Beyni aktif tutun, Alzheimerdan uzak durun!

Beyni aktif tutun, Alzheimerdan uzak durun!

Saglik 11.02.2022 10:20:00 0
Beyni aktif tutun, Alzheimerdan uzak durun!

Arada bir anahtari nereye koydugunuzu ya da yeni ögrendiginiz isimleri mi unutuyorsunuz?

Korkmayin…

Ancak çok iyi bildiginiz evin yolunu karistiriyor ya da sik sik ne söyleyeceginizi unutuyorsaniz ve bu giderek daha sik oluyorsa mutlaka bir doktora basvurun. Nöroloji Uzmani Prof. Dr. Nebil Yildiz, alzheimerin, unutkanlikla baslayan bir hastalik oldugunu ancak her unutkanligin alzheimer anlamina gelmedigine dikkat çekiyor. Eger unutkanlik ile beraber beceri kaybi da görülüyor ve kisilik özellikleri degisim gösteriyorsa daha dikkatli olmak gerekir.

ISTANBUL (IGFA)- Demans, birden fazla bilissel islevde (bellek, ögrenme, dikkat, yön bulma, lisan, planlama, sosyal davranislarda uygunluk gibi), günlük yasam aktivitelerini etkileyecek düzeyde gerileme, bozulmadir.

Eger kiside bilissel bir gerileme söz konusu ise, bunun zihinsel bir yogunluktan mi, yoksa demanstan mi kaynaklandigi mutlaka ortaya konmalidir.

Günümüzde alzheimer, en sik bunama (demans) nedenidir ve siklikla 65 yas üzerinde hastaliga rastlanir.

 Dünyada ortalama yasam süresinin artmasi ile alzheimer hastaligi sikligi da giderek artiyor.

Alzheimer için, ileri yas, düsük egitim düzeyi, obezite, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, fiziksel aktivite azligi, kafa travmasi öyküsü, uzun süreli depresyon, genetik yatkinlik gibi birçok risk faktörü tanimlanmistir.

 En azindan, bu risk faktörlerini belirleyerek, degistirilebilir olanlardan uzak durmak büyük önem tasiyor. Ailede Alzheimer hastasi olmasi ve genetik analizlerde bazi yatkinlik saptanmasi, riski arttiriyor ancak bu her yatkinligi olanin, mutlaka alzheimera yakalanacagi anlamina gelmiyor.

Bugün erken tani, genetik testler, beyin omuru ilik sivisinda beta amiloid ve tau ölçümü, amiloid PET, MRI, FDG PET gibi tekniklerle hastalik için erken tani konabilir.

Afyon HABERI


Pazar 12.2 ° / 3.7 °
Pazartesi 17.2 ° / 0.9 °
Salı 20.1 ° / 3.4 °