Stratejik Çalismalar Için Isbirligi Yapacagiz”

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Danisma Kurulu toplantisinda alinan kararla Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odasi, Afyonkarahisar Il Özel Idaresi ve Afyonkarahisar Belediyesi’nin kendi stratejik planlarina entegrasyonun saglanmasi noktasinda isbirligi

Gündem 9.03.2018 10:54:44 0
Stratejik Çalismalar Için Isbirligi Yapacagiz”

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Danisma Kurulu, Rektör Prof. Dr. Mustafa Solak’in baskanliginda Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, Afyonkarahisar Belediye Baskani Burhanettin Çoban, Il Genel Meclisi Baskani Salih Sel, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Hüsnü Serteser, Organize Sanayi Bölgesi Baskani Bekir Yesilay, AKÜ Rektör Yardimcilari Prof. Dr. Mehmet Karakas ve Prof. Dr. Isa Sagbas, AKÜ Kalite Koordinatörü Prof. Dr. Ahmet Yildiz’in katilimiyla AKÜ Sosyal Tesislerinde gerçeklestirildi. Toplantida ilk olarak söz alan AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, “Ilkini 10 Ekim 2017 tarihinde gerçeklestirdigimiz bu toplanti ile sehrin üniversitemizden beklentileri, baska bir deyisle kentimiz ile üniversitemiz arasindaki iliski ve isbirligini güçlendirmeyi amaçliyoruz. Kentin öncelikli alanlari ile ilgili Üniversitenin bilimsel potansiyelini ve bilimsel kapasitesini nasil daha aktif hale getirecegimizi degerlendirecegimiz bu toplantida danisma kurulu olarak alacagimiz kararlari üniversitedeki ilgili birimler ve hizmet alacak sehrin ilgili birimlerine iletmeyi hedefliyoruz. Bu nedenle Valimiz, Belediye Baskanimiz, Il Genel Meclisi Baskanimiz, Ticaret ve Sanayi Odasi Baskanimiz ve Organize Sanayi Bölgesi Baskanimiz bizlerin paydasi. Bizim bilmedigimiz ancak paydaslarimizin bildiklerini ve önceliklerini tartisip, karar altina alarak hayata geçirmeyi amaçliyoruz. Üniversite yönetimi olarak önümüzdeki dönemin stratejik planini hazirliyoruz. Bu toplantida alacagimiz kararlarin üniversitemiz stratejik planina yansimasini istiyoruz” diye konustu.

YENI YÜKSEK LISANS, LISANS VE

ÖNLISANS PROGRAMLARI AÇILIYOR

AKÜ’de çagin ihtiyaçlarina paralel olarak yeni bölümlerin açilmasi konusunda senato bünyesinde detayli çalismalar yürütüldügünün altini çizen AKÜ Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Mehmet Karakas, “Geçen yil meslek yüksekokullarina ögrenci gelmesi noktasinda çok ciddi bir sikinti yasandi. Bu sene biz senatomuzda bu hususu masaya yatirdik. Bu kapsamda 20 yeni önlisans, 8 yeni lisans ve 3 yeni yüksek lisans programini Yüksekögretim Kuruluna önerdik. Bunlarin 13’ü olumlu ve biri olumsuz geldi. Su anda süreç devam ediyor. Yüzde 95’in olumlu gelecegi kanaatindeyiz. çünkü gerekli arastirmalarimizi yaptik” dedi.  

155 BIN METREKARELIK ZAFER TEKNOPARK

ÜRETIM ALANI INSAATI BASLIYOR

Zafer Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. Tugrul Kandemir ise Zafer Teknopark’in Türkiye’nin 2 ili kapsayan ilk ve tek teknoparki oldugunu belirterek geçen kisa sürede önemli islere imza atildigini anlatti. Kandemir, su bilgileri paylasti: “Üniversitemiz ve sehrimiz için önemli olan teknoparkimiz kuruldu. 2 ilde birden kurulmasi talimati verildi. Afyon Usak Zafer Teknopark A.S. Genel Müdürlügü su anda ofis binamiz ANS Kampüsümüzde. Ancak ileride olabilecek üretim alanlari için de Sahitler Kayasi ile demiryolu arasindaki 155 bin metrekarelik alani olusturduk. Sehrin en güzel yerine üretimde, inovasyonda ve yenilikte kullanmasi için üniversite olarak üzerimize düseni yaptik. Teknoparkimiza 16-17 firma geldi. Su anda bir kismi yazilim bir kismi donanim üzerinde çalismalar yapiyor. Biz nitelikli özellikle ilaç vb. veya havacilik alanlarindaki firmalari buraya bekliyoruz. Zafer Teknopark olarak AR-GE, inovasyon yapan firmalara alani tahsis ettik. Burada yer alan firmalarin 2023 yilina kadar kurumlar vergisi ve katma deger vergisinden muafiyetleri var. O anlamda ciddi vergi destekleri var. Son yillarda hükümetimiz tarafindan özellikle üniversitelerde bu alanlarin olusturulmasi noktasinda bir öneri getiriliyor. AR-GE ya da inovasyon oldugu zaman katma degerli ürünlerin üretilmesi mümkün oluyor. Teknoparki kurarken her iki ilin belediyeleri, ticaret odalari, organize sanayileri ve sivil toplum örgütlerinin yer aldigi 17 ortakla kurduk. Kurulusta 3 bölge ilan ettik. Bu üç bölgenin ikisi Afyon’da. Birisi Merkez Kütüphane binamizin arkasinda yer aliyor. 155 bin metrekarelik alanimizin insaatina da bu sene insallah baslayacagiz” diye konustu.

