Milletvekili Köksal Afyon’un sorunlarinin takipçisi

Milletvekili Köksal Afyon’un sorunlarinin takipçisi

Siyaset 21.11.2021 17:57:00 0
Milletvekili Köksal Afyon’un sorunlarinin takipçisi

Milletvekili Köksal Afyon’un sorunlarinin takipçisi

 

Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Kültür ve Turizm Bakanliginin Bütçe görüsmelerinde Afyonkarahisar’da yasanan sikintilari gündeme getirdi. Köksal, Bakan Mehmet Nuri Ersoy’a ögrencilere siyasi referansa göre mi egitim yardimi yapildigini, kentteki eski ve yeni müzenin akibeti ile Zafer Müzesi restorasyonunun ne zaman yapilacagi sorularini yöneltti.

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Kültür ve Turizm Bakanligi Bütçe görüsmelerinde Bakan Mehmet Nuri Ersoy’a Afyonkarahisar’daki talep ve sikintilari aktardi.

YEREL MEDYA IÇIN NEDEN BIR SEYLER YAPILMIYOR?

Milletvekili Köksal, yerel ve bölgesel yayincilik yapan kuruluslarin telife konu eserlerin yüksek hak bedellerini ödeyemediklerini söyleyerek, “Yillik ÜFE, TÜFE oranlarinin artirilmasi ile özellikle yerel ve bölgesel yayincilik yapan kuruluslar magdur oluyorlar. Ayrica kamuya ait ilan, reklam ve duyurularinda radyo ve televizyonlara da verilmesini talep ediyorlar. Uydu yayincilik sektöründe TÜRKSAT’in kapasite kullanim bedelleri yerel ve bölgesel yayincilik yapan kuruluslar arasindan son derece yüksektir. Yillarca bu dile getirildi niçin hala makul bir bedel ödenmiyor? Indirim yapilmiyor?

Yayin kuruluslarinin en büyük giderleri arasinda yer alan enerji giderleri de oldukça yüksek enerji bedeli olarak ödenen bedel de neden indirim yapilmiyor?

Yerel ve bölgesel yayin yapan medya kuruluslari için bunlar gerçekten önemli bu konuda Bakanliginiza bir önerge de vermistim lütfen artik yerel medya için bir seyler yapilsin.” dedi.

ÖGRENCILERE EGITIM YARDIMI SIYASI REFERANSA GÖRE MI YAPILIYOR?

Ögrencilere yapilan egitim yardimlarinin siyasi referansa göre gerçeklestirildigi iddialarini da Bakan Ersoy’a soran Köksal, “Vakiflar Genel Müdürlügü’nce maddi durumu yeterli olmayan Milli Egitim Bakanligina bagli resmi okullarda egitim ögretim gören ögrencilere yapilan egitim yardimlarinda gerçekten ihtiyaci olan ögrencilerin bu yardimlardan faydalandirilmadigi bilakis siyasi referanslarla ögrenci yardimlarinin maddi yetersizlik kriterine bakilmaksizin verildigi iddiasi dogru mudur?

Ki bu konuda Sayistay raporlarinda bu egitim yardimlarini alan bazi ögrencilerin ve aile bireylerinin basvuru formunda beyan ettigi bazi bilgilerin kontrollerinin yapilmamasi nedeniyle bazi ögrencilerin haksiz yere egitim yardimi aldigi hususunun yer almasi bu iddialari da desteklemektedir.” ifadelerini kullandi.

ESKI MÜZENIN AKIBETI NE OLDU! YENI MÜZE NIÇIN TAMAMLANMADI?

Milletvekili Köksal, Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy’a Afyonkarahisar’daki eski müzenin akibeti ile yeni müze insaatinin da neden tamamlanmadigini sorarak, “Afyonkarahisar kurtulusun ve kurulusun gerçeklestigi Cumhuriyetin kazanildigi topraklardir. 

