PIYASALAR SASKIN

PIYASALAR SASKIN

Ekonomi 27.11.2021 12:02:40 0
PIYASALAR SASKIN

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odasi Meclisi’nin 2021 yili Kasim ayi olagan toplantisi, ATSO Meclis Baskani Dr. Mehmet Sitki Merdivenci idaresinde, küresel salgin kurallarina uygun olarak ATSO Meclis Salonu'nda düzenlendi.

Toplantinin açilis konusmasini yapan ATSO Meclis Baskani Dr. Mehmet Sitki Merdivenci, “Geçen ay kaybettigimiz Meclis Üyemiz ve TOBB Delegemiz Ahmet Karakol’un yerine Meclis Baskan Yardimcimiz Sayin Bekir Bayana TOBB Delegesi, Sayin Mehmet Sedat Çiftçi de Meclis Üyemiz olmustur.

Sayin Bayana ve Sayin Çiftçi’ye yeni görevlerinde basarilar diliyorum

. Bu vesile ile Afyonkarahisar’in önemli bir degeri olan merhum Ahmet Karakol’a da bir kez daha Allah’tan rahmet, ailesine bassagligi diliyorum. Kasim ayi içinde Meclis Üyemiz Sayin Ali Ihsan Çiloglu’nun Yönetim Kurulu Baskanligi’ni sürdürdügü Gecek Termal A.S.’nin Olagan Genel Kurulu’na katildim. Gecek Termal A.S., küresel salgin kosullarina ragmen basarili çalismalara imza atiyor.

Basta Sayin Çiloglu olmak üzere Gecek Termal A.S. Yönetim Kurulu Üyelerimiz’e çalismalari dolayisiyla tesekkür ediyorum” dedi. 

SIYASILERE TESEKKÜR

ATSO olarak is dünyasinin sorun ve çözüm önerilerini siyasi partilerle paylastiklarini belirten Merdivenci, “Bildiginiz gibi Cumhuriyet Halk Partisi Genel Baskan Yardimcisi Sayin Faik Öztrak ve Ekonomi Masasi heyetini Odamiz’da agirladik

Sunu açikça belirtmem gerekir ki AK Parti basta olmak üzere tüm partiler is dünyamizin dile getirdigi sorunlari ve çözüm önerilerini dikkatle takip ediyor; yasanan sikintilarin geride birakilmasi için büyük mücadele veriyorlar.

Is dünyamizin sorunlari ile yakindan ilgilenen siyasi partilerimize, Milletvekillerimize ve Genel Merkez Yöneticileri’ne tesekkür ediyorum.

Ayrica, dünyanin en yesil binasi unvanini kazanmis olan ATSO hizmet binamiz, birbirinden önemli toplantilara da ev sahipligi yapiyor.

Bu konu bizi gururlandiriyor” ifadelerini kullandi. 

PIYASALAR SASKIN

Ekonomideki gelismeler hakkinda da degerlendirmelerde bulunan Merdivenci söyle devam etti:“Ülkemiz, yakin tarihinde görmedigi bir ekonomik dalgalanma ile karsi karsiya. Türk Lirasi, bu yilin Eylül ayi basindan bugüne yüzde 26.2 oraninda deger kaybetti

. Deger kaybi, Merkez Bankasi Para Politikasi Kurulu’nun 18 Kasim’da faizde 100 baz indirim yapmasi ile daha da artti. Faizlerin düsürülmesi hepimizin ortak talebidir. Kimse yüksek faizin oldugu ekonomide yatirima yönelmez

. Ülkemizde, faizin indirilmesi disindaki iktisadi araçlarin yeterince kullanilmadigi, bankalarin Merkez Bankasi’nin açikladigi orandaki faizleri dikkate alarak hareket etmedigi de biliniyor. Yüksek döviz kuru ve beraberindeki enflasyon, ekonomimizi yaraliyor.

