Zeybekci Mayis Ayi Ödemeler Dengesi Verilerini Degerlendirdi

Zeybekci Mayis Ayi Ödemeler Dengesi Verilerini Degerlendirdi

Gündem 19.07.2016 12:59:22 0
Zeybekci Mayis Ayi Ödemeler Dengesi Verilerini Degerlendirdi

'Yilliklandirilmis bazda cari islemler açigimiz 2010 Temmuz döneminden bu yana en düsük düzeyine inmistir.Dis ticaret açigindaki gerileme, cari açikla mücadelemizi destekliyor.Yil sonuna geldigimizde, cari açigin milli gelire orani için OVP'de belirledigimiz yüzde 3,9 düzeyini yakalayacagimizi öngörüyoruz"

Ekonomi Bakani Nihat Zeybekci, yilliklandirilmis bazda cari islemler açiginin mayis itibariyla 27,2 milyar dolarla 2010 Temmuz döneminden bu yana en düsük düzeyine indigini belirtti.Zeybekci, yazili açiklamasinda, mayis ayi ödemeler dengesi verilerini degerlendirdi.

Merkez Bankasi tarafindan açiklanan ödemeler dengesi verilerine göre, cari islemler hesabindaki açigin bu yilin ilk 5 ayi itibariyla, geçen yilin ayni dönemine göre 5 milyar dolar azaldigini hatirlatan Zeybekci, toplamda yüzde 26,7'lik bir daralma anlamina gelen bu gelismenin ülke ekonomisi için sevindirici bir duruma isaret ettigini ifade etti.

Yilliklandirilmis bazda cari islemler açiginin mayis ayi itibariyla 27,2 milyar dolar olduguna ve 2010 yili Temmuz döneminden bu yana en düsük düzeyine indigine dikkati çeken Zeybekci, dis ticaret açigindaki gerilemenin cari açikla mücadeleyi destekledigini kaydetti.

Türkiye ekonomisinin 2014 yilindan bu yana dis ticaret açigini azalttigina, bu duruma bagli olarak da cari islemler açiginin daha düsük seviyelere geriledigine isaret eden Zeybekci, "2016 yilinin basindan itibaren devam eden bu ivme, mayis ayinda da kendini göstermistir" ifadesini kullandi.

Geçen yil küresel ticarette gözlemlenen sarsintili sürecin bu yil da devam ettigine deginen Zeybekci, küresel talep seviyesindeki olumsuzluklarin, dünya genelinde söz konusu oldugu gibi Türkiye'nin dis ticaret hareketlerinde de kendisini gösterdigini bildirdi.

Küresel konjonktürün yani sira, Ekonomi Bakanligi olarak uygulamaya koyduklari önlemler ve etkin politika araçlari sayesinde dis ticaret açigini istikrarli olarak daha düsük düzeylere indirdiklerini vurgulayan Zeybekci, "Bu dogrultuda ihracata dayali üretim ve büyüme modeline geçise öncelik veriyor, ayni zamanda da gereksiz ve lüks tüketim mali ithalatina karsi tedbirler gelistiriyoruz. Bu adimlarimiz, dis ticaret açigimizi daha da azaltarak cari açigi düsürme gayretlerimize yardimci olmaktadir. Nitekim bu yilin ilk 5 ayinda ihracatimiz toplam 3 ayda artis kaydederken, ithalatimiz ise ocaktan bu yana azalmaktadir." degerlendirmesinde bulundu.   "Turizm gelirleri yilin geri kalaninda olumlu trende girecek"

Türkiye'nin hizmet ticaretinde net ihracatçi konumunun da güçlenecegini ifade eden Zeybekci, hizmet ihracatinin mayista yüzde 13,6 azalarak 3,3 milyar dolar oldugunu, 5 aylik dönemde de hizmet ihracati gelirlerindeki azalisin yüzde 13,5 kaydedildigini belirtti.

Hizmet ihracatindaki gerilemenin temel belirleyicisinin en önemli ihraç kalemleri olan turizm ve tasimacilik sektörlerindeki gelir azalisi olduguna dikkati çeken Zeybekci, "Son dönemlerde bölge ülkeleri ile baslatmis oldugumuz siyasi diyalog sürecinin pozitif meyveler vermeye baslamasi ve hükümet olarak sektör taleplerine istinaden yakin dönemde hayata geçirdigimiz tedbirler neticesinde turizm gelirlerimiz yilin geri kalaninda daha olumlu bir trend içerisinde girecektir." görüsüne yer verdi

Dogrudan yatirim girislerini artirmak için de yapisal reformlarin sürecegini vurgulayan Zeybekci, "Uygulanacak dogru politikalarla Türkiye’ye gelen dogrudan yabanci yatirimlar hizlanarak artis kaydedecek, ülkemiz cazibe merkezi olmaya devam edecektir." ifadesini kullandi.  

Rezerv varliklarinin artmaya devam ettigini ve ocak-mayis döneminde Türkiye'ye 7,3 milyar dolarlik net portföy yatirimi girisi oldugunu hatirlatan Zeybekci, bu durumun, ekonominin küresel piyasalardaki dalgalanmalardan olumlu yönde ayrismasinin bir sonucu oldugunu belirtti. Zeybekci, sunlari kaydetti:

"Amerikan Merkez Bankasinin (Fed) faiz artirma sürecine girmesiyle, ülkemizin finansman kosullari için ciddi bir tehdit durumunun ortaya çiktigina yönelik algi yerlestirilmeye çalisildi.Türkiye’nin finansman kosullari için esas belirleyici olan durum, Avrupa Merkez Bankasinin hali hazirda yürüttügü ve kapsamini giderek artirdigi parasal genisleme sürecidir. Bu bölgede meydana gelen genisleyici süreç, 1 yildan uzun bir süredir vurguladigimiz gibi, ülkemize yönelecek finansman akimini daha pozitif yönde etkilemektedir. 2016, mevcut veriler isiginda hem resmi rezerv varliklarimizin artisa geçtigi, hem de ekonomimize yönelen portföy yatirimlarinin yeniden net girise geçtigi bir yil olarak kendini göstermektedir."
 
"Türkiye üretimini güçlü sekilde artiracak bir döneme girdi"

Cari açikla mücadelede en etkili aracin daha çok üretim ve ihracat oldugunu vurgulayan Zeybekci, ekonomi yönetimi olarak, cari islemler açigi gibi kirilganlik unsurlarini sürdürülebilir düzeylere çekmek ve daha saglikli finansman kosullari olusturmak için her türlü tedbiri almaya kararlilikla devam ettiklerini ifade etti. Bu noktada katma degeri yüksek, teknoloji yogun ve marka degeri tasiyan ihracati artiracak, cari açikla mücadele etme yolunda rekabetçi bir ihracat yapisina kavusmayi en temel hedef olarak kabul edeceklerin kaydeden Zeybekci, küresel tehditlere ragmen Türkiye'nin üretimini güçlü sekilde artiracak bir döneme girdigini belirtti.

Zeybekci, "Yil sonuna geldigimizde, cari açigin milli gelire orani için Orta Vadeli Program'da (OVP) belirledigimiz yüzde 3,9 düzeyini yakalayacagimizi öngörüyoruz. Dis ticaretimizde Türk Lirasi kullaniminin da artmasi ile beraber yabanci finansmana ihtiyaç duydugumuz cari açigin yüzde 3’ün de altina inmesini bekliyoruz." görüsüne yer verdi.


Pazartesi 22.4 ° / 8 °
Salı 20.9 ° / 8.6 °
Çarşamba 21.9 ° / 9.2 °