Köksal: Sözlesmeli, taseron ve geçici isçiler ne zaman kadroya alinacak?

Köksal: Sözlesmeli, taseron ve geçici isçiler ne zaman kadroya alinacak?

Siyaset 14.12.2021 10:06:00 0
Köksal: Sözlesmeli, taseron ve geçici isçiler ne zaman kadroya alinacak?


Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, TBMM Baskanligi'na verdigi 3 ayri soru önergesinde sözlesmeli, taseron ve geçici isçi olarak çalisan personeller arasinda yapilan ayrimlari gündeme getirerek bu personellerin kadroya neden alinmadiklarini sordu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Baskanligi'na Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Vedat Bilgin ile Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli'nin cevaplamasi istemiyle 3 ayri soru önergesi verdi.
AYNI GÖREVI YAPAN PERSONELLER ARASINDAKI AYRIM KALDIRILACAK MI?
Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Vedat Bilgin'e sözlesmeli personel olarak çalisanlar için kadro çalismasi olup olmadigini soran Milletvekili Köksal, "657 sayili kanunun 4/B maddesi kapsaminda sözlesmeli personel olarak çalisanlarin tümü için kadro çalismaniz var midir?

663 sayili KHK’nin 45/A maddesinde “Sözlesmeli saglik personelinden 3 yillik çalisma süresini tamamlayanlar talepleri halinde bulunduklari yerde 657 Sayili Kanunun 4. maddesinin A bendi kapsamindaki kadrolara atanir” denilmektedir.

Ancak bu hüküm niçin tüm sözlesmeli çalisanlara uygulanmamaktadir? 657 sayili kanunun 4/B maddesine tabi personel ile 663 sayili KHK’nin 45/A maddesine tabi personel arasinda 4/B’li personel aleyhine farklar olusmaktadir.

4/B görevde yükselme, tayin, yillik izinlerin bir sonraki yila devri, yurtdisi egitimi, harcirah, kademe, derece ilerlemesi yesil pasaport gibi haklarda ciddi farklar vardir. Sözlesmeli çalisan (4/B) her yil sözlesme imzalamaktadir.

Kadrolu memur (4/A) kurumlar arasi geçis yapabilmekte, sözlesmeli (4/B’li) memur saglik özrü, es mazereti, can güvenligi gibi mazeretleri olsa bile kurumlararasi geçis yapamamaktadir.

Ayni görevi yapan ayni egitimleri almis personeller arasindaki adaletsizlikler is yerinde çalisma huzuru ve çalisma azmi konusunda olumsuz sonuçlar olusturmaktadir. Bu konuda bu ayrimciligin ve sikintilarin sona ermesi için süresiz sözlesmeli personeller (4/B) için bir kadro çalismaniz var midir?" dedi.
KAMUDA ÇALISAN TASERON ISÇILERE KADRO VERILECEK MI?
Milletvekili Burcu Köksal, Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Vedat Bilgin'in cevaplamasi istemiyle verdigi bir diger soru önergesinde ise kamuda çalisan taseron isçilere kadro verilip verilmeyecegini sorarak, "Kamuda taseron uygulamasi devam ediyor.

Kiralik araç soförleri, yemekhane çalisanlari, HBYS çalisanlari, radyoloji görüntüleme çalisanlari, laboratuvar çalisanlari, sterilizasyon çalisanlari, dis protez ihalesi çalisanlari, fizik tedavi seans usulü çalisanlari, diyaliz seans usulü ihale çalisanlari, karayollari anahtar teslim ve müsavirlik türü ihale çalisanlari gibi çalisanlar kadro alamayip magdur olmustur.

%70 ibaresi sartinin kaldirilarak bu çalisanlarin magduriyetlerinin giderilmesi ve kadroya alinmasi için bakanliginizca bir çalisma var midir?

Belediye Iktisadi Tesekkülleri ve Il Özel Idaresinin kendi sirketlerinde istihdam edilen isçiler ilave tediye ödemesinden yararlanamamaktadirlar.

Tediyeden ve is güvenliginden yoksun çalisan ve magduriyet yasayan bu isçilerin sürekli isçi kadrosuna geçirilmesi için bakanliginizca bir çalisma yapilacak midir?

