Kitle iletisim araçlari kisinin sosyal görünüs kaygilarini etkiliyor

Kitle iletisim araçlari kisinin sosyal görünüs kaygilarini etkiliyor

Saglik 9.10.2021 10:56:00 0
Kitle iletisim araçlari kisinin sosyal görünüs kaygilarini etkiliyor

Burnu biraz küçültelim, dudaklari büyütelim, göz kenarlarina biraz dolgu, alina biraz botoks, beli inceltelim… Iste oldu! Günümüzde sosyal medyanin da etkisiyle güzel görünebilme çabasi giderek artiyor. Peki bu durumun nedeni nedir, nerelere neden oluyor? DoktorTakvimi.com uzmanlarindan Psk. Merve Yilmaz anlatiyor.

Birçogumuz diger insanlarin hakkimizda ne düsündügünü, onlarin üzerinde nasil bir izlenim yarattigini merak ediyor, güzel görünmek, çekici olmak ve iyi bir izlenim birakmak istiyoruz. Güzelligin tarihsel gelisimine baktigimizda maddesel bir güzellik tanimi oldugunu, sanat alaninda ise bu tanimin kadin bedeni üzerinden aktarildigini görüyoruz. Rönesans döneminde kadinin güzelligini erkege hitap eden, güzelligini erkege sunan kadin vücudunun merkeze alindigini söyleyebiliriz. “Kadinlar ise kendi seyredilislerini seyrederler.

Bu mevcut durum kadinin kendisiyle kurdugu ilis¸kisini de belirler” diyen DoktorTakvimi.com uzmanlarindan Psk. Merve Yilmaz, Rönesans dönemi yapilan resimler veya mimari eserlerde kadinin güzelligine ve bedenine yapilan vurgu ile günümüz medyasinda görülen kadinin sunumu arasinda büyük benzerlikler göründügüne dikkat çekiyor.

Teknolojik kosullarin degisimi ve gelisimi, tarihsel süreçler ile birlikte erkek bedeninin de artik bu yoruma ve vurguya dahil edildigini söyleyen Psk. Yilmaz, günümüzde bedensel güzelligin, herkes için belki de tarih dönemlerinin hiçbirinde olmadigi kadar dikkat edilen, ilgilenilen ve sahip olmak için çaba gösterilen bir özellik oldugunun altini çiziyor.

Güzellik dayatmasinin disinda kalmak kisiyi güvensiz kiliyor

Güzel görünüme verilen önemle birlikte birçok kisi çekici, begenilir ve tercih edilebilir olma arzusuyla daha güzel görünebilmek için yogun ve çaba içine giriyor. Estetik ve güzellik ihtiyaci, kisinin güzelliginin tadini çikarma ve güzellige tesvik arzusunu ifade ediyor.

En son stilleri takip etmenin, belli bir tarza sahip olmanin, makyaj yapmanin kisinin estetik anlayisini ifade etme biçimi oldugunu söyleyen Psk. Yilmaz, bireysel güzellik ihtiyaçlarini ifade eden estetik degerlerin herkes için ayni olmadigini hatirlatiyor.

Ortak ve kabul gören normlara uygun bir güzellik dayatmasinin disinda kalmanin kisiyi güvensiz ve kaygili bir durumla bas basa biraktiginin altini çizen Psk. Yilmaz, burada güvensizligin nedenlerinin grubun disinda kalmak, basarisizlik, yalnizlik, begenilmemek, tercih edilebilir olmamak ve kendilik degerine iliskin kaygilar oldugunu belirtiyor. Psk. Yilmaz, bunun sonucunda kisinin sahip oldugu bedeni ve fiziki görünüsüyle ilgili ortaya çikan olumsuz beden algilarinin sosyal görünüs kaygisina neden olduguna dikkat çekiyor.

Kitle iletisim araçlari kisinin sosyal görünüs kaygilarini etkiliyor

DoktorTakvimi.com uzmanlarindan Psk. Merve Yilmaz, sosyal görünüs kaygisinin bireyin yalnizca vücut biçiminden kaynaklanmadigi; boyunun uzunlugu, kilosu, yüzünün sekli gibi nedenlerle yasanan kaygilari da kapsayan ve günlük sosyal aktivitelerini olumsuz yönde etkileyen bütüncül bir kaygi durumu oldugunu anlatiyor. Kisinin sosyal görünüs kaygilarini etkileyen üç temel faktörün akranlar, ebeveynler ve kitle iletisim araçlari oldugunu belirten Psk. Yilmaz, söyle devam ediyor: “Pek çogumuz bu faktörlerin etkisiyle birlikte sunulan fiziksel görünüm ideallerini içsellestirmekte ve sahip olduklari görünümlerini diger bireylerle karsilastiriyoruz.

Kisi, eger ideal olarak sunulan fiziksel özelliklere sahip degilse beden imajiyla ilgili olumsuz düsünceleri tetiklenir ve sosyal görünüs kaygisi artabilir.

Sosyal medya; bas¸arili, güzel, tercih edilir olmanin s¸artinin, go¨rsel mu¨kemmellig?e sahip olmak oldug?unu o¨ne su¨rer, “Gu¨zel olan iyidir” kabulünün eder. Begenilirligi yu¨ksek kis¸ilerin toplum tarafindan da daima tercih edilen kis¸ilik o¨zelliklerine sahip olduklarina olan inanc¸ da yaniltici olabiliyor.”

Filtrelerin gerçek olmadigini fark edemeyenlerin güzellik kaygisi artiyor

Sosyal medyada paylasilan gönderilere uygulanan filtrelemelerde genellikle dudak ve go¨z bu¨yu¨tme, burun ku¨c¸u¨ltme, cilt pu¨ru¨zsu¨zles¸tirme, yanak bo¨lgesini daraltma, alin ve elmacik kemig?i bo¨lgesinde is¸iklandirma gibi birtakim yapay ve teknolojik estetik is¸lemler go¨rülüyor.

Bu go¨nderilerin tam anlamiyla gerc¸ek olmadig?inin ayrimina varmayan bireyler, kendi go¨ru¨nu¨mleri ile ilgili gerc¸ekc¸i olmayan beklentilere girebiliyor.

Bu bireylerin kendilerini sosyal medyada ilgi gören kisilerle kars¸ilas¸tirmaya, bunun sonucunda ise kendi gu¨zellikleriyle ilgili kaygilarinin artiginin altini çine Psk. Yilmaz, “Bu olusan düsüncelerin ve algilarin sonucunda görünümlerinden memnun olmayan bireylerin bu durumla bas edebilmeleri ve hayat kalitelerini arttirmak için estetik cerrahi müdahalelere basvurma oranlari gittikçe artiyor” diyor.

Afyon HABERI


Pazar 24.9 ° / 8.6 °
Pazartesi 22.4 ° / 8 °
Salı 20.9 ° / 8.6 °