Hatay’da 12,5 milyon lira degerinde kaçak ticari ürün ele geçirdi

Ticaret Bakanligi Gümrük Muhafaza ekiplerince Hatay’da pes pese gerçeklestirilen operasyonlarda, gümrük kanunu ihlal edilerek vergileri ödenmeksizin piyasa sürülmek istenen 12,5 milyon lira degerinde ticari ürün ele geçirildi.

Asayis 23.09.2021 13:51:43 0
Hatay’da 12,5 milyon lira degerinde kaçak ticari ürün ele geçirdi

 

Hatay Gümrük Muhafaza Kaçakçilik ve Istihbarat Müdürlügünce yürütülen kaçakçilikla mücadele faaliyetleri kapsaminda yapilan analiz çalismalarinda riskli görülen gümrük beyannameleri mercek altina alindi. Süpheli oldugu düsünülen 3 islem tespit edildi.

 

Muhafaza ekiplerinin takibine takilan ilk islemde, yurtdisindan getirilerek bir antrepoya alinan 1 ton 350 kilogram agirligindaki hayvan yeminin paravan bir sirket üzerinden vergileri ödenmeksizin iç piyasa sürülecegi saptandi. Yapilan arastirmada 4 milyon lira degerindeki ürünü Türkiye’ye getiren firmanin gümrük beyannamesinde belirtilen adreste faaliyet göstermedigi belirlendi. Bunun üzerine arastirma derinlestirildi ve usulsüz düzenlenen faturalara ulasildi. Olaya iliskin yürütülen sorusturma kapsaminda ürünlerin tamamina el konuldu.

 

Gerçeklestirilen bir diger operasyonda ise yapilan analiz sonucu riskli bulunarak x-ray taramasina sevk edilen iki konteynerde, beyan edilen üründen daha fazla ürün oldugu, beyan edilmeyen ürünlerin gümrük kontrolünden kaçirilmak istendigi anlasildi. Bu kapsamdaki yaklasik 1 milyon 500 bin lira degerinde PVC masa örtüsüne el konuldu.

 

Düzenlenen son operasyonda ise Türkiye’ye getirilen tekstil ürünlerine iliskin yapilan arastirma kapsaminda fermuar ithal eden bir firmanin islemleri riskli görüldü. Müfettis incelemesinin de devreye sokuldugu arastirmalarda firmanin gümrük islemlerinde ürünlerin kiymetini düsük göstermek üzere sahte fatura kullandigi, böylece gümrük vergisini olmasi gerekenin çok altinda ödedigi saptandi. Kapsamli inceleme sonucunda söz konusu firmanin 7 milyon lira degerinde ürünü bu yöntemle Türkiye’ye sokarak piyasaya sürmeyi amaçladigi belirlendi.

 

3 olayda ele geçirilen toplam 12,5 milyon lira degerindeki kaçak esyaya iliskin yürütülen sorusturmalara Iskenderun Cumhuriyet Bassavciligi nezdinde devam ediliyor.

Hatay HABERI


Pazartesi 22.4 ° / 8 °
Salı 20.9 ° / 8.6 °
Çarşamba 21.9 ° / 9.2 °