Tarihi ve kültürel açidan son derece önemli bir sehirdir. Geçmisten gelen kültürün gelecek nesillere aktarilmasini saglayacak birçok tarihi mekân ve tarihi eserin oldugu bir yerdir ama ne yazik ki suanda tarihi eserleri sergileyecek bir müzemiz yok.

2007 yilinda Afyonkarahisar’da yeni müze yapimi için TOKI ile anlasildi ve Kurtulus Caddesi’nde bulunan 1971 yilindan beri müze olarak faaliyet gösteren bina TOKI’ye devredildi sonrasinda yeni müze insaati tamamlanmadan Kurtulus Caddesi’ndeki bu müze internet sitesinde 45 milyon liraya satisa çikarildi.

Eski müzenin akibeti ne oldu? Yeni müze TOKI tarafindan niçin tamamlanmadi?

Bakanlik insaatin eksiklikleri oldugu gerekçesiyle insaati kendisinin bitirecegini belirtti ama yeni müze insaati yillardir niçin tamamlanmiyor.

Tarihimiz açisindan son derece önemli olan ve müzayede de satilmak istenirken Bakanliginizca Türkiye’ye getirilen 1700 yillik Kibele heykelini Afyonkarahisar’da müze olmadigi için Istanbul Arkeoloji müzesine konuldu.

Bu heykel Afyonkarahisar’dan kaçirilmisti simdi vatana döndü ama memleketinde sergileyecek müze yok fikra gibi degil mi?” seklinde konustu. 

ZAFER MÜZESI NE ZAMAN ZIYARETE AÇILACAK, OYALAMA TAKTIGI ILE YIKILMAYA MI TERK EDILECEK?

2017 yilinda AKP’li Il Genel Meclisi Baskani Salih Sel’in Zafer Müzesi’nin restorasyonunun ihalesinin  yapilacagini ve restorasyon isleminin 700 gün içinde tamamlanacagini söyledigini dile getiren Köksal,

“Afyonkarahisar’da bulunan Zafer Müzesi, 1915-1920 yillari arasinda yani Cumhuriyet öncesi yapilmis Baskomutanlik Meydan Muharebesinin planlandigi, Büyük Taarruz emrinin verildigi yerdir.

Afyonkarahisar’imizin düsman isgalinden kurtulusunun, milletin bagimsizliginin, Kurtulus Savasi’nin zaferinin simgelerinden biridir. 1930’lu yillara kadar Belediye hizmet binasi olarak da kullanilmistir. Simdi 2017 yilinin Kasim ayinda dönemin AKP Afyonkarahisar Il Genel Meclisi Baskani Salih Sel Zafer Müzesi’nin restorasyonunun yapilacagi, restorasyon ihalesinin 2017 yili Kasim ayi içerisinde gerçeklesecegini ve restorasyonun 700 gün içinde tamamlanacagini belirtti. Ancak o günden bu güne 4 yil geçti hala hiçbir islem yapilmadi. Defalarca Mecliste de dile getirdim.

Zafer Müzesi atil durumda adeta terk edildi.

Simdi 2021 yili Ekim ayinda restorasyon ihalesini yaptik diye müjde veriyorsunuz ama müzenin içi harabe bir sekilde onarilmayi, restore edilmeyi bekliyor. Içerisindeki tarihi esyalarin akibeti ne oldu, nerede tutuluyor, kayip mi bilmiyoruz?

30 Agustos Zafer haftasinda, 29 Ekim’de Zafer Müzesi’nin karsisinda kutlama yapiyoruz ama bina terk edilmis bir yapi gibi karsimizda dururken benim içim sizliyor. Geçmisimize, tarihimize böyle mi sahip çikiliyor?

Zafer Müzesi ne zaman ziyarete açilacak, yoksa oyalama taktigi ile yine mi yikilmaya, harabe olmaya birakilacak.” dedi.

Afyon HABERI


Pazar 12.2 ° / 3.7 °
Pazartesi 17.2 ° / 0.9 °
Salı 20.1 ° / 3.4 °