Esnafin dilinde tek cümle: gidisat iyi degil!

TBMM Baskanlik Divani Üyesi ve CHP Adiyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere, Adiyaman Küçük Sanayi Sitesi’ndeki esnaflari tek tek ziyaret ederek yasadiklari sorunlari yerinde ve ilk agizdan dinledi.

Ekonomi 15.09.2021 11:57:00 0
Esnafin dilinde tek cümle: gidisat iyi degil!

TBMM Baskanlik Divani Üyesi ve CHP Adiyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere, Adiyaman Küçük Sanayi Sitesi’ndeki esnaflari tek tek ziyaret ederek yasadiklari sorunlari yerinde ve ilk agizdan dinledi. Tutdere gerçeklestirdigi ziyaretler sonrasi, “Esnafin dilinde tek bir cümle var: ‘Gidisat iyi degil, zamlar ve enflasyon belimizi büktü.’ diyorlar.” seklinde degerlendirmede bulundu.

 

Milletvekili Tutdere’nin Adiyaman Küçük Sanayi Sitesi’ne gerçeklestirdigi ziyaretlere CHP Adiyaman Il Baskani Burak Binzet, Belediye Meclisi Üyesi Erdogan Sahin, CHP Merkez Ilçe Baskani Hüseyin Bulus, Il Baskan Yardimcilari Hüseyin Gazi Isik ve Ismet Tanriverdi ile parti yöneticileri eslik etti.

 

Esnaf BAG-KUR Borcunu Ödeyemedigi Için Hastanelere Gidemiyor

 

Geçim sikintisi çektigini, BAG-KUR’a olan borçlarindan dolayi da muayene dahi olamadigini ifade eden kaportaci esnafi, “30-40 bin lira BAG-KUR borcum var, bin lirasini dahi ödeyemiyorum. Disimi çektirmem gerekiyor, ama hastaneye gidip disimi çektiremiyorum. Çünkü ödeyemedigim prim borçlarimdan dolayi hastanelerde muayene olamiyorum.” dedi.

Ürünlere yüzde yüz oraninda zam geldigini, fabrikatörlerin kâri katlanirken küçük esnafin artik kendi yaginda bile kavrulamadigini, borçlarinin her geçen gün katlandigini söyleyen baska bir sanayi sitesi esnafi ise, “Geçen sene aküyü 300-350 liraya satiyordum, su anda 600 liraya satiyorum. Ürünlere yüzde 100 zam geldi. Benim aldigim isçilik ücreti 10 yildir ayni, isçilik ücretimi artiramiyorum, fakat sattigimiz ürünlerin fiyati sürekli artiyor. Fabrikatör zengin oluyor biz küçük esnaf ise yerimizde sayiyoruz. Maaslara ufak zamlar yapilirken ürünlere yüzde yüz zam geliyor. Dolayisiyla çark dönmüyor, geçinemiyoruz.” ifadelerini kullandi.

 

Iktidar Esnafi Kaderine Terk Etti

 

Esnafin BAG-KUR’a olan borçlarini ödeyemedigini bundan dolayi hastane hizmetlerinden yararlanamadigini bizzat esnafimizdan dinledik diyen Milletvekili Tutdere, “Esnaflarimizin yarisindan fazlasi maalesef BAG-KUR’a olan prim borçlarini dahi ödeyemiyor. Bundan dolayi da esnafimiz en temel insani haklari olan saglik hakkina erisemiyor. Esnafimiz hastanelere gidemiyor, muayene olamiyor, gerekli tedavilerini alamiyorlar. Üst üste gelen zamlar dolayisiyla fiyatlari artirmak zorunda kalan esnafimiz hem ürünlerini satamiyorlar hem de müsterilerine karsi mahcup oluyorlar. AKP iktidari ise esnafimizin bu feryatlarini duymazdan geliyor. Esnafimizi adeta yok sayan iktidar, esnafi kaderine terk etti.” dedi.

