DEVA Partisi Genel Baskani Ali Babacan ‘Hükûmetin bu enkazi kaldirmasi mümkün degil’

DEVA Partisi Genel Baskani Ali Babacan ‘Hükûmetin bu enkazi kaldirmasi mümkün degil’

Siyaset 18.12.2021 10:32:13 0
DEVA Partisi Genel Baskani Ali Babacan ‘Hükûmetin bu enkazi kaldirmasi mümkün degil’

‘Acilen yangini söndürmenin yolu Merkez Bankasi ve TÜIK’i bagimsiz hale getirmek’

“Ortada büyük bir yangin var. Ilk önce yangin söndürülür, ondan sonra hasari onarmaya baslarsiniz.

Acilen yangini söndürmenin yolu hemen Merkez Bankasi ve TÜIK’in yasalarina birer madde koyup, gerçekten bagimsiz hale getirip, saygin, düzgün isimlerin bu iki kurumun basina getirmek.

Bir de Meclis’te Plan ve Bütçe Komisyonu’nda oturuma katilmalari gerekiyor.

Bunlar yangini söndürebilir ama ortada büyük bir enkaz var.

Bu enkazin kalkmasi ancak hukuk ve adaletle mümkün. Hükûmetin de bunu yapmasi mümkün degil. Artik Erdogan o siniri geçti.”

 

‘Merkez Bankasi döviz satsa buharlasir gider’

“Merkez Bankasi, bizim piyasa rakamlarindan okudugumuz 4 milyar dolarin üzerinde borç aldigi döviz bozdurdu, sifir. Ayni kizgin saça su dökerseniz buharlasir. Altinda kömür yanan, yufka yapilan saçlar vardir.

Üzerine su döktügünüzde bir anda buharlasir. Merkez Bankasi’nin döviz satmasi aynen öyle. Merkez Bankasi ne kadar döviz satsa ya da herhangi bir kisi döviz bozdursa buharlasir gider. Hiçbir ise yaramaz.

Çünkü bir baska benzetme de havuzun dibi delik. Ne kadar su koysaniz o delikten çatlaktan akiyor.”

 

‘Kimse Merkez Bankasi’nin dedigine inanmiyor’

“Merkez Bankasi’nin önümüzdeki aylarda faiz indirimine devam etme ihtimali oldugu sürece dövizi tutmanin bir yolu yok. Merkez Bankasi’nin dünkü açiklamasinda ‘Bir alanimiz vardi onu da kullandik artik bundan sonra kullanmayiz’ gibi bir ima var.

Hiç kimse Merkez Bankasi’nin dedigine inanmiyor çünkü nihai kararin Erdogan’in iki dudaginin arasinda oldugunu herkes biliyor.

Nas diyor ya… Yüzde 19 faiz haram da yüzde 14 helal mi?”

 

‘Bütün dünya krizi yasiyor tezi dogru degil’

“Bütün dünya krizi yasiyor tezi dogru degil. Biz her açidan dünyanin çok disindayiz. Paramizin deger kaybi en büyük bizde. Issizlik, özellikle genç issizlik en yüksek bizde. Ne egitimde ne istihdamda olan gençlerin OECD ortalamasi yüzde 14 bizde yüzde 29. Alti ay diyorlar, sayili gün çabuk geçer. Yanlistan vazgeçin diye defalarca uyardik, uyariyoruz.”

 

‘Degismeyen tek gerçek; Erdogan tek yetkili ve her sey kötüye gidiyor’

“Daha eylülde Cumhurbaskani imzasiyla orta vadeli program açikladilar. 2022 için oradaki dolar kuru 9,30. 2023 için 9,80. Bugünden dolar 16. Ne yaptiklarini bilmiyorlar. Yeni sistemde bütün yetki tek kiside.

Cumhurbaskani'nin bir ilçenin tapu müdürüne kadar atama yetkisini kendisinde toplayip, ondan sonra olup bitenin sorumlulugunu baskasinda aramasi dogru degil. Iki yilda dört Merkez Bankasi Baskani degisti, sabit duran kendisi. Degismeyen tek gerçek: Erdogan tek yetkili olarak duruyor ve her sey de kötüye gitmeye devam ediyor.”

 

‘Derhal seçime gidilmesi gerekir’

“Orta direk su anda çöküyor. Zengin daha zenginlesiyor, fakir daha fakirlesiyor. Herkes yoksullasiyor.

Böyle bir tabloda derhal seçime gidilmesi gerekir. Ama gider mi? Gitmez. Çünkü daha bir buçuk sene var niye gideyim diyor. Sayili gün çabuk geçer.”

 

‘Siyasi mesruiyetleri bitti’

Babacan, ‘2023’te seçimler yapilir mi? Bir süpheniz var mi?’ sorusunu su sözlerle yanitladi:

 

“Seçimlerin 2023 Haziran’da olmasi dahi çok ertelenmis bir durum. Siyasi mesruiyetleri bitti ama hukuki mesruiyetleri devam ettigi için ‘Hakkimi sonuna kadar kullanacagim’ diyebilir. Ama ondan sonrasi artik isin hukuki mesruiyetini sifirlar. Zaten sifirlanmis siyasi mesruiyetin yanina bir de sifirlanmis hukuki mesruiyeti koydugunuzda o is biter. Dolayisiyla bu ihtimali ben görmüyorum.”

 

‘Erdogan’a ve iktidara bir çikis plani gerekiyor’

“Bir detaya dikkat etmek lazim. Erdogan ve iktidara bir çikis plani gerekiyor.

Hâlâ gönül bagi olan seçmen de söyle bir korku var: ‘Acaba bir rövansist iktidar is basina gelir de hem Erdogan’i hem de hepimizi çok magdur eder mi, haklarimizi elimizden alir mi?’. Vatandaslarimizin rahat hissetmesi lazim. 

DEVA Partisi’nin kitabinda ‘rövans’ kelimesi yok, ‘devri sabik’ ifadesi yok. Ne var?

Hukuk var. Zamani gelince idari denetim, yargi denetimi ve Meclis denetimi isler.”

 

‘Ekonomi bakanligini reddederim’

Babacan, Özdemir’in ‘Ekonomi Bakani olsaniz ne yaparsiniz?’ sorusu üzerine sunlari söyledi:

 

“Onu kesin reddederim çünkü ekonomi bakaninin kendi basina yapacagi hiçbir sey yoktur. Ülkenin sorunlari ekonominin çok daha üzerinde sorunlardir. Su anda Türkiye’nin en önemli sorunu özgürlük, hukuk ve adalet sorunudur.

Demokrasimizin iyi islememesidir. Dolarin son dönemdeki ataginin sebebi Merkez Bankasi ile ilgili atilan yanlis adimlar ama isin özünde Türkiye 5-6 yildir hukuk ve adaletten ayrildigi için fakirlesiyor.”

Afyon HABERI


Perşembe 18.4 ° / 8 °
Cuma 20.3 ° / 8.2 °
Cumartesi 13.8 ° / 6.8 °