ÜNIVERSITELERDEN BEKLENTI DEGISTI

Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz ise üniversitelerin öncelikle bir egitim merkezleri oldugunu belirterek, “Üniversiteler, insanlari hayata hazirlamak, mesleki olarak onlara bir meslek kazandirmak amaciyla kurulmus yerlerdir. Bütün üniversiteler bu görevini genel olarak yerine getirmeye çalisiyorlar” dedi. Bu anlayisin günümüzde degistigine isaret eden Tutulmaz, “Ancak günümüzde üniversitelerden beklenti degisti. Bundan 20 yil önce üniversiteler biraz daha içine kapanik, egitimi verir, ögrenciyi mezun ederdi. Gelinen noktada üniversitenin fonksiyonu degisti. Üniversite artik sadece egitim veren misyonunun yaninda sanayi ile isbirligi içinde olmali, bulundugu sehirlere lokomotif rol oynayacak bir davranis içinde bulunmasi anlayisi gelisti” diye konustu. AKÜ’nün bu noktada iyi bir konumda oldugunun altini çizen Tutulmaz söyle devam etti: “Son yillarda üniversitelerimizin bu yönde hizla evrildigini görüyoruz. Üniversitenin sanayi ile baglantisi anlaminda önemli bir rolü var. Bunu da 2 yönlü görüyoruz. Bir taraftan mevcut sanayi tesislerine nasil danismanlik yapabiliriz, ikincisi ise vatandaslarimizin, girisimcilerimizin sermayesi var; bir seyler yapmak istiyor ama ne yapacagini bilemeyebiliyor ki, burada da üniversiteye önemli bir görev düsüyor. Iste teknoparklar bu yönüyle de önemli bir rol oynayacaktir. Mevcut üretimleri nasil gelistirebiliriz hususunda ise patpat bunun bir örnegini olusturuyor. Insallah bunda basarili oluruz. Sayin Bakanimizin talimatlari olmustu ki sonrasinda üniversitemiz bu alana hemen el atti ve su anda da verimli bir çalisma devam ediyor. Sonuç olur olmaz ama buradaki çalismada bir kere vatandaslarimiz, devletimiz ve üniversitemiz bir çalisma yapiyor diyecek. Bize destek olmaya çalisiyor. Sonuç olmayabilir ama bir çalisma var. En önemlisi de buradaki ögretim üyelerinin reel sektörle yakin bir dirsek temasi kurmus olmalaridir. Diger taraftan üniversite tarih, kültür, turizm ve sehrin günlük yasaminda valilik ve belediyeye yardimci olabilir. Su ana kadar bu alanlarda iyi bir isbirligimiz var.”

“AKÜ SON YILLARDA BÜYÜK GELISIM GÖSTERDI”

Afyonkarahisar Belediye Baskani Burhanettin Çoban ise AKÜ’nün son 5-6 yilda önemli oranda gelisim gösterdigini belirterek, “Üniversitemizin özellikle son 5-6 yildir gösterdigi 

