Memur-Sen Afyonkarahisar Il Temsilciliginden Bilgilendirme Toplantisi Düzenlendi

Memur-Sen Afyonkarahisar Il Temsilciliginden Bilgilendirme Toplantisi Düzenlendi

Gündem 14.12.2021 17:03:05 0
Memur-Sen Afyonkarahisar Il Temsilciliginden Bilgilendirme Toplantisi Düzenlendi

Memur-Sen Afyonkarahisar Il Temsilciliginden Bilgilendirme Toplantisi Düzenlendi

4 milyon memur ve 2 milyondan fazla memur emeklisinin 2022 ve 2023'teki mali ve sosyal haklarini belirleyen 6. Dönem Toplu Sözlesme görüsmelerinde, Memur-Sen ve hükümet mutabakata vararak kamu görevlileri için önemli kazanimlara imza atildi. Basinda yer alan ”Memur ve memur emeklilerinin maaslarina yüzde 30 ile yüzde 35 arasinda degisen kümülatif artis oranlari ile enflasyon farklarindan olusan zam yapildi.” seklindeki farkli açiklamalarin bulunmasi zam oranlari hakkinda kafa karisikligina neden oldu.

Halbuki Memur-Sen tarafindan 6.Dönem’deki kazanimlar sayilirken  “sendikasizlar için iki yilda kümülatif 28.61,sendikali için ise 2 yillik %30 ile 40.22 arasi farkli oranlarda zam aldik” cümlemiz toplu Sözlesmenin kazanimi olarak açiklanmisti.

 Kamu çalisanlarinin sesi ve çözümün adresi olan Memur-Sen, Eylül ayi ve sonrasindaki, kurdaki hareketlilik sonucunda gida ve kira fiyatlarinin yükselmesiyle kamu görevlilerin hayatindaki maliyetler de arttigindan ekonomideki hareketlilik toplu sözlesmemizi gölgelemesin, bir ara iyilestirme/Ek zam olarak Ocak/2022 maaslarina  yansiyacak sekilde yeni bir adim atilmali, ek protokol yapilmali dedik.

Bu konu ile ilgili olarak sayin Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanimizla Memur-Sen Genel yönetimi olarak görüsüp miktari belli olmamakla birlikte prensipte mutabik kaldik

Ekonomik dalgalanmalardan dolayi kamu görevlilerini korumak adina Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi ile mutabakata varilan, asgari ücret görüsmelerinden sonra üç ana baslikta mevcut konularin çözümü adina çalismalarin baslayacagi bilgisi kamuoyu ile paylasildi.

Yine spekülasyonlara neden olan 3600 ek gösterge ile ilgili olarak 25 Agustos 2021 tarihli Resmi Gazete de yayimlanan 6.Dönem Toplu Sözlesme Genel Hükümlerinin 51. Maddesinde “Kamu kurum ve kuruluslarinin görüsleri alinarak 3600 ek gösterge düzenlemesi dahil olmak üzere ek göstergelere iliskin çalisma, yetkili konfederasyonun katki ve katilimiyla 2022 yili içerisinde tamamlanacaktir.

Hükmü bulunmaktadir. Bir diger konu olan Sözlesmeli personel istihdamina iliskin çalisma ise yine tebligi 52. MaddesindeKamu kurum ve kuruluslarinin görüsü alinarak, sözlesmeli personel mevzuatinda düzenleme yapilmasi suretiyle sözlesmeli personelin statülerinin yeniden belirlenmesine iliskin çalisma, yetkili konfederasyonun katki ve katilimiyla 2022 yili içerisinde tamamlanacaktir.” Ifadesi yer almaktadir.

Sözlesmeli personeller ve 3600 ek gösterge konularinin 2022 yilinda yetkili konfederasyon ve hükümet yetkililerinden olusan komisyon marifetiyle karara baglanacagi birçok mahfilde ifade edilmisti. “Çalisma Bakanligi ek gösterge ile ilgili çalisma baslattiklarini ifade ediyor. Memur Sen olarak biz komisyonda temel beklentilerimizi, tekliflerimizi ifade edecegiz.

Buradaki temel hassasiyetimiz: 3600 ek gösterge ifade edilirken hemsire, imam, ögretmen, doktor üzerinden bir örnek verildi.

Bu tartisma dört meslek grubu üzerinden tartisilmamali. Herkesi kapsayan bir çerçeve hazirlanmali. Ek gösterge emeklilige dair bir düzenleme, çalisanlara bir anda dokunan bir düzenleme degil. Çalistigi yillara oranla 750 ile 1000 TL arasinda yansiyacak.

Bir de emekli ikramiyesi de 25 bin TL 35 bin TL oraninda artacak.

 Ek ödeme/Ilave ücret ve 3600 ek gösterge çalismalarinin hemen ardindan, artik sürdürülemeyen, ana istihdam sekli olmayan, Türkiye’de 39 çesit istihdam sekli olan, uzun zamandir kadrolu istihdama geçisle ilgili çalisma yaptigimiz, sempozyum düzenledigimiz, brifing verdigimiz, her türlü argümanlarla destekleyerek sözlesmeli olarak istihdam edilenlerin kadroya geçis çalismalarinin yapilmasi konusunu da kesin olarak çözmek için masaya oturacagiz.

Görülecegi üzere Kamu Çalisanlarinin temel sorunlari ile ilgili olarak 6. Dönem toplu sözlesme sürecinde; süreç yönetimi olarak, gerek siyasi gerek bürokratik diplomasi dilini kullanan, basta Ankara Anadolu meydaninda 15.000 katilimci ile yapilan miting olmak üzere tüm illerimizde es zamanli yaptigimiz basin açiklamalari ile sonuca etki edilmisti. Sosyal medya, ulusal ve mahalli basin yayin kuruluslari ile yapilan bilgilendirmelerle muhataplarimiz gününde ve dogru bilgilere haiz olmuslardir. Hasat zamani harmanda izi olmayanlar, hazirlanmis yemekten pay almak niyetiyle bugünlerde ortaya çikmistir. Algiya çalisanlar sanal kalmaya devam edeceklerdir. Kamu çalisanlari  harman vakti çalisani da, kaytarani da çok iyi görmektedir.

Memur –Sen de sendikacilik, yilda birkaç ay degil kesintisiz 12 aydir. Yasadigimiz süreç, toplu sözlesmenin hemen ardindan 4688 sayili Yasanin yetersizligi, Toplu Sözlesme Masasinin yeniden dizayni, ekonomik dalgalanma nedeniyle ek protokol çalismalari ortadadir.

6 dönem Toplu Sözlesme yöneterek 350 kazanim elde eden, KIK ve KPDK toplantilarina katilan, masada ve 11 hizmet kolunda yetkili olan, yetkiyi etkiye ve kazanima dönüstüren Memur-Sen laf degil is üretmektedir.

Rol kapmaya ve algi üretmeye çalisanlar en iyi bildikleri isi yapmaya devam ediyorlar. Bize de yolunuz açik olsun demek düser. Herkes kendine yakisani yapar vesselam.    

 

Memur-Sen Afyonkarahisar Il Temsilciligi

Ali Keskin

 

 

 

 

Afyon HABERI


Pazartesi 17.2 ° / 0.9 °
Salı 20.1 ° / 3.4 °
Çarşamba 22.4 ° / 7.6 °