 

Bu Isler Koltuga Oturup Ahkâm Kesmekle Olmuyor

 

Yüksek enflasyon karsisinda yurttaslarin isyanlarini dile getirdiklerini, bu durumun tek sorumlusunun ise sahsim hükümeti oldugunu ifade eden Tutdere hükümete ve iktidar temsilcilerine seslendi: “Sokaga inip esnafin perisan halini görün. Bu isler koltuga oturup ahkâm kesmekle olmuyor. Is yapamayan, para kazanamayan esnaf, ödenemeyen krediler, vergiler, primler, borçlar ve sürekli artan icralar esnafin belini bükmüs durumda. Bu magduriyeti giderebilecek dogru düzgün bir destek paketi hazirlanip bir an önce esnafin yarasina merhem olunmalidir.” ifadelerini kullandi. 

 

Adiyaman Küçük Sanayi Sitesi’nde Isler Durma Noktasina Gelmis Durumda

Adiyamanimizin adeta kalbi konumunda bulunan Adiyaman Küçük Sanayi Sitesi’ndeki esnaflari teker teker ziyaret ederek farkli sektörden esnaflar ile bir araya gelip sorunlari ilk agizdan dinlediklerini aktaran Milletvekili Tutdere, “Adiyaman Küçük Sanayi Sitesi’nde çok aci bir tabloyla karsilastik. Esnaflarimiz özellikle hayat pahaliligindan ve yedek parça bulamamaktan sikayetçiler. Günlük olarak degisen ve hizla yükselen fiyatlari vatandasa anlatamamaktan dertliler. Esnaflarimiz ‘müsterilere fiyat verirken artik utaniyoruz.’ diyorlar. Toptanci esnafimizsa ‘Müsterilere parçalari satarken fiyat yüksekliginin nedenlerini anlatmakta güçlük çekiyoruz’ diyorlar. Adiyaman Küçük Sanayi Sitesi’nde isler durma noktasina gelmis. Esnaflarimiz olan isten de kazanç elde edemiyor, kar saglayamiyor ve kendi BAG-KUR’larini dahi yatiramaz hale gelmisler. Adiyaman Küçük Sanayi Sitesi esnafi özellikle iktidardan bu yüksek BAG-KUR primlerinin düsürülmesini istiyor, çünkü artik çocuklarimi doktora, hastaneye götüremez hale geldik diyorlar. Disimiz agriyor agriyi bastirarak doktora bile gidemiyoruz diyorlar, bu çok aci bir durum.” ifadelerini kullandi.

Lüksten, Satafattan Vazgeçip Ülkenin Kaynaklarini Esnaflarimiza ve Çiftçilerimize Aktarin

Zor kosullarda alin teri döken esnaflarin sesini kulak verin diyerek iktidara çagrida bulunan Tutdere, “Adiyaman Küçük Sanayi Sitesi’ndeki esnaf iktidara su çagriyi yapiyor, ‘Duyun sesimizi, artik dayanacak gücümüz kalmadi, dayanacak takatimiz kalmadi.’ diyorlar. Esnaflarimizla birlikte iktidara biz de çagri yapiyoruz; yagin içinde, günesin altinda, zor kosullarda alin teri döken bu esnaflarimizin sesini duyun, feryatlarina kulak verin. Esnaflarimizi agir elektrik faturasi yükünden, yüksek BAG-KUR prim ücreti yatirmaktan, hizla yükselen yedek parça fiyatlarindan bu zamlardan kurtarin, bu zamlardan bu vatandaslarimiz çok çekti. Bu zamlar son bulsun ve bu zamlara karsi artik tedbir alin diyoruz. Artik lüksten, satafattan vazgeçin ülkenin kaynaklarini esnaflarimiza ve çiftçilerimize aktarin. Anadolu’da, Adiyaman’da insanlarimizin yüzü gülsün diyoruz.” seklinde açiklamalarda bulundu.

Afyon HABERI


Pazar 12.2 ° / 3.7 °
Pazartesi 17.2 ° / 0.9 °
Salı 20.1 ° / 3.4 °