SIGARA KULLANAN KADINLAR ARASINDA AKCIGER KANSERI HIZLA ARTIYOR

SIGARA KULLANAN KADINLAR ARASINDA AKCIGER KANSERI HIZLA ARTIYOR

Saglik 10.11.2021 11:03:09 0
SIGARA KULLANAN KADINLAR ARASINDA AKCIGER KANSERI HIZLA ARTIYOR

SIGARA KULLANAN KADINLAR ARASINDA AKCIGER KANSERI HIZLA ARTIYOR

Erkeklerde daha sik görülen akciger kanseri günümüzde tüm dünyada oldugu gibi ülkemizde de sigara kullanimina bagli olarak kadinlar arasinda da hizla yayginlasiyor. En çok hayati riske yol açan kanser türü olan akciger kanseri; inatçi öksürük, akciger enfeksiyonu, nefes darligi, ses kisikligi, gögüs agrisi ve balgamda görülen kan ile kendisini belli ediyor

Akciger kanserinden korunmak için tütün ve ürünlerinden uzak durulmasi gerekiyor.

Gelisen tibbi ve teknolojik gelismeler ile erken teshis ve tedavi olanaklari sayesinde hastalarinin tedavi konforu ve yasam kalitesi artirabiliyor.

Memorial Sisli ve Bahçelievler Hastaneleri Gögüs Cerrahisi Bölümü’nden Prof. Dr. Adnan Sayar, akciger kanserinin nedenleri, belirtileri ve hastaya özel modern tedavi yöntemleri hakkinda bilgi verdi. 

 

Akciger tümörleri kuralsiz ve sinirsiz çogalabiliyor

Küçük hücreli disi ve küçük hücreli akciger kanseri olmak üzere iki çesidi bulunan akciger kanseri tümörleri, akciger dokusunun kendi hücrelerinin kuralsiz ve sinirsiz bir sekilde çogalmasi ile olusmaktadir.

Zamanla büyüyüp kitle haline gelen bu hücreler çevre doku ve organlara yayilabilmekte,  kan dolasimina yolu ile diger organlara da siçrayabilmektedir. 

 

Günde 2 paket sigara kullanan her 7 kisiden biri hayatini kaybediyor

Günümüzde erkek ve kadinlar arasinda hizla artan akciger kanseri günümüzde en çok endise edilen kanser türleri arasinda yer almaktadir. Akciger kanserinin en önemli sebebi ise tütün ve tütün mamulleridir. Yapilan arastirmalara göre günümüzde sigara kullaniminin azalmaya basladigi erkeklerde akciger kanseri görülme sikligi ve bu hastaliga bagli yasam kaybinin azaldigi görülürken, sigara kullaniminin arttigi kadinlarda ise bu durumun tam tersinin yasandigi görülmektedir

Ayrica sigara kullananlarin disinda pasif içiciler yani sigara içilen ortamlarda uzun süre bulunmak zorunda kalan insanlarda da akciger kanseri riski içmeyenlere göre 1.5 kat daha artmaktadir. Sigara ile akciger kanseri arasinda alinan doz ile ilgili de bir paralellik bulunmaktadir

Günde 2 paket ve üzerinde sigara kullanan her 7 kisiden biri akciger kanseri nedeniyle hayatini kaybetmektedir. 

 

Sigara ve genetik faktörler akciger kanseri riskini artiriyor

Sigara içmeyenlerde görülen akciger kanserlerinin bir kismi çocukluk ve ergenlik döneminde maruz kalinan sigara dumanindan kaynaklanmaktadir. Akciger kanserinin sigara kullaniminin disindaki en önemli sebepleri ise asbest maruziyeti, hava kirliligi, radon gazi, arsenik, nikel, uranyum gibi çevresel ve genetik faktörlerdir.

Sigara kullanicilari, ailesinde kanser hikayesi olanlar, çevresel faktörlere maruz kalanlar ile tersane ve maden isçileri daha fazla akciger kanseri riski tasimaktadir. 

 

Akciger kanseri sinsi bir sekilde ilerliyor olabilir

Akciger kanserinin en önemli ve en sik karsilasilan belirtileri; halsizlik, istahsizlik ve kilo kaybidir.

Ancak akciger kanserlerinin bir kismi ise yerlesimi sebebiyle ileri evreye kadar hiç bulgu vermeden sinsi bir sekilde ilerleyebilmektedir

Kanser ancak hastanin baska bir rahatsizlik nedeniyle doktora basvurmasiyla ortaya çikabilmektedir. Akciger kanserinin belirtileri söyle siralanabilmektedir: 

  • Kilo kaybi
  • Istahsizlik
  • Halsizlik
  • Öksürük
  • Nefes darigi
  • Kanli balgam
  • Öksürükle birlikte kan gelmesi
  • Ses kisikligi
  • Yutkunmakta zorlanma
  • Boyunda sislik
  • Omuz veya kol agrisi 

Erken tani ve hastaya özel tedavi ile yasam süresi artiyor

Akciger kanserinin tedavisinde erken tani hastanin hem tedavi konforunu hem de yasam süresini artirmaktadir.

 Günümüzde tibbi ve teknolojik gelismeler sayesinde hastaya özel tedavi seçenekleri sunmaktadir.

Tedavi yöntemleri akciger kanserinin türü, yerlesimi ve evresine göre degismektedir. Akciger kanserleri 2 ana baslik altinda toplanmaktadir.

Bunlar küçük hücreli akciger kanseri (KHAK) ve küçük hücreli disi akciger kanseri (KHDAK) olarak ifade edilmektedir.

 Küçük hücreli akciger kanserinde (KHAK) en etkili tedavi kemoradyoterapi iken; küçük hücreli disi akciger kanserinde (KHDAK) en etkili tedavi cerrahidir. Akciger kanserinde yas, sosyoekonomik durum, eslik eden hastaliklar, ailesel destek gibi faktörler hastanin sosyal hayata dönüsünü de etkilemektedir.

Bu çok etkenli süreci basarili bir sekilde tamamlayan hastalar sosyal hayattan da kopmadan tedavilerini alarak yasamlarina saglikli bir sekilde devam edebilmektedir. 

 

 

Afyon HABERI


Cuma 20.3 ° / 8.2 °
Cumartesi 13.8 ° / 6.8 °
Pazar 12.2 ° / 3.7 °