Yesilay varsa hayat var

Yesilay varsa hayat var

Gündem 1.03.2022 11:58:00 0
Yesilay varsa hayat var

 

 

Yesilay Haftasi kutlaniyor. Yesilay Afyonkarahisar Sube Baskani Nurullah Kaya Yesilay Haftasi nedeniyle bir mesaj yayinladi. Kaya, yasamin her alaninda bagimlilikla mücadelenin devam edecegini bildirdi.

Bu yil 102’nci yasini kutlayan Yesilay'in, 1 – 7 Mart Yesilay Haftasi’ni “Yesilay Varsa Hayat Var” sloganiyla kutladigini hatirlatan Yesilay Afyonkarahusar Sube Baskani Nurullah Kaya, Yesilay olarak, alkol, tütün, madde, kumar ve teknoloji olmak üzere, bes farkli bagimlilik alaninda mücadelesini sürdürürken; önleme ve rehabilitasyon faaliyetleri yürütüldügünü bildirdi.

Türkiye genelinde 120 subesiyle çalismalarini sürdüren Yesilay'in, 95 Ülke Yesilayi ile bagimlilik alanindaki deneyimini uluslararasi arenada paylastigini kaydeden Nurullah Kaya, Yesilay’in bagimliliklardan uzak, iyi ve saglikli bir toplum için çalistigini belirterek açiklamasinda sunlari söyledi:

“Saglikli bir toplum için bagimliliklarin olusmadan önlenmesi, bireylerin küçük yaslardan itibaren iyi yasam aliskanliklari kazanmasi büyük önem tasiyor. Yesilay olarak biz de bu bakis açisiyla pek çok proje hayata geçiriyor; okul siralarindan itibaren çocuklara ve hangi yasta olursa olsun sagligin pesinden giden tüm insanlarimiza temas ederek onlarin yasam boyu sürdürecekleri aliskanliklar edinmelerini hedefliyoruz.

Bagimliligin olustugu durumlarda ise bagimli bireylere ve ailelerine Yesilay Danismanlik Merkezi (YEDAM) çatisi altinda ücretsiz psikolojik ve sosyal destek sagliyoruz.

Sehrimizde de Yesilay Subemiz ve YEDAM’larimiz ile hemserilerimizin ihtiyaç duyduklari her an yanlarinda, bir telefon uzaklarindayiz. Birlikte hayata dair umudu, sagligi, iyiligi yesertelim istiyoruz ve bu nedenle bu yil Yesilay Haftasi’nda ‘Yesilay Varsa Hayat Var’ diyoruz.

Herkesi de bizimle birlikte kutlama yapmaya davet ediyoruz.”

Egitim, sanat ve sporun gücü bagimliliklari önlemeye destek sagliyor

Yesilay, egitimin, sanatin ve sporun gücünden yararlanarak bagimliliklari önlemek için çalisiyor.

Türkiye Bagimlilikla Mücadele Egitim Programi (TBM) ile basta çocuklar ve gençler olmak üzere toplumun genelinde farkindaligin artirilmasini hedefleyen Yesilay, programa katilanlari saglikli yasam prensiplerine yönelik bilgilendirerek bagimliligin önüne geçmeyi amaçliyor. Çocuk ve gençlerde bagimlilik konusundaki farkindaligin artmasi için ayni zamanda 11 yildir T.C. Millî Egitim Bakanligi ile “Saglikli Nesil, Saglikli Gelecek Yetenek Yarismasi” düzenleniyor.

“Bagimlilik” konulu bu yarismaya ilkokul, ortaokul ve lise ögrencileri katilabiliyor.

2016 yilindan bu yana düzenlenen Uluslararasi Yesilay Karikatür Yarismasi’na her yil dünyanin pek çok ülkesinden sanatçilarin bagimlilikla ilgili eserleri basvururken, T.C. Kültür ve Turizm Bakanligi destegiyle düzenlenen 6. Saglikli Fikirler Kisa Film Yarismasi’nin basvurulari da devam ediyor.

YEDAM’dan bagimlilara ve ailelerine ücretsiz destek

Yesilay, Türkiye geneli ve KKTC’de olmak üzere toplam 104 Yesilay Danismanlik Merkezi (YEDAM) ile hizmet veriyor. Bagimlilar ve ailelerinin YEDAM’in sundugu psikolojik danismanlik ve rehabilitasyon desteginden ücretsiz yararlandigini vurgulayan Nurullah KAYA “YEDAM ekibinin tamami bagimlilik alaninda uzman psikolog ve sosyal hizmet uzmanlarindan olusuyor; alkol, tütün, madde, kumar ve internet bagimliliklari konusunda bilgi verme, dogru yönlendirme, danismanlik ve ayaktan terapi hizmetleri sunuyor. Sehrimizde hem subemiz hem de YEDAM olarak güçlü bir is birligi ile çalisiyor; hemserilerimizin ihtiyaçlarina yönelik çalismalar gerçeklestiriyoruz” dedi.

YEDAM’lara tüm Türkiye’den 115 YEDAM Danisma Hatti üzerinden ulasilabiliyor.

Yesilay Hakkinda

1920 yilinda faaliyete baslayan Yesilay, insan onurunu ve sayginligini temel alan, toplumu ve gençligi ayrim gözetmeden zararli aliskanliklardan korumak için çalisan, millî ve ahlaki degerleri gözeterek bagimliliklarla mücadele eden; ulusal ve uluslararasi düzeyde önleyici ve rehabilite edici halk sagligi ve savunuculuk çalismalari yürüten bir sivil toplum kurulusudur.

Alkol bagimliligiyla mücadele hedefiyle kurulmus; kurulusundan günümüze bagimlilik türleri arttikça Yesilay’in tüzügüne yeni çalisma alanlari eklenmistir. Alkolden sonra tütün, madde, kumar ve internet bagimliligi mücadele alanlarina dâhil olmustur.

Türkiye genelinde 120 Yesilay subesi, dünya genelinde 95 Ülke Yesilayi bulunmaktadir. 2015 yilinda Yesilay Danismanlik Merkezi (YEDAM) kurulmustur. 115 Danisma Hatti ile çagri merkezi hizmeti vermeye baslayan Yesilay Danismanlik Merkezi, su an Türkiye genelinde ve KKTC’de aktif olarak 104 Yesilay Danismanlik Merkezi (YEDAM) ile bagimlilik alaninda profesyonel psikolog ve sosyal hizmet uzmanlarindan olusan kadrosu ile psikolojik ve sosyal hizmet destegi saglamaktadir.

Toplumu bagimliliklardan korumak ve bilinçlendirmek için yaptigi çalismalarindan dolayi Yesilay, 1934 yilindan bu yana “Kamuya Yararli Cemiyetler” arasinda yer almaktadir. BM Ekonomik Sosyal Konsey (ECOSOC) Özel Danismanlik Statüsüne ve Avrupa Kalite Yönetimi Vakfi (EFQM) “Türkiye Mükemmellik Ödülü’ne” sahiptir.

 

Afyon HABERI


Pazar 12.2 ° / 3.7 °
Pazartesi 17.2 ° / 0.9 °