Saglik Müdürü Korkmaz 'dan Saglikli Havaya Gönül Ver Çagrisi

Saglikli Havaya Gönül Ver!

Saglik 9.02.2022 12:34:00 0
Saglik Müdürü Korkmaz

Saglikli Havaya Gönül Ver!

Bütün dünyada yaygin bir bagimlilik türü olan tütün ve dumaninda bulunan zararli maddeler insan sagligina çok büyük zarar vermektedir. Tütün kullanimi, sebep oldugu olumsuz etkilerden dolayi ülkemizde oldugu kadar bütün dünyada önemli bir halk sagligi problemidir.

Tütünün en yaygin kullanim sekli olan sigara; dogum öncesi dönemden baslayarak, çocuk ve eriskinlikte ölüme kadar götüren 50'nin üzerinde saglik sorununa yol açmaktadir. Bu sorunlar arasinda kalp ve damar hastaliklari, akciger kanseri ve kronik obstrüktif akciger hastaligi öne çikmaktadir. Önlenebilir hastalik ve ölüm sebeplerinin en önde gelenlerinden biridir.

Sigara endüstrisinin ana hedefinin 11- 13 yas grubu çocuklar oldugu ve ülkemizde de sigaraya baslama yasinin gittikçe bu yas grubuna kaydigi bilinmektedir.

Ülkemizde 5727 sayili yasanin yürürlüge girmesi ile birlikte sigarasiz bir toplum olma yönünde önemli bir yol alinmistir.

Yasanin yürürlüge girmesinden sonra sigara satislarinda % 5 civarinda düsme meydana gelmistir.

Bu sayede hem sigara içenlerin oraninda azalma olmus, hem de kapali yerlerde sigara içme yasagi ile pasif sigara dumanina maruz kalma oranlari azalmistir. Ilimizde de tütün denetim ekipleri tarafindan kapali alanlar sürekli denetim altinda tutulup, yasagin delinmesi engellenmekte ve yasagi çigneyenlere yasanin gerektirdigi cezalar verilmektedir.

Sigaraya ve zararlarina dikkat çekmek için “9 Subat Dünya Sigarayi Birakma Günü” olarak belirlenmistir. Gün vesilesiyle farkli etkinlikler yapilmaktadir.

Tütün kontrol çalismalarinin bilinirliginin artirilmasi ve sigaranin zararlari konusunda farkindalik olusturmasi (Sigara Birakma Poliklinikleri/ALO 171/ALO 184/Yesil Detektör) amaciyla 9 Subat Dünya Sigarayi Birakma Günü kapsaminda En Büyük Gönüllülük Hareketi olan “Görev Bende” kampanyasinin ikinci fazi baslatilacaktir. “Gönül Ver” sloganiyla baslayacak olan ikinci fazda; sigaranin zararlari, egitimler, sigara biraktirma vb. konularinda bizlere destek olacak; bagimsiz ama degerlerine bagli, hayata giden yolda ben de varim diyebilecek gönüllü kisi ve isletmeleri bizimle isbirligi yapmaya, kampanyamiza destek vermeye bekliyoruz.

Tütünle mücadeleye gönül veren ve gönüllü olmak isteyenler gönüllülük kriterleri ve kampanya ile ilgili detaylari ögrenmek için Müdürlügümüz Halk Sagligi Baskanligi Bulasici Olmayan Hastaliklar,

Programlar ve Kanser Birimine basvurmalari gerekmektedir.

Bu vesile ile herkesi tütün ve mamulleri ile mücadeleye; temiz havayi korumaya, nefesimize gönül vermeye davet ediyorum.

Hep birlikte havamizi koruyalim, gelecegimize sahip çikalim.

 

Uzm. Dr. Serhat KORKMAZ

Il Saglik Müdürü

Afyon HABERI


Cumartesi 13.8 ° / 6.8 °
Pazar 12.2 ° / 3.7 °
Pazartesi 17.2 ° / 0.9 °