldugunu anlattim ama hastaneye yatirdilar, bugüne dek birçok antibiyotik surup ve antibiyotikli igne tedavisi uyguladilar hatta lösemiden bile süphelenen doktor oldu; ama hiçbiri de fistiktan olacagini düsünmüyordu. ‘Fistik kalmis olsaydi akciger filminde görülürdü, kusturdugunuza göre fistik çikmis’ diyorlardi. Bu sürede oglum 3 ayda 3 kilo kaybetti, sarardi. Hayatimiz kabusa dönmüstü” diyor.

 

Fistik parçasi ana nefes yolunu tikamisti

 

Koca ailesi küçük çocuklarinin gözlerinin önünde eriyisine durmaksizin çare ararken gittikleri bir çocuk hekimi filmde fistigin yarattigi bazi degisiklikleri fark etti ancak hastanede bu fistigi çikarmak için gerekli cihaz olmadigini söyledi. Koca ailesi, arastirmalari sonucu Acibadem Fulya Hastanesi Gögüs Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Reha Baran’a ulasti. Anne babadan üç ay önceki fistik kazasi öyküsünü dinleyen ve akciger grafisini inceleyen Prof. Dr. Reha Baran, ayni gün yarim saat süren islemle küçük Emir’e yeniden hayat verdi. Prof. Dr. Reha Baran “Hemen anestezi ekibiyle konusarak Emir’i yüz maskesiyle uyuttuk, çocuk tipi bronkoskoplarla nefes yoluna girdik ve yabanci cismi çikardik. Fistik parçasini çikarinca tamamen sagligina kavustu” diyor.

 

 

Akcigeri bir süre sonra çürüyecekti!

 

Prof. Dr. Reha Baran, fistik parçasinin bir süre daha küçük çocugun nefes borusunda kalmasi durumunda, halk dilinde ‘çürüme’ denilen enfeksiyona bagli yapi degisikliklerine yol açacagini ve uzun vadede sol akcigerini hiç kullanamaz hale gelecegini belirterek, “Fistik parçasi tam sol ana brons dedigimiz, sol tarafa giden ana nefes yolunu tamamen kapamisti. Kapattigi için de akciger havalanmiyor veya hava girip çikamiyordu. Bu nedenle akciger sisiyor ve daha sonra iltihap gelisiyor, çürüyor; bildiginiz yok oluyor. Bu, eriskinde bile sorun yaratir. Fistik parçasini çikarmasaydik Emir sürekli enfeksiyonlarla çok büyük sorunlar yasayacak, akcigerini kaybedebilecekti” diyor.

 

 

“Oglumuzla birlikte biz de yeniden dogduk”

 

Küçük Emir’in annesi Dilek Koca ve babasi Temel Koca “Reha hocamiz fistigi çikardi ve canimiza yeniden can verdi. Oglumuzun hiçbir sikayeti kalmadi. Operasyondan kisa bir süre sonra ayni gün hastaneden taburcu olduk. Oglumuzla birlikte biz de yeniden dogduk” derken, Prof. Dr. Reha Baran, ebeveynleri, çocuklarda çok sik görülen bogaza yabanci cisim kaçmasi riskine karsi uyariyor.

 

 

 

 

Yabanci cisim kaçmasi çok sik görülüyor!

 

Çocuklarda hayati riske yol açan en tehlikeli kazalardan birinin bogaza yabanci cisim kaçmasi oldugunu; en çok fistik, findik, üzüm, leblebi gibi kuruyemis, nohut, oyuncak parçalari ve kalem kapagi kaçmasiyla karsilastiklarini belirten Prof. Dr. Reha Baran “Örnegin çocuk kalem kapagini agzina aliyor ve o sirada gülerken ya da baska seyle ilgilenirken bir anda kalem kapagi nefes borusuna kaçabiliyor. Bu tür kazalarla çok karsilastigimiz için ailenin süphesi çok büyük önem tasiyor. Aile ‘biz bundan süpheliyiz’ dedikleri anda hiç zaman kaybetmeden bakmak lazim çünkü nefes yollari, yemek borusu gibi açilan bir yer degil. Nefes borusu kapali bir organ, daha gidecegi yer yok. Nefes borusunu aspire ettikten sonra yani emerek çektikten sonra orayi tikiyor ve ölümcül olabiliyor” diyor.


Pazar 12.2 ° / 3.7 °
Pazartesi 17.2 ° / 0.9 °
Salı 20.1 ° / 3.4 °