24 KASIM ÖGRETMENLER GÜNÜNÜ GÖNÜLDEN KUTLUYORUM

24 KASIM ÖGRETMENLER GÜNÜNÜ GÖNÜLDEN KUTLUYORUM

Egitim 24.11.2021 11:11:27 0
24 KASIM ÖGRETMENLER GÜNÜNÜ GÖNÜLDEN KUTLUYORUM

 Mensubu olmaktan gurur duydugum ve 36 yil bu önemli vazifeyi yapmis biri olarak, ögretmenlik meslegini hakkiyla icra eden kiymetli ögretmenlerimizin ve ögretmen adaylarinin 24 Kasim Ögretmenler Günü’nü gönülden kutluyorum.

Toplumumuzun gelecegi olan çocuklarimizi yetistiren, onlari gelecege hazirlayan ögretmenlik; çok kutsal bir meslektir.

Ögretmenlik mesleginin ehemmiyeti ile alakali Istanbul Teknik Üniversitesinde, Hidrolik dersi hocam rahmetli Kazim Çeçen’in bir hatirasini paylasmak istiyorum.

Kazim Çeçen Hocam, 2. Cihan Harbi sirasinda doktora çalismalari için Almanya’nin Bassehri Berlin’de bulunurken, çok dakik ve disiplinli olan hocasi bir gün derse vaktinde gelmemis. 5 dakika, 10 dakika derken yarim saat sonra üstü basi yirtik ve toz duman içinde sinifa girmis.

Ögrencilerin saskin bakislari içinde “Arkadaslar kusura bakmayin, evim bombalandigi için derse yarim saat geç geldim.” demis.

Kazim Çeçen Hocam, bu hatirasini bize anlattiginda hayretler içinde kalmistim.

Bir ögretmenin meslegine ve ögrencilerine olan saygi ve dakikligi takdire sayan bir durumdur.

O günden sonra ben de hem ögretmenlik yillarimda ders saatlerine, hem de daha sonra Genel Müdürlük ve Bakanliklarim dönemlerinde toplanti saatlerine büyük ehemmiyet gösterdim ve hala bu konuda çok titizimdir.

      Peygamber Efendimiz (Sav), Bedir Savasindan sonra Müslümanlara okuma yazma ögretmeleri sarti ile esirlerin serbest birakilacagini buyurmustur.

Hz. Ali (r.a.) "Bana bir harf ögretenin kirk yil kölesi olurum" demistir.

Bütün bunlar egitime ve ögretmenlige verilen ehemmiyetini gayet güzel ifade etmektedir.

Bu sebepten dolayi biz de Hükümet olarak egitime ve ögretmenlerimize büyük ehemmiyet veriyoruz.

      Egitim kalitesini artirmak için büyük düsündük ve çok önemli adimlar attik. Ancak egitiminde ideal noktaya gelebilmek için;

  •   Egitimde altyapi çalismalarinin tamamlanmasi,
  •   Egitici seviyesinin artirilmasi,
  •   Ögrencilerimizin tesvik edilerek heyecan ve coskuyla egitimlerine hazirlanmasi.
  •  Ögretmenlere yönelik Hizmet Içi Egitim’in artirilmasi
  •  Egitimde yenilikçi yaklasimlarin olmasi
  •  Derslerde teknolojiyi kullanmaya yönelik çalismalar yapilmasi
  •  Ögretmenlerimizin kisisel ve mesleki gelisimlerine yönelik çalismalar yapmasi
  •  Ögretmenlerimizin okul zamani harici de ögrencilerimize rehberlik yapmasi

hususlarda daha fazla gayret gösterilmesi gerekmektedir.

Hükümet olarak bu hususlarda çok önemli adimlar attik ve son 19 yilda bütçeden en fazla payi egitime ayirdik. 2022 yili bütçesinde de egitime takriben 275 milyar TL gibi büyük bir pay ayrilmistir.

Ülke genelinde egitimin kalitesini arttirmak için bütün egitim paydaslarini bir araya getirecek Milli Egitim Surasi, 1-3 Aralik 2021 tarihlerinde “Egitimde Firsat Esitligi” temasiyla Ankara’da tertip edilecektir.

Hükümetlerimiz döneminde egitim konusunda yaptigimiz muazzam yatirimlardan Afyonkarahisar’imiz da fazlasiyla payini almistir.