Geçici isçiler (Orman DSI, Milli Egitim, Doga Koruma ve Milli Parklar, TIGEM çalisanlari vb.) ile sosyal tesislerde dogrudan temin usulü ile (DSI, Karayollari, Polis evi, Ögretmenevi gibi) çalisan isçilerin kadroya alinmasi için bir çalismaniz var midir?

Kamu Iktisadi Tesekküllerinde (KIT) çalisan isçilerin 2 yil çalisma sartina tabi tutulmaksizin PTT’de çalisan taseron isçilerde dahil olmak üzere tamaminin kadroya alinmasi için bir çalismaniz var midir?

696 Sayili KHK ile kadroya geçirilen isçiler tayin hakkinin belirsizliginin ortadan kalkmasi ve özellikle aile bütünlügünün saglanmasi için 4/D’li çalisanlara tayin hakki verilmesi için bir çalismaniz var midir?" ifadelerini kullandi.
ÖZELLESTIRILEN SEKER FABRIKALARINDA ISTEN ÇIKARILAN
TASERON ISÇILERIN MAGDURIYETLERI GIDERILECEK MI?

Köksal, önergesinde Bakan Bilgin'e özellestirilen "Seker Fabrikalari"nda taseron isçi olarak çalisan isçilerin söz verilmesine ragmen isten çikarildiklarini hatirlatarak, "696 Sayili KHK ile daimi isçi kadrolarina geçirilen personellere uygulanan 375 Sayili KHK’nin geçici 23. maddesinin 5. bendinin iptal edilerek diger kamu personelleri gibi istihdamina iliskin bir çalismaniz var midir?

Yillarca kurumlarinizda Joker eleman (raporlu yerine çalisma) pozisyonunda çalisanlar 4 Aralik tarihinde çalismadigi ve sirketlerin sözlesmeleri askida birakmamasindan kaynakli kadrodan yararlanmamistir.

Ayni sekilde 4 Aralik öncesi veya 5 Aralik tarihi itibariyle ise girmis çalismaya devam eden çalisanlar 4 Aralik’ta çalisiyor olmadigi için kadrodan yararlanamamistir.

4 Aralik sartinin tamamen kaldirilarak magduriyetlerin giderilmesi veya bu çalisanlarin kadro alamamasi yüzünden en azindan bundan sonraki personel alimlarinda basvuru yapmalari halinde öncelik verilmesi için bir çalismaniz var midir?

Türkiye genelinde özellesen Seker fabrikalarinda taseron isçi olarak çalisanlara özellesme gerçeklesmeden isçi çikarimi olmayacagi herkesin isine devam edecegi seklinde sözler verilmistir.

Ancak buna ragmen özellesen seker fabrikalarinda 400 civarinda isçi çikarilmis ve halende çikarilmaya devam etmektedir.

Bu isçilerin magduriyetlerinin giderilmesi islerine iade edilmesi veya tüm haklari verilmek kosuluyla kamuya yeni personel alimlarinda basvurularinin öncelikli olarak degerlendirmeye alinmasina iliskin bir çalismaniz var midir?"

sorularini yöneltti.
ORMAN GENEL MÜDÜRLÜGÜNÜN TASRA TESKILATINDA BOS OLAN KADROLARA NEDEN ALIM YAPILMIYOR?
CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli'nin cevaplamasi istemiyle TBMM Baskanligi'na verdigi soru önergesinde ise Orman Genel Müdürlügünün tasra teskilatinda bos olan kadrolara neden alim yapilmadigini sorarak, "Orman Genel Müdürlügünün tasra teskilatinda 9591 sürekli isçi kadrosunun bos oldugu dogru mudur?

Dogru ise orman yanginlarinin sikça yasandigi ve ormanlarin degerinin her geçen gün daha çok anlasildigi ülkemizde niçin bu kadrolara alim yapilmamaktadir?

Bos kadrolara öncelikli olarak 5620 sayili geçici orman isçileri alinmasi gerekmiyor mu?

Bu konuda bir çalismaniz var mi?" seklinde konustu.

Afyon HABERI


Pazartesi 22.4 ° / 8 °
Salı 20.9 ° / 8.6 °
Çarşamba 21.9 ° / 9.2 °