Dikkat! Sinüzit kis mevsimini seviyor!

Dikkat! Sinüzit kis mevsimini seviyor!

Saglik 23.12.2021 12:12:23 0
Dikkat! Sinüzit kis mevsimini seviyor!

Burun akintisi ve tikanikligindan yakiniyor musunuz? Yüzünüzde dolgunluk hissi ve agri sik sik gelisiyor mu? Bazen bas veya bogaz agrisi, öksürük veya koku kaybi eslik ediyor mu sorunlariniza? Yanitiniz ‘evet’ ise bu sikayetlerinizin nedeni, kis mevsiminde yaygin olarak görülen sinüzit olabilir!  Sinüsleri döseyen mukozanin iltihaplanmasiyla karakterize bir enfeksiyon hastaligi olan sinüzit yasam kalitesini oldukça düsürebilen bir hastalik. Tedavide gecikildiginde sinüs enfeksiyonu yayiliyor ve bunun sonucunda görme kaybindan yüz kemiklerinde iltihaplanmaya ve kronik farenjitten menenjite kadar pek çok ciddi tablolar gelisebiliyor. Erken dönemde tedavi edildiginde ise hastaligin kroniklesmesinin önüne geçilerek ameliyata gerek kalmadan sikayetlerin giderilmesi mümkün olabiliyor.  

Sinüzit en yaygin olarak kis mevsiminde görülüyor. Bunun nedeni ise viral enfeksiyonlarin bu mevsimde kapimizi daha sik çalmalari. Acibadem Fulya Hastanesi Kulak Burun Bogaz Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Arzu Tatlipinar, sinüzitin en sik grip gibi viral enfeksiyonlar nedeniyle olustuguna dikkat çekerek, ”Viral enfeksiyon nedeniyle burun mukozasi ve sinüsleri döseyen mukozada iltihap meydana geliyor. Bu nedenle sinüslerin havalanmasi bozuluyor ve virüslerin yaninda bakteriler de ikincil enfeksiyona yol açarak sinüzit tablosuna dahil olabiliyor. Bu hastalar yüz agrisi, sari renkli geniz akintisi ve burun akintisindan sikayet edebiliyor. Kis aylarinda üst solunum yolu enfeksiyonlarindan korunma yöntemlerinin titizlikle uygulanmasi, hastalik olusmussa zaman kaybetmeden tedavi olunmasi önemlidir” diyor. Kulak Burun Bogaz Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Arzu Tatlipinar, kis aylarindan sinüzite karsi almaniz gereken önlemleri anlatti; önemli öneriler ve uyarilarda bulundu! 

Sigarayi mutlaka birakin 

Burun ve sinüslerdeki mukozalar solunum sistemini koruyan mukus üretiyorlar. Bunun yani sira burun içinde ve sinüslerde, havadan gelen partikülleri, bakterileri ve akintilari genize dogru süpüren silyalar mevcut. Kulak Burun Bogaz Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Arzu Tatlipinar, sigaranin burun içindeki mukoza ve silya yapilarina zarar vererek enfeksiyona meyil hazirladigi uyarisinda bulunarak, “Silyalarin fonksiyonu bozuldugunda sinüslerin içinde mukuslar birikiyor. Virüslerin bu mukuslarin içinde çogalmalariyla da   sinüzit olusuyor. Bu nedenle sigara kullanmamali ve sigara dumanina maruz kalmaktan da mümkün oldugunca kaçinmalisiniz” diyor. 

