VEKILI MEHMET TAYTAK MECLISTE YAPTIGI AÇIKLAMADA ÖGRETMENLIK MESLEK KANUNU’NUN YASALASTIGINI BELIRTTI.

VEKILI MEHMET TAYTAK MECLISTE YAPTIGI AÇIKLAMADA ÖGRETMENLIK MESLEK KANUNU’NUN YASALASTIGINI BELIRTTI.

Gündem 4.02.2022 12:15:00 0
VEKILI MEHMET TAYTAK MECLISTE YAPTIGI AÇIKLAMADA ÖGRETMENLIK MESLEK KANUNU’NUN YASALASTIGINI BELIRTTI.

MILLIYETÇI HAREKET PARTISI MYK ÜYESI VE AFYONKARAHISAR MILLETVEKILI MEHMET TAYTAK MECLISTE YAPTIGI AÇIKLAMADA ÖGRETMENLIK MESLEK KANUNU’NUN YASALASTIGINI BELIRTTI.

Yaptigi açiklamada Milletvekili Taytak; “Ögretmenlik Peygamberlik meslegidir.  Ögretmen toplumun manevi mimaridir. Ögretmenin yüregindeki saf ve katisiksiz sevgi tükenmek bilmeyen bir kaynak gibidir.  Yani ögrencilerine hayati sevmeyi, mutlu olmayi kisaca en güzel duyguyu; sevgiyi ögretir. Insanligin ufkunda parlayan günes gibidir. O sicakligi ile toplumu isitir, isigi ile toplumu aydinlatir.

Ögretmen sevginin, hosgörünün, sefkatin sembolü olmustur.  Onlarin hakki asla ödenemez.

Bu baglamda ögretmenlerin daha rahat ve kariyer odakli meslek sahibi olabilmeleri için; TBMM Genel Kurulu'nda ögretmenligin kariyer meslegi olmasini öngören 'Ögretmenlik Meslek Kanunu Teklifi' Cumhur Ittifaki Milletvekillerince TBMM Genel Kurulu'nda oylanarak yasalasmistir.

Ögretmenlik Meslek Kanunu'na göre; egitim ögretim hizmetlerini yürütmekle görevli ögretmenlerin atamalari ve mesleki gelisimleriyle kariyerlerinde ilerlemelerinin önü açilacak. Meslek, aday ögretmenlik döneminden sonra ögretmen, uzman ögretmen ve basögretmen olmak üzere 3 kariyer basamagina ayrilacak

. Ögretmenlerin mesleklerinde kariyer ve liyakat esaslarina uygun olarak ilerlemeleri, mesleki gelisimlerini saglamalari ve bunlara bagli olarak özlük haklarinin iyilestirilmesi saglanacak. Gelisim temelli bir sistem içerisinde adaylik, ögretmenlik, uzman ögretmenlik ve basögretmenlik basamaklarindaki görev ve sorumluluklar netlestirilecek. 

Ögretmenlikte 10 yilini doldurmus ögretmenlere uzman ögretmenlik imkani getiriliyor. Bu unvan için egitimlerini tamamlayan ve sonunda yapilacak sinavdan basariyla geçen ögretmenlere uzman ögretmen unvani verilecek.

Bu degisiklikle ögretmenler hem bir derece alacak hem de maaslarinda 1000 TL artis olacak. Uzman ögretmen unvani alanlar arasinda yüksek lisans yapmis olanlar ise sinavdan muaf tutulacak. 

10 yillik uzman ögretmenlerin de basögretmenlik ile ilgili egitimlerini tamamlayip, sinavdan basarili olduklari takdirde basögretmen olmalarinin önü açilarak ve yine ilave bir derece almalari saglanacak. Ayni zamanda kademeleri yükseldigi için de maaslarina 2 bin TL ilave edilecek.

Doktora yapmis ögretmenler basögretmen sinavindan muaf olacak.

Ayrica lisansüstü egitim için önemli tesviklerin saglanmasi amaçlandi.

Uzman ve basögretmen sinav puani 70 ve üzeri olarak düzenlendi.

Birinci derecedeki ögretmenlerin ek göstergeleri 3 bin 600'e çikarildi.

Ek göstergeyi düzenleyen maddenin yürürlük tarihi ise 15 Ocak 2023 olurken, sözlesmeli ögretmenlikte 3+1 mecburi hizmet hariç özlük haklarinda iyilestirmeler yapildi.

Uzman ögretmenlere ödenen egitim ögretim tazminat %20’den %60’a, çikarilacak.

Basögretmenlere ödenen egitim ögretim tazminati ise %40’tan %120’ye yükseltilecektir.

Ekonomik kalkinmamamizin temeli egitimden geçmektedir.

Bu kanun ile zaten onurlu olan ögretmenlik mesleginin adi konmustur.

Ben de bir Teknik Ögretmen olarak bugün yarin ve ilelebet yanlarinda olacagimizin buradan sözünü veriyorum.

Bu kanunun çikmasinda basta Cumhurbaskanimiz Sayin Recep Tayyip Erdogan Beyefendiye, Milli Egitim Bakanimiz Sayin Mahmut Özer Beyefendiye, Milli Egitim Bakanligi bünyesinde çalisan kiymetli personelimize, Cumhur Ittifaki içerisinde yer alan saygideger milletvekillerimize tesekkür ediyorum ” dedi.

Afyon HABERI


Cuma 20.3 ° / 8.2 °
Cumartesi 13.8 ° / 6.8 °
Pazar 12.2 ° / 3.7 °