Fiyatlar konusunda is dünyasi da, ekonomi uzmanlari da tahmin yürütemez durumda. Ekonomimizi sekteye ugratan en büyük sorun, bu belirsizliktir. Döviz kurunun tarihi rekorlar kirmasindan sonra Türkiye’nin yüksek döviz kuru politikasi ile yatirim çekecegine iliskin vurgular ise is dünyasinda beklenen yankiyi bulmadi. Bu planlama, 2018’den bu yana açiklanan Yeni Ekonomi Programi ve Orta Vadeli Program gibi ekonomi metinlerinde de yer almamisti.

Dolayisiyla, piyasalar bu stratejiyi ilk kez bugünlerde duydu ve saskinlik yasadi

. Döviz kurunun yüksekliginin yani sira tüketiciye yansiyan enflasyon yüzde 20’lerin üzerinde seyrederken, üreticiye yansiyan enflasyon yüzde 50’lere dayandi

. Üretici, maliyetini hâlâ tüketiciye tam olarak yansitabilmis degil. Yilbasinda enerji fiyatlarina gelmesi planlanan zamlar, her gün sahit oldugumuz akaryakit zamlari, buna bagli olarak nakliye ücretlerinin artmasi hepimizi endiselendiriyor.

Bu zor sartlarda, isverenler kadar isçi kardeslerimizin de haklarinin ve satin alma güçlerinin korunmasi büyük önem tasiyor

. Sunu da üzülerek vurgulamak isterim ki: Böylesi bir belirsizlik, yüksek döviz kuru ve yüksek enflasyon sarmalindaki ekonomimizde, vergiler hafifletilmeden ücretlere yapilacak her zam, 2022’nin ikinci yarisindan itibaren issizlik olarak karsimiza çikacak.

Isverenin üzerindeki vergi yükünün alinmasi, isverenin üretime ve istihdama tesvik edilmesi, ekonomimize büyük canlilik getirecektir.”

ZOR GÜNLERDEN ELBETTE ÇIKACAGIZ

Türkiye’nin karsilastigi sorunlari birlik ve beraberlikle asacagina inandigini kaydeden Merdivenci, “Türkiye, elbette üreterek bu zor günleri asacaktir.

Birlik ve beraberlikle üstesinden gelinemeyecek engel yoktur.

Toplumun her kesimine fedakârlik düsüyor. Ancak basta kamu maliyesinin ciddi bir tasarrufa yönelmesi, hukuka ve liyakate uygun atama ve çalismalarin yapilmasi, buna bagli olarak yatirim ortaminin iyilestirilmesi gerekiyor” diye konustu. 

Merdivenci, konusmasini söyle tamamladi:

“Afyonkarahisar Valimiz Sayin Gökmen Çiçek'in öncülügünde, Sümeyra Çiçek Hanimefendi'nin himayelerinde sürdürülen Kadin Kültür Evleri ve Kooperatifleri Projesi, Türkiye Isveren Sendikalari Konfederasyonu'nun düzenledigi "Isimizin Yarini" programinda birincilik için yarisiyor. Yarisma ile ilgili oylama baglantisina Odamiz’in sosyal medya hesaplarindan ulasabilirsiniz. 

Yönetim Kurulu Baskanimiz Sayin Hüsnü Serteser, Dubai’de Dünya Odalar Kongresi’ne katildigi için bu ayki Meclis toplantimiza istirak edemedi. Kendisine Odamiz’i yurtdisinda da temsil ettigi için tesekkür ediyorum. 

Sözlerime son vermeden önce, 24 Kasim Ögretmenler Günü’nü de kutluyorum. Basögretmenimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve hayatini kaybeden ögretmenlerimizi rahmet ve saygiyla aniyor; yasayan ögretmen büyüklerimize de saygilar sunuyorum.”

 

Afyon HABERI


Pazar 24.9 ° / 8.6 °
Pazartesi 22.4 ° / 8 °
Salı 20.9 ° / 8.6 °