Alerjik etkenlerden uzak durun 

Sinüzit alerji zemininde de gelisebiliyor. Alerji nedeniyle burun mukozasi ve sinüs agizlarinda ödem olusuyor, ayni zamanda mukus sekresyonu artiyor. Bunun sonucunda sinüslerin drenaji bozuluyor, artan mukusla da virüs ve bakterilerin çogalabilecegi ortam olusuyor. Dolayisiyla hapsirma, gözlerde sulanma ve öksürük gibi yakinmalarda; alerjik ajanlarin tespit edilmesi için hekiminize basvurun. Alerji testiyle birlikte belirlenen alerjik etkenlerden korunmak için gerekli önlemleri almayi ihmal etmeyin. Örnegin alerjik reaksiyon gösterdiginiz besinler varsa, bunlari günlük diyetinizden çikarin. Evinizde ve yatak odanizda toz tutabilecek pelus oyuncaklar, uzun tüylü hali ve battaniyeler, kitap ve objeler gibi materyalleri mümkün oldugunda azaltin ve var olanlari da kapali dolaplara kaldirin. Ev tozunu almak için etkili elektrik süpürgesi veya hava temizleyicisi kullanmaniz da önemli. Bunlarin yani sira düzenli toz almali, zemin temizligi yapmali ve yatak örtülerini sik sik yikamalisiniz. 

Uykunuz düzenli olsun 

Üst solunum yolu enfeksiyonuna bagli gelisen sinüzitten korunmada güçlü bir bagisiklik sistemi son derece önemli bir role sahip.

Bagisiklik sisteminizi güçlendirmek için almaniz gereken en önemli önlemlerin basinda ise uyku düzeni ve kalitesi geliyor.

Prof. Dr. Arzu Tatlipinar, yetiskinlerde günlük uyku süresinin 7-9 saat olmasi gerektigini belirterek, önerilerini söyle siraliyor:

“En verimli uyku saatleri 23.00-03.00 zaman araliginda oluyor. Uyku düzenini saglamak için her gün ayni saatte yatip kalkmaya özen gösterin.

Yatma saatinden önce kafeinli içecekler tüketmemeli, yemek yememelisiniz. Mutlaka bir seyler yiyip içmek istiyorsaniz; rahatlatici etkisi nedeniyle ilik süt içilebilir veya yogurt tüketebilirsiniz. Yataga rahat kiyafetlerle yatmali ve odanin karanlik olmasini saglamalisiniz.

Gün içerisinde düzenli egzersiz yapmaniz da kaliteli uykuya yardimci olacaktir”  

Kisisel hijyene dikkat!

Sinüzite en sik yol açan neden virüs ve bakteriler oldugu için kisisel hijyeninize dikkat etmeyi, ellerinizi sik sik yikamayi ihmal etmeyin. Kisisel hijyen hastalik yapici mikroplarin vücudunuza bulasmalarini ve çevreye yayilmalarini önleyecektir.

 

Dogru el temizligi için ellerinizi su ve sabunla en az 20 saniye boyunca, akan suyun altinda yikayin.

Ellerinizi temizlendikten sonra mutlaka kurutun ve ortak kullanim alanlarinda mümkünse havlu yerine kagit havlu kullanin. 

Asi olmaniz çok önemli!

Kis mevsiminde kapali alanlarda daha fazla zaman geçiriyor ve birbirimize yakin mesafede bulunuyoruz.

Bunun sonucunda öksürük ve hapsirikla yayilan virüslerin solunum yoluyla bulasma riskleri artiyor.

Ayrica sik havalandirilmayan kapali mekanlarda enfeksiyona yol açan virüsler daha kolay yayiliyorlar.

Kulak Burun Bogaz Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Arzu Tatlipinar, grip asisinin viral enfeksiyonlardan korunmada önemli bir rol üstlendigini belirterek, “Viral enfeksiyon zemininde gelisen sinüzit riskini azaltmak için influenza ve Covid-19 asilarini yaptirmayi ihmal etmeyin” diyor. 

Kiyafet seçiminiz dogru olsun 

Soguk alginligi sonucu gelisebilecek sinüzitten korunmak için mevsim kosullarina uygun giyinerek vücut isinizi koruyun

. Soguk havalarda bere, atki ve eldiven kullanmaniz, vücut isinizi korumanizda faydali olacaktir

Afyon HABERI


Cuma 20.3 ° / 8.2 °
Cumartesi 13.8 ° / 6.8 °
Pazar 12.2 ° / 3.7 °