AKILLI EKRAN SENDROMU ÇOCUKLARDA UYKUSUZLUGA VE HIPERAKTIVITEYE NEDEN OLUYOR!

AKILLI EKRAN SENDROMU ÇOCUKLARDA UYKUSUZLUGA VE HIPERAKTIVITEYE NEDEN OLUYOR!

Saglik 20.12.2021 10:20:02 0
AKILLI EKRAN SENDROMU ÇOCUKLARDA UYKUSUZLUGA VE HIPERAKTIVITEYE NEDEN OLUYOR!

Teknolojinin hizli gelisimi ve yaygin kullanimi, dijital ekranlari günlük yasamin bir parçasi haline getirdi ama yapilan arastirmalar bu normallesmenin biyolojik döngümüz için pek de normal bir süreç olmadigini ortaya koyuyor.

Ankara Medical Journal’in arastirmasina göre çocuklarin akilli ekran karsisinda geçirdigi süre arttikça uykusuzluk ve hiperaktivitenin de ayni hizda arttigini ortaya çikti. Peki, dikkat eksikligi, dil becerisini kazanamama, fiziksel inaktivite, obezite gibi saglik sorunlarina da neden olan bu sendromla nasil basa çikilir? Aileler çocuklarin uyku düzenini saglamada neler yapmali? Iste yanitlari…

 

2011 yilinda 0-8 yas arasi çocuklarin %52'si teknolojik cihaz erisimine sahipken bu oran 2013’de %75'e yükseldi ve su an hemen her çocugun elinde bir akilli cihaz var. Çocuklarin sürekli dijital ekranlara maruz kalmasi akilli ekran sendromunu da beraberinde getiriyor.

Bugünün bebek ve okul öncesi çocuklari olan Alfa Kusagi, gözünü artik akilli ekranlarla açiyor dünyaya.

Daha konusmayi ögrenmeden akilli cihazlari kullanmayi ögrenen bu kusakta en büyük sorun ise akilli ekranlarin yarattigi hiperaktivite ve beraberinde gelen uykusuzluk sorunu.

 

Çocuklarin büyümek için en büyük ihtiyaci olan uykunun düzensiz olmasi ve uykusuzluk sorunlarinin yasanmasi çocuklarin nörogelisimsel sürecini olumsuz etkiliyor. Uyku, saglik, akademik basari ve günlük yasam için önemli bir fonksiyon fakat küçük çocuklarin yaklasik %20 ila %30'u uyku ile ilgili problemler yasiyor. Yetersiz uyku, gecikmis uyku-uyaniklik döngüsü ve uyku bozukluklari, çocuklar arasinda günümüzde oldukça yaygin görülen problemlerden.

 

Çocuklarin uyku süreleri kisaldi!

 

Sadece bu da degil! Ankara Medical Journal’in arastirmasina göre ekran basinda geçirilen süre arttikça dikkat eksikligi, dil becerisini kazanamama, fiziksel inaktivite, Obezite gibi saglik sorunlari da bas gösteriyor.

Günümüz çocuklarinin, 20. yüzyil çocuklarina göre her bir gece için ortalama bir saat daha az uyuduklari ortaya çikmis.

Peki çocuklarin uyku sorununa dogal yoldan çözüm bulmak mümkün mü?

Elbette mümkün.

Öncelikle uykudan önce akilli ekran karsisinda geçirilen vakit en aza indirilmeli ki uyku performansi düsmesin.

Diger yandan gün içinde çocugun fiziksel anlamda enerjisini atabilmesi için ekran basinda geçirdigi süreyi düsürüp oyuna ayirdigi süreyi artirmak gerekiyor ki bu asamada ebeveynlere büyük görev düsüyor.

Ekran kullanimi düsen çocugun uyku düzenini hizla eski performansina getirmek ve hiperaktivite belirtilerini en aza indirmek için uzmanlar agirlikli battaniye kullanimini öneriyor. Sinada’nin yurt disinda yok satan ve uzun bir AR-GE sürecinden sonra Türkiye’de de satisa sundugu agirlikli battaniyeleri özel dizayn edilen agirlikli cam kürecikleriyle, kaslara derin basinç uyarimiyla birlikte masaj terapisi yapiyor ve gece boyunca çocugun ayni uyku pozisyonunda kalmasini destekleyerek misil misil bir uyku çekmesine yardimci oluyor.

Agirlikli formuyla uykuya dalma ve derin uyku evresinde kalma süresini de uzatan agirlikli battaniyeler ile çocuklar saglikli bir uyku döngüsüne yeniden kavusabiliyor

Afyon HABERI


Pazartesi 22.4 ° / 8 °
Salı 20.9 ° / 8.6 °
Çarşamba 21.9 ° / 9.2 °