Afyonkarahisar’a son 19 yilda takriben 560 Milyon TL’lik muazzam bir yatirim yapilmistir.

  • Afyonkarahisar’da 2002 yilinda 5.126 olan derslik sayisini 2021 yilinda 8.042'ye çikardik.
  • Böylece derslik basina düsen ögrenci sayisini azaltarak ögrenimi daha verimli hale getirdik.
  • Ilimizde 2002 yilinda 6.140 olan ögretmen sayisini, 2021 yilinda 10.156’ya yükselttik.
  • 2003 yilinda baslattigimiz Ücretsiz Ders Kitabi Projesi ile ögrencilerimiz ve velilerimizin kitap alma çilesine son verdik. Çocuklarimiz artik siniflarina girdiklerinde kitaplarini siralarinin üstünde buluyorlar. Afyonkarahisar’da 2003-2021 yillari arasinda ögrencilerimize takriben 57 milyon TL maliyetinde 27,6 milyon adet ücretsiz ders kitabini dagittik.
  • Egitim ile teknolojiyi biz bulusturduk. Bu kapsamda; okullarimiza bilgisayarlar göndererek siniflarimiza ADSL baglantisi (internet) sagladik. Bilisim teknoloji siniflari kurarak ögrencilerimizin egitim sürecine katkida bulunduk.
  • Afyonkarahisar’da Fatih Projesi kapsaminda; etkilesimli tahta, çok fonksiyonlu yazici, doküman kamera ve tablet bilgisayarlar basta olmak üzere ögrencilerimize egitimine katki saglayacak birçok teknolojik aleti okullarimiza gönderdik.
  •  “Ögrenmenin yasi yoktur” prensibiyle çiktigimiz yolda 2003-2021 yillari arasinda ilimizde 21.527 kisiye okuma ve yazma ögrettik.
  • Dünyada ve ülkemizde devam etmekte olan Covid-19 salginina karsi; Afyonkarahisar Valiligimiz ve Afyonkarahisar Belediye Baskanligimiz koordinasyonunda okullarimizda dezenfeksiyon çalismalari yapilmaktadir.

Afyonkarahisar’da egitimin seviyesini arttirmak için Sayin Valimizin riyasetinde bir seferberlik baslatilmistir.

Il genelindeki bütün kurum ve kuruluslarin egitime destek vermesi için Sayin Valimiz tarafindan talimat verilmistir.

Bütün sube müdürleri, ilimizin egitim kalitesini yükseltmek için büyük bir gayret içine girmistir. Netice olarak 2019 yilinda ilimiz, ülke genelinde 59. sirada yer alirken, yapilan seferberlik neticesinde 2021 yilinda 30’lu siralara kadar yükselmistir.

 

Ilimizin egitim kalitesini daha da arttirarak, ülke genelinde ilk siralara yükselmek için idarecilerimize, ögretmenlerimize, velilerimize, ögrencilerimize büyük mes’uliyetler düsmektedir. Afyonkarahisar bu mes’uliyeti hakkiyla yerine getirerek egitimde yildiz sehir olacagindan hiçbir süphem yoktur. 

2023, 2053, 2071 ve 2099 hedeflerimize bizleri tasiyacak olan gücümüz, tarihini bilen, medeniyet degerlerini özümsemis, dinamik, açik fikirli, üretken, bilgi ve mes'uliyet sahibi nesillerdir.

Ögretmenlerimiz, çocuk ve gençlerimizin gelecege hazirlanmasinda üstlendikleri mes'uliyetlerle yarinlarimizi insa etmektedir.

Ülkemizin 81 vilayetinde, sehir merkezlerinden en ücra köylere kadar her karisinda vazifelerini hakkiyla yerine getiren ögretmenlerimizi, kendilerini egitime ve ögrencilerine adamis olmalarindan dolayi gönülden tebrik ediyorum.

Bu vesileyle sehit ögretmenlerimiz basta olmak üzere, ebediyete irtihal eden bütün ögretmenlerimizi rahmetle yâd ediyorum.

Bu manidar günde ögretmenlik meslegini hakkiyla icra eden vefakâr, cefakâr ögretmenlerimizin 24 Kasim Ögretmenler Günü’nü en kalbi duygularimla kutluyorum.

 

Prof. Dr. Veysel EROGLU

Afyon HABERI


Perşembe 18.4 ° / 8 °
Cuma 20.3 ° / 8.2 °
Cumartesi 13.8 ° / 6.8 °