“Yesilay olarak bir asri askin süredir bagimliliklarla mücadele ediyoruz.

“Yesilay olarak bir asri askin süredir bagimliliklarla mücadele ediyoruz.

Gündem 15.11.2021 14:18:24 0
“Yesilay olarak bir asri askin süredir bagimliliklarla mücadele ediyoruz.

Yesilay Afyonkarahisar Subesi bagimliliklarla mücadele için yeni projeler gelistirecek

 

Yesilay Afyonkarahisar Subesi, Zafer Kalkinma Ajansi destegiyle “Proje Döngüsü Egitimi” almaya hak kazandi. Program kapsaminda Afyonkarahisar, Manisa, Usak, Kütahya’daki 3 sube personeli ve gönüllülerden olusan 23 kisiye egitim verildi. Verilen egitimler sayesinde katilimcilarin proje yazma becerilerinin gelistirilmesi ve subelerin kurumsal kapasitelerinin artirilmasi hedefleniyor. Yesilay, egitim alan 4 subesi ile bagimliliklarla mücadelede yeni projeler hayata geçirerek, saglikli nesiller vizyonunu güçlendirmeyi amaçliyor.

 

Egitimi tamamlamaktan büyük heyecan duyduklarini belirten Yesilay Afyonkarahisar Sube Baskani Yusuf Gökçe sunlari söyledi:

 

“Yesilay olarak bir asri askin süredir bagimliliklarla mücadele ediyoruz.

Alkol, tütün, madde, kumar ve teknoloji bagimliligina karsi yürüttügümüz pek çok proje bulunuyor; ancak saglikli yasami tesvik etmek ve bagimliliklarla mücadele etmek için her zaman ufuk açici projelere ihtiyaç var.

Bu noktada da bölgelerin ihtiyaçlarini bilen bizlere, yani subelere önemli sorumluluklar düsüyor.

Bu egitim sayesinde artik hem projeler olusturabilecek hem de projelerimiz için kaynak gelistirebilecegiz. Yesilay’a gönül veren arkadaslarimizla birlikte yapacaklarimiz için çok heyecanliyiz. Yeni projelerimizle bagimliliklarla mücadelemizi güçlendirerek sürdürecek ve Bölgemize katkilarimizi daha da artiracagiz.”

 

Egitimler sayesinde bagimlilari topluma kazandiracak projeler gelistirilecek

 

“Proje Döngüsü Egitimi” kapsaminda proje nedir, bütçe hazirlama, bakanlik projelerine proje yazma, bakanliklarin hibe programlarini inceleme, kalkinma ajanslari proje yazma gibi kapsamli bir egitim veriliyor.

Egitim sonrasi hayata geçirilmesi planlanan proje fikirlerinin uygun hibe kaynaklarindan fonlanmasi ile kamu kesimi, özel sektör ve sivil toplum kuruluslari arasindaki is birligi güçleniyor.

Teknik destek egitiminin dezavantajli gruplarin topluma kazandirilmasini saglayacak katma deger unsurlari da içerdigini belirten Gökçe, “Her proje dezavantajli durumdaki bagimlilarin hayata tutunmalarina yönelik atilan, onlari bagimliliklarindan kurtaran, sosyal ve ekonomik hayatta hak ettikleri yeri kazanmalarina destek olan bir adim anlamina geliyor.

Bu nedenle yeni projeler için ayrica çok mutluyuz.

Bu projelerin yani sira Yesilay olarak önleyici çalismalara da çok önem veriyor ve sanattan spora farkli alanlarda saglikli yasami tesvik eden pek çok proje hayata geçiriyoruz.

Türkiye Bagimlilikla Mücadele Egitim Programi (TBM) ile ögrencilerde ve ailelerinde bagimliliktan uzak ve saglikli bir yasam için farkindalik olusturuyoruz.

Millî Egitim Bakanligi ile birlikte düzenledigimiz Saglikli Nesil, Saglikli Gelecek Yetenek Yarismasi ile ögrencilerin erken yaslarda bagimliliklarin zararlari üzerine düsünmelerini hedeflerken; Uluslararasi Yesilay Karikatür Yarismasi ve Saglikli Fikirler Kisa Film Yarismasi ile de bagimliliklarla mücadelede sanatin gücünden destek aliyoruz” ifadelerini kullandi.

1920 yilinda faaliyete baslayan Yesilay, insan onurunu ve sayginligini temel alan, toplumu ve gençligi ayrim gözetmeden zararli aliskanliklardan korumak için çalisan, milli ve ahlaki degerleri gözeterek bagimliliklarla mücadele eden; ulusal ve uluslararasi düzeyde önleyici ve rehabilite edici halk sagligi ve savunuculuk çalismalari yürüten bir sivil toplum kurulusudur

. Alkol bagimliligiyla mücadele hedefiyle kurulmus; kurulusundan günümüze bagimlilik türleri arttikça Yesilay’in tüzügüne yeni çalisma alanlari eklenmistir. Alkolden sonra tütün, madde, kumar ve internet bagimliligi mücadele alanlarina dâhil olmustur.

 

Türkiye genelinde 120 Yesilay subesi, dünya genelinde 81 Ülke Yesilayi bulunmaktadir. 2015 yilinda YEDAM (Yesilay Danismanlik Merkezi) kurulmustur. 115 Danisma Hatti ile çagri merkezi hizmeti vermeye baslayan Yesilay Danismanlik Merkezi, su an Türkiye genelinde ve KKTC’de aktif olarak 104 Yesilay Danismanlik Merkezi (YEDAM) ile bagimlilik alaninda profesyonel psikolog ve sosyal hizmet uzmanlarindan olusan kadrosu ile psikolojik ve sosyal hizmet destegi saglamaktadir.

 

Toplumu bagimliliklardan korumak ve bilinçlendirmek için yaptigi çalismalarindan dolayi Yesilay, 1934 yilindan bu yana “Kamuya Yararli Cemiyetler” arasinda yer almaktadir. BM Ekonomik Sosyal Konsey (ECOSOC) Özel Danismanlik Statüsüne ve Avrupa Kalite Yönetimi Vakfi (EFQM) “Türkiye Mükemmellik Ödülü’ne” sahip olan kurulusudur.

 

 

 

Afyon HABERI


Pazar 12.2 ° / 3.7 °
Pazartesi 17.2 ° / 0.9 °
Salı 20.1 ° / 3.4 °