YENI YILIN ILK ZAMMI ELEKTRIGE

YENI YILIN ILK ZAMMI ELEKTRIGE

Sondakika 1.01.2022 19:06:00 0
YENI YILIN ILK ZAMMI ELEKTRIGE

Enerji Piyasasi Düzenleme Kurumunun (EPDK) konuya iliskin kurul karari Resmi Gazete’nin mükerrer sayisinda yayimlandi.

Resmi Gazete’deki tarife tablolarindan yapilan hesaplamaya göre, elektrik tarifelerinde mesken, sanayi ve ticarethane abone gruplari için vergi ve fonlar dahil ortalama yüzde 52 ile yüzde 130 arasinda degisen oranlarda artisa gidildi.

Söz konusu oran, tarife gruplarina göre degisiklikler gösterebiliyor.

EPDK'DAN AÇIKLAMA

EPDK’dan yapilan yazili açiklamada, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafindan kabul edilen yasa kapsaminda kademeli tarife uygulamasina geçildigi belirtilerek su ifadeler kullanildi:

 Kademeli tarifenin hedefi dar gelirli vatandaslarimizi korumak ve enerji kullaniminda tasarruf ve verimliligi artirmaktir.

 Bilindigi üzere pandemi kosullari sebebi ile hammadde fiyatlarinda yasanan artislar sonucunda enerji maliyetlerinde de çok büyük artislar meydana gelmistir.

 Dünya spot piyasalarinda elektrik üretiminde kullanilan kömür fiyatlarinda; 5 kat, dogal gaz fiyatlarinda ise 10 katlik artislar olmustur. Türkiye enerji sektörü de bu süreçte, küresel düzeyde ortaya çikan olaganüstü maliyet artislarindan etkilenmistir.

Ancak kurumlarimiz arasindaki is birligi ile bu artislar tüketicilerimize asgari düzeyde yansitilmistir.

* Ayrica devletimiz vatandaslarimizi bu artislardan koruma amaciyla elektrik faturalarinda yarisini, dogal gazda ise beste dördünü karsilayarak 2021de toplamda 100 milyar liralik bir destekte bulunmustur.

Gelinen noktada enerji piyasalarinin sürdürülebilirligi, maliyet bazli fiyatlandirmanin ve öngörülebilirligin saglanmasi için zorunlu hale gelen bir düzenleme yapildigi aktarilan açiklamada, “Verimlilik odakli kademeli tarifeye geçis ile birlikte 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren mesken aboneleri için aylik 150 kWhe kadar olan tüketim miktarlari için nihai fiyat 1,37 TL/ kWh, aylik tüketimlerin 150 kWhin üstündeki kismi için ise 2,06 TL/ kWh olarak uygulanacaktir” ifadelerine yer verildi.

Afyon HABERI


Pazar 24.9 ° / 8.6 °
Pazartesi 22.4 ° / 8 °
Salı 20.9 ° / 8.6 °