Yilbasi Gecesi Beslenmenize Dikkat!

YILBASINI HAFIF ATLATIN…

Saglik 29.12.2021 10:50:41 0
Yilbasi Gecesi Beslenmenize Dikkat!

2022’ye geri sayim baslarken; yilbasi gecesi için hazirliklar yapmaya basladik. Yeni yil dedigimizde hepimizin aklina özenle hazirlanmis kusursuz sofralar geliyor. 

Yilbasi sofrasinda her ne kadar dikkat etmeye çalissak da bazen ipin ucu kaçabiliyor. 

Peki bunun önüne geçmek için ne yapabiliriz?  “Yilbasi sofrasi ve yemekleri yüzünden bir aksam kaçamak yapmak, saglikli beslenme adina her seyi bitirmek anlamina gelmez. Ama bir kronik hastaliginiz varsa, kaçamak yapmak sagliginizi riske atabilir” diyen

Acibadem Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmani Renan Günes sözlerine söyle devam ediyor: “Dolayisiyla diyabeti olanlar, tansiyon problemi yasayanlar, kalp ve böbrek hastaliklari olanlar veya hastaliklarina bagli sürekli ilaç kullananlar veya özel beslenme gerektiren durumlar söz konusuysa dikkatli olun. Böyle durumlarda bir günlük beslenme yanlisi bile önemli sorunlar yasamaniza neden olabilir.”

Yeni yila girerken bunlara dikkat! 

Yemege çok aç oturmamaya çalisin” diyen Diyetisyen Renan Günes, yilbasi gününe özel diger beslenme önerilerini ise su sekilde siraliyor;

* Kendinizi iyi hissettirecek yemek seçimleri yapin.

* Gün boyunca ara ögünler yapmaya çalisin.

* Yemek öncesi zeytinyagli ve salata gibi hafif baslangiçlar ile yemege baslayin.

* Yilbasi gecesi için et olarak hindi iyi bir tercih olacaktir ama onun yerine tavuk veya balik gibi beyaz etleri de tercih edebilirsiniz.

* Karbonhidrat olarak pilav, çorba veya ekmekten birini tercih edebilirsiniz.

* Tatli olarak çok yagli kizarmis seker orani ve kalorisi yüksek tatlilar yerine sütlü veya meyveli tatlilari tercih edebilirsiniz.

* Yilbasinin vazgeçilmezi kuruyemisleri tüketirken dikkatli olmakta fayda var. Hem kalorisi yüksek hem de kavrulmus olanlarin tuz içerigi fazla oldugundan çig olanlari tercih edilmeli ve küçük bir kâseden fazlasi tüketilmemelidir.

* Yemek sonrasi gece devam edeceginden daha fazla kalori almamak için, taze sebze ve meyveleri atistirabilirsiniz.

* Eger alkol tüketecekseniz dikkatli olun. 1 gram alkolün 7 kalori oldugunu unutmayin. Alkol tüketimini de sinirlamaya çalisin. Alkol alirken kan sekerinizde dengesizlik yaratmamasi için yemekle beraber tüketmeye özen gösterin. Alkol alirken asiri yagli yiyecekler tüketmemeye ve yavas içerek geceye yaymaya çalisin.

* Kendi limitlerinizi belirleyin ve hayir demeyi ögrenin.

* Su tüketiminizi artirmaya çalisin.

 

Yeni yilin ilk gününe özel beslenme tüyolari

Yilbasi gecesi çok kaçirdiysaniz, ertesi gün beslenmenize ayri bir özen gösterin. Yilbasi sabahi hafif bir kahvalti ile güne baslanmak gerektigini söyleyen Diyetisyen Renan Günes “Kafeinli içeceklerden mümkün oldugumca uzak durarak, çay ve kahve tüketiminizi azaltin.

Bu kapsamda tüketeceginiz yesil çay, beyaz çay, biberiye, kekik gibi bitki çaylari ödeminizi atmaya yardimci olur. Ayni zamanda alkol vücutta su tutup ödem yapacagindan birkaç gün alkolü vücuttan atabilmek için bol su tüketmeye özen gösterin” dedi.

Hafif ara ögünlerin de önemine dikkat çeken Günes “Hazirlayacaginiz zengin bir sebze çorbasi toksinleri vücudunuzdan uzaklastirarak sizi tok tutar ve ödeminizi atmaya yardimci olur. Daha fazla potasyum içeren yiyecekler tüketmeye çalisin.

Daha fazla potasyum almak, sodyum fazlasinin vücuttan atilmasini saglar. Böylelikle ödemin azalmasini saglar. Mümkünse ertesi gün ve sonrasi birkaç gün hafif tempoda yürüyüs yapmaya çalisin” diyerek sözlerini noktaladi. 

Afyon HABERI


Cuma 20.3 ° / 8.2 °
Cumartesi 13.8 ° / 6.8 °
Pazar 12.2 ° / 3.7 °