Hamilelik döneminde dis tedavisi ne zaman yapilmali?

DIS ETI HASTALIGI, ERKEN DOGUM RISKINI ARTIRABILIR!

Saglik 24.12.2021 10:42:43 0
Hamilelik döneminde dis tedavisi ne zaman yapilmali?

Agiz ve dis sagligi, hayatin her döneminde tüm vücut sistemlerini etkileyen bir rol oynuyor. Ancak kadinlar için öyle bir dönem var ki saglikli bir dis ve dis eti, hem kendileri hem de kucaklarina almaya hazirlandiklari bebekleri için önem tasiyor. Bilimsel çalismalar dis eti hastaligi olan anne adaylarinin genel saglik durumlarinin olumsuz yönde etkilendigini ortaya koyuyor. 

Acibadem Altunizade Hastanesi Agiz ve Dis Sagligi Klinigi Diseti Hastaliklari Uzmani Dr. Melek Altan Köran; erken dogum ve düsük dogum agirlikli bebek ve halk arasinda “hamilelik zehirlenmesi” olarak bilinen preeklampsi görülme risklerinin dis eti hastaliklariyla artabilecegine dikkat çekiyor.

Dis eti hastaliklarinin genel saglik üzerine olumsuz etkileri olmasinin yani sira dis çürüklerine bagli olarak gelisecek rahatsizliklarin da göz önüne alinmasi gerektigini kaydeden Dr. Melek Altan Köran, “Hamilelikte agiz ve dis sagligini etkileyen en önemli faktör, annenin agiz hijyenidir

. Ideal bakimin oldugu durumlarda hem dis eti hem de dis sorunlarinin önüne geçilmis olacaktir. Ayrica, hamilelik döneminde beslenme seklinin mümkün oldugunca saglikli olmasi ve çürük olusumuna neden olacak gidalardan ve içeceklerden uzak durulmasi önemlidir” diyor. 

Agiz kurulugu, çürükleri artirabilir

Halk arasinda hamilelik döneminde dislerin çürüdügüne, dis kaybi yasandigina dair yanlis bir inanis var. Bebegin ihtiyaci olan kalsiyumu annenin kemiklerinden ve dislerinden çektigine yönelik inanisin da yanlis oldugunu ifade eden Dr. Melek Altan Köran, hamilelikte olusan dis çürükleri hakkinda sunlari söylüyor:

“Hamilelikte dislerden kalsiyum çekilmesi gibi bir durum söz konusu degildir. Ancak çürüklerde artis görülebilmesinin de bazi nedenleri vardir.

Hamilelik döneminde görülebilen agiz kuruluguna ya da annenin dis eti hastaligina bagli kanamalardan kaçinmak için dislerini firçalamayi aksatmasina bagli olarak çürüklerde artis olabilir. Ayni zamanda özellikle gebeligin ilk dönemlerinde görülebilen kusma ile agizdaki asit düzeyinin artmasi da bu sürece katkida bulunabilir.”

Rutin agiz bakimi dis etlerini koruyor

Kadinlarin hamilelik sürecinde karsilasabildigi dis eti sorunlarinin basinda “hamilelik gingivitisi” geliyor

. Yükselen hormon seviyeleri, annenin bagisiklik sisteminin baskilanmis olmasi ve agiz florasindaki degisimlere bagli olarak dis eti hastaliklarina yatkinligin arttigini anlatan Dr. Melek Altan Köran, “Bu dönemde görülen ‘hamilelik gingivitisi’nde, dis eti hastaliginin baslica nedeni olan plaga karsi daha siddetli bir dis eti reaksiyonu görülür

. Hamilelik gingivitisi; dis etlerinde kizariklik, sislik, kanama ve dis eti büyümesiyle belirti veren bir dis eti hastaligidir. Iyi bir agiz hijyeninin saglanmasi ile bu sorunun önüne geçilebilir.

Gingivitis olusmus bir anne adayinda dis yüzey temizliklerinin yapilmasi ve agiz bakim rutinlerinin oturtulmasi genellikle tedavi için yeterli olacaktir” diye bilgi veriyor.

Tedavi için ideal dönem, 3. ve 6. aylar arasi

Peki, hamilelik döneminde dis tedavisi nasil planlanmali? Zorunlu hallerde hangi islemler, nasil ve hamileligin hangi döneminde yapilabilir? Genel yaklasimin ertelenebilecek tedavilerin dogum sonrasina birakilmasi yönünde oldugunu kaydeden Dr. Melek Altan Köran, bu sorulari söyle cevap veriyor:

“Anne ve bebegin sagligini korumak için tedavilerde bazi kisitlamalar olabiliyor. Ancak gerekli durumlarda da uygun müdahalelerle annenin agiz sagligi korunabiliyor

. Hamilelik döneminde dis tedavilerini yapmak için en uygun dönem hamileligin 3. ve 6. aylari arasindaki dönemdir. Bu dönemde lokal anestezi ile dolgular, kanal tedavileri ve dis çekimleri yapilabilir.

Gebelik döneminde görülebilecek diseti hastaliklarinin tedavisi için de gerekli olabilen dis yüzey temizlikleri gebeligin herhangi bir döneminde yapilabilir. Bebegin ve annenin sagligi gözetilerek gerekli durumlarda dis tedavilerini destekleyici amaçla antibiyotik tedavisi uygulanabilir.

Dis hekimi böyle bir durumda bebek için güvenli grupta olan ve tedavide etkili olabilecek antibiyotikler arasindan seçim yapar. Agiz-dis sagligi ile ilgili bir durumun tespiti amaciyla alinacak radyografiler de yine anneyi ve bebegi korumak amaciyla kursun önlükler gibi koruyucu ekipmanlar kullanilarak alinabilir.

Ancak her iki uygulama için de özellikle gebeligin ilk üç ayinda gereksiz uygulamalardan kaçinilmalidir.” 

Çocugun yemegini üflemek bile bulas nedeni

Hamilelikte annenin dis sagliginin, dogrudan bebegin dis sagligi üzerinde bir etkisi olmadigini vurgulayan Dr. Melek Altan Köran, “Ancak dogum sonrasi annelerdeki çürük yapici bakterilerin, çocugun dislenme döneminde, çocuga geçisi söz konusu olabilir.

Özellikle çocuga verilecek kasiga üflemek ya da kasiktaki yemegin sicakligina, tadina bakmak gibi dogrudan bulasa neden olabilecek davranislardan kaçinmak gerekir” sözleriyle önemli bir noktaya dikkat çekiyor. 

 

Afyon HABERI


Cuma 20.3 ° / 8.2 °
Cumartesi 13.8 ° / 6.8 °
Pazar 12.2 ° / 3.7 °