gelisimi hiç kimse göz ardi edemez. Bunda idarecilerimizin ve çalisanlarimizin rolü büyük. Özellikle tercihte bulunacak ögrencilerin desteklenmesi noktasinin önemli oldugunu düsünüyorum” dedi. Il Genel Meclisi Baskani Salih Sel de Türkiye’de alanindaki en önemli kurulus olan AFJET’e üniversitenin daha fazla destek vermesini istedi. Sel, “AFJET Türkiye’de örnek bir kurulus haline geldi. Her tarafa ya proje yapiyoruz ya da destek oluyoruz. Üniversitenin bunlara destek olmasi çok büyük fayda saglayacagini düsünüyorum. Son olarak ZEKA toplantisinda savunma sanayi konusundaki girisimlerin desteklenmesi hususu görüsüldü. Mesela Afrin harekatinin basarili olmasi yerli savunma sanayimizin yüzde 75 oranlarina ulasmasindan kaynaklidir. Su anda Amerika’da bile savunma sanayinde çalisan mühendislerimiz var ki, bunlardan birkaçi ile iletisime geçtik ve kendileri ben bu bilgilerimi Türkiye için kullanmak istiyorum dediler. Biz üniversitenin bu konuda öncülük yapmasini istiyoruz. Katma degeri yüksek ürünlerin üretilmesinin önemli olduguna inaniyorum” degerlendirmesinde bulundu.

“ÜNIVERSITEMIZLE GÜZEL ISLER YÜRÜTÜYORUZ”

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odasi Yönetim Kurulu Baskani Hüsnü Serteser ise ATSO olarak sanayi isbirligi konusunda AKÜ ile güzel çalismalari yürüttüklerini kaydetti. Serteser, “Teknoparki destekliyoruz; zaten yönetiminde variz. Hakikaten kisa zamanda çok yol kat edildi. Afyonkarahisar bulundugu nokta itibariyle güzel bir yerde. Hem üniversitemizin imkânlari iyi hem de yerimiz güzel. Bunu daha da gelistirebilecegimize eminim. Üniversite-sanayi isbirliginde daha üst seviyelere bir anda gelemedik ama gidisatimiz gayet iyi denilebilir” diye konustu. AKÜ’deki bölümlerin tanitilmasi konusunda müsterek çalismalar yapilabilecegine ve girisimcilerin dogru yönlendirilmesinin önemine dikkat çeken Serteser sunlari söyledi: “Afyon et memleketi. Istanbul’da et üreticileri bu konuda bir bölüm açiyor. En iyi et Afyonkarahisar’da sunulmali diye düsünüyorum. Bu konuda ve alanda ihtiyaç oldugu bilgisini is adamlarimizdan aliyoruz. Örnegin otellerde yabanci personellerden masaj hizmeti aliniyor. Bu konuda da ihtiyaç var. Bazi bölümlerin daha aktif hale getirilmesini, tanitilmasini ATSO ile birlikte AKÜ yapilabilir mi diye düsünmek gerekiyor. Bu konularda sertifikasyon uygulamalari yapilabilir. Isadamlarimizin dil egitimi gerçekten çok önemli. Üniversitemizin yabanci diller yüksekokulunda isadamlarinin dil egitimi alabilmesi için ortak çalismalar yapilmasi gerektigini düsünüyorum. Bu konuda ATSO ve AKÜ olarak bir model üzerinde çalismak gerektigini düsünüyorum. Dünyada gelinen noktada yapay zeka çok önemli. Bir de block chain teknolojisi çikti. Bu yeni teknoloji ile çok fazla üretim yapilabiliyor. Bu konuda çalismalar yürüten yurt disindan birileri ile görüsmelerimiz oldu. Bu teknoloji basta savunma sanayi olmak üzere Saglik Bakanligi ile Tapu Kadastro Genel Müdürlügünde verilen hizmetlerde daha az personel ile daha verimli is imkâni saglanabiliyor.”

“KENDI IDARE BINAMIZI BILE VEREBILIRIZ”

Afyonkarahisar Organize Sanayi Bölgesi Baskani Bekir Yesilay ise Afyonkarahisar’da geriye dönük baktiginda üniversite sanayi isbirliginde iyi diyaloglarimizin oldugunu gözlemledigini söyledi. Yesilay, OSB ve AKÜ’nün çözmesi gereken hususlarinin basinda VOR istasyonu oldugunu belirterek, “En önemli konulardan biri de VOR istasyonu meselesidir. Bunun kesinlikle çözülmesi lazim. O konuda biz çok ciddi yatirim yaptik. Bu husus sanayi üniversite isbirliginin yapilmasi anlaminda da önemli. Teknopark ile ilgili olarak da OSB olarak kendi idare binamizi bile vermeye haziriz.” dedi. Toplanti sonunda Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odasi, Afyonkarahisar Il Özel Idaresi ve Afyonkarahisar Belediyesi’nin kendi stratejik planlarina entegrasyonun saglanmasi noktasinda isbirligi yapilmasi kararlastirildi.


Pazar 12.2 ° / 3.7 °
Pazartesi 17.2 ° / 0.9 °
Salı 20.1 ° / 3.4 °