Pandemide 24 yillik meslegi gazeteciligi birakti, besteleriyle müzik albümü çikardi

Pandemide 24 yillik meslegi gazeteciligi birakti, besteleriyle müzik albümü çikardi

Kültür-Sanat 1.10.2021 09:58:55 0
Pandemide 24 yillik meslegi gazeteciligi birakti, besteleriyle müzik albümü çikardi

Korona döneminde yepyeni bir kariyere nasil cesaret etti?

 

Pandemide 24 yillik meslegi gazeteciligi birakti, besteleriyle müzik albümü çikardi 

Korona dönemi pek çok insanin hayatini gözden geçirerek radikal kararlar almasina vesile oldu. Bunlardan biri olan Erdal Kaplanseren, medya sektöründe yazar ve yönetici olarak geçirdigi 24 yilin ardindan müzisyenlige basladi ve bestelerinden olusan ilk albümünü yayimladi. Orta yas dönemini yasayan ve hayatinda yeni bir sayfa açmayi düsenler için iste ilham verici bir basari hikayesi.

 

Bilim insanlarinin Global Burden of Disease (GBD) projesi kapsaminda yaptigi arastirma, 1950 yilindan bu yana ortalama yasam süresinin 22 yil arttigini ortaya koydu. Bu degisim, insanlarin hayattan beklentisini ve emeklilik dönemiyle ilgili planlarini etkiliyor.

Teknoloji ve dijital dünyanin imkanlari da insanlara yeni ilgi alanlari konusunda kendilerini gelistirme ve hobilerini ise dönüstürme cesareti kazandiriyor. 

Covid sebebiyle evlerine kapananlar arasinda mutfak ve elisi becerileri konusunda kendilerine zaman ayiranlarin yani sira, farkli alanlarda uzmanliklarini gelistirmek isteyenlerin sayisi da artti. 24 yil boyunca medya sektöründe yazar ve yönetici olarak çalisan Erdal Kaplanseren, pandemi döneminde beyaz yakali plaza koridorlarindan siyrilarak sanat dünyasina giris yapanlardan. Kendi bestelerinden olusan ilk albümü Istanbul’u geçtigimiz günlerde çikaran Kaplanseren, 30’larindan sonra yeni kariyer hesabi yapanlara sunu söylüyor: “Sikayet etmek ve tatli hayaller kurmak için geç oldugunu düsünüyorsaniz ilham alin ve hemen eyleme geçin!”   

Pandemi insanlarin öz farkindaligini artirdi”

Enstrümanlara ve bestecilige ilgisinin yillar öncesine dayandigini söyleyen Erdal Kaplanseren, pandemi döneminin pek çok alanda oldugu gibi, insanlarin bireysel planlarini hayata geçirme sürecini de hizlandirdigini ifade ediyor. 

“Özellikle yaptigi isten ve rutininden memnun olmayan milyonlarca insan, karantina günlerinde kendilerine yöneldi, hayatini sorguladi ve hizla hedefler belirledi.” diyen Kaplanseren, öz farkindaligini artiran kisilerin, ideallerindeki yasam için daha emin adimlar atmak üzere cesaret kazandigini söylüyor. 

Orta yasta yeni kariyer konfor alanini terk etmekle mümkün”

Günümüz modern yasantisi içinde belirli bir kariyer çizgisinde basari elde etmis insanlarin, yeni yasam tarzlari ve heyecanlar kesfetmek için konfor alanini terk etmek zorunda oldugunu dile getiren Erdal Kaplanseren, “Kesfetmek için özgürlüge ihtiyacimiz var. Bu da konfor alanindan çikma cesareti gerektiriyor.

Kendi içinizde yeni bir kita kesfetmek için bu tutkuya ihtiyaciniz var fakat özgürlügü elde etmek için özveride bulunmak da sart.” diyor. 

Orta yas bunalimiyla geçici heveslere kapilmaktan farkli biçimde, yeni kariyer baslatmanin kendine yatirim yapmak ve uzun vadeli planlar kurgulamakla ilgisi oldugunu söyleyen Kaplanseren, “30’larindan sonra yeni bir baslangiç mümkün.

Üstelik simdiye kadar yaptiginiz her seyden farkli bir is olabilir.” diye ekliyor. 

Yerel ezgi motiflerini bati formunda isledi

Enstrümantal bestelerinden olusan ilk albümü Istanbul’da, agirlikli olarak Bati çalgilarini orkestra düzenlemeleriyle olusturan Erdal Kaplanseren, Anadolu motiflerini barindiran ezgileriyle dinleyici bir zaman yolculuguna çikariyor.

Sarkilarda yer yer caz, rock ve klasik müzik tinilari duyuluyor. 80’lerin Istanbul’unu anlatan filmlerin müziklerini animsatan albüm sarkilarindan en hüzünlü olani, Mustafa Kemal Atatürk’e ithafen 1938 adini tasiyor. 

Albüm çalismalari farkli sehir ve ülkelerde yapildi

Medya kariyerinde uzun süre teknoloji yazarligi yapan Erdal Kaplanseren, bu alandaki uzmanligini müzik isine de yansitmis.

Düzenleme, kayit, post prodüksiyon ve tasarim gibi süreçleri dijital dünyanin nimetlerinden faydalanarak uzaktan çalismayla hayata geçirdiklerini söyleyen besteci sözlerine söyle devam ediyor: 

“Çogu iste oldugu gibi, müzik kayitlarinda da artik uzaktan çalismak mümkün

. Düzenleme ve teknik süreçlerle bazi kayitlari Almanya’da gerçeklestirdik. Biraz da pandemi kosullarinin etkisiyle, enstrüman virtüözleri, gönderdigimiz notalar ve çalisma dosyalari üzerinden kendi bölümlerini kaydedip internetten gönderdiler. Korona dönemi, müzik dünyasinda da uzaktan çalismayi yayginlastirdi.” 

Tüm dijital platformlarda yayinda

Aranjörlügünü, yaptigi unutulmaz dizi müzikleriyle hatirladigimiz Kemal Sahir Gürel’in üstlendigi Istanbul albümü; SpotifyYouTubeApple Music ve Deezer gibi dijital müzik platformlarinda yayimlandi.

6 sarkidan olusan Istanbul’un kayitlari devam ederken, yeni albüm projesi için çalismalara baslayan Erdal Kaplanseren’in 2022’de bir albüm ve farkli single’lar yayimlama planlari bulunuyor. Erdal Kaplanseren’i sosyal medyadan “kaplanseren” kullanici adiyla takip etmek mümkün. 

Afyon HABERI


Salı 20.9 ° / 8.6 °
Çarşamba 21.9 ° / 9.2 °
Perşembe 18.4 ° / 8 °