40 Yas Sonrasi Gelisen Görme Problemlerine Dikkat!

40 Yas Sonrasi Gelisen Görme Problemlerine Dikkat!

Saglik 13.09.2021 10:33:12 0
40 Yas Sonrasi Gelisen Görme Problemlerine Dikkat!

40 YAS SONRASI GELISEN GÖRME PROBLEMLERINE DIKKAT!

 Kadin erkek pek çok insan 40’li yaslara geldiginde göz sagliginda birtakim degisiklikler yasiyor. Miyop yani uzagi görme problemine siklikla erken dönemlerde rastlanirken, 45 yas ve sonrasinda genellikle yakin görme problemi ortaya çikiyor. 45 yasini geçmis olan hastalarin miyop ya da astigmat gibi göz problemleri olabildigine de dikkat çeken Memorial Sisli Hastanesi Göz Merkezi’nden Prof. Dr. Abdullah Özkaya, presbiyopi ve diger göz hastaliklarinin tedavisi için ortak planlanabilen, halk arasinda akilli lens olarak bilinen multifokal lens tedavisi hakkinda bilinmesi gerekenleri anlatti.

 Katarakt ve yakin görme problemine karsi akilli lens tedavisi

 Yakin görme sorunu olan “presbiyopi” bir çesit hipermetropi olarak tanimlanabilir. Genelde 45 yas ve sonrasi görülen bu durum, önceden hipermetrop olan “+” numarali gözlük kullanan hastalarda daha erken dönemde de ortaya çikabilir. Ileri yas grubunda sik görülen göz hastaliklarindan biri de katarakttir. Katarakt 50 yas ve sonrasi ortaya çikarken öncelikle kisinin uzak görmesini, zaman içinde de yakin görmesini kisitlar hale gelir. Bu durumda katarakta bagli görme problemi olan ve 45 yas üzeri olup hem uzak hem yakin gözlük takmak istemeyen hastalara hem uzak hem yakin gözlük kullanimini ortadan kaldiran “akilli lensler” önerilir. Ignesiz ve dikissiz uygulanan multifokal lens cerrahisinden astigmat problemi olan hastalar da yararlanabilir. 

 

Gözlüklerinizden kurtulabilirsiniz

Kirma kusurunu çözümlemek ve gözlüklerden kurtulmak için gözde iki ana bölgeye islem yapilir.

Ilki gözün saat cami gibi olan dis kismina yani korneaya yapilan islemlerdir. Ikincisi ise lens denilen gözün içinde kalan ortama yapilir.

40 yas alti dönemde yani insanlar yakin görme sorunu yasamazken gözlük kullanimini birakmak amaçli islemler daha çok kornea tabakasina uygulanir.

Lazer islemleri siklikla 20’li yaslarda uzagi görme sorunu yasayan hastalara yapilan uygulamalardir.

Özellikle 45 yas sonrasi dönemde, devreye yakin görme sorunu da girdigi için hem uzagi hem yakini çözebilmek için multifokal lens cerrahisine basvurulur.

Bunun nedeni korneaya uygulanan lazer cerrahilerinin hem uzak hem de yakin görme problemini ortadan kaldirma konusunda oldukça basarili olmasidir. 

 

Multifokal lens cerrahisi, teknolojide yasanan modern gelismeler ve 3 odakli (trifokal) lenslerin kullanima girmesiyle yakin, orta mesafe ve uzak görmede oldukça iyi sonuçlar alinabilmektedir. Bu nedenle multifokal lensler; 45 yas üstü, katarakt cerrahisi yapilacak ve gözlük kullanmak isteyen hasta grubunda oldukça güncel ve etkili bir yöntemdir.

 

Uygun hasta seçimi önemli

 

Tüm refraktif girisimlerde hastanin cerrahi öncesi detayli bir sekilde degerlendirilmesi, cerrahi sonrasi dönemdeki memnuniyeti belirleme açisindan önemlidir. Örnegin; çok uzun süreler miyop gözlügü takmis olan ve miyop gözlük ile hala uzagi ve yakini rahatlikla gören 47 yasindaki bir hasta multifokal lens cerrahisinden çok fazla memnun kalmayabilir.

Özellikle önceden hipermetropisi olan ve artik hem yakinda hem uzakta sorun yasayan 40 yas üzeri hastalar multifokal lens cerrahisi için memnuniyet orani en yüksek olan hasta grubunu olusturmaktalar.

Bununla birlikte hipermetrop olan, herhangi bir derecede astigmati olan ve çift gözlüge bagimli herkes aslinda bu ameliyati olabilir. 

 

Seker hastaliginiz varsa cerrahinin kurallari degisiyor

Multifokal lens cerrahisi, retina sorunu, göz arkasinda seker hastaligina bagli ya da sari nokta hastaligina bagli hasari olan kisilere önerilmez.

Seker hastaligi kontrollü giden hastalarin ameliyati ise endokrin uzmanlariyla ortak görüs alinarak planlanabilir.

Çünkü uzun vadede gelisebilecek olan retina problemleri bu lenslerle saglanan konforu bozabilirler.

Yine multifokal lens cerrahisi, multifokal lenslerin optik yapilari geregi çok yakin çalisan saat tamircisi, kuyumcu ve uzun yol soförlerine de önerilmez.

 

Astigmat varsa… 

Uzak ve yakin görme problemine ek olarak astigmati olan hastalara da multifokal lens cerrahisi uygulanabilir

. Astigmatizma bir eksenel kirma kusurudur.

En basit sekliyle söyle anlatilabilir; arti sekline bakildiginda astigmati olan hastalar dik veya yatay eksenli duran çizgilerin bir tanesini daha bulanik görürler. Her insanda 0,50 kadar fizyolojik astigmat var ama bu derece 1 numaranin üstüne çiktiginda sorun yaratir.

Bu nedenle özellikle 1 numaranin üzerimde astigmati olan hastalarda multifokal lens cerrahisi gündeme geldiginde mutlaka astigmatik torik multifokal tercih edilmelidir.

Eger hastada astigmat düzeltmesi yapilamazsa hem uzak hem de yakin görme kalitesi azalacagi için cerrahi sonrasi hasta memnuniyeti olumsuz yönde olabilir.  

 

Ameliyat kararinda kornea topografisi testi belirleyici rol oynuyor 

Multifokal lens cerrahisi fako yöntemiyle, ignesiz ve dikissiz uygulanir.

Ameliyat öncesi çok detayli bir göz muayenesi ile beraber, hastanin kornea topografisini ve takilmasi gereken multifokal lens numarasini ölçen testler uygulanir.

Tüm bu testleri yapmaktaki amaç hastanin cerrahiye gereksinimi olup olmadigini ve cerrahiden fayda görüp görmeyecegini degerlendirmektir.

Bu muayene ve testlerle katarakt, göz tansiyonu varligi, retinanin durumu, korneanin dis yüzeyindeki anormallikler ve egrilikle alakali bozukluklar degerlendirilir. Eger hastanin kornea yüzeyi düzgün degilse ve herhangi bir retina hastaligi varsa lensle uyum saglamakta zorluk yasayabilecegi için ameliyat olmasi önerilmez. 

 

Ameliyat sonrasi su temasindan ve göz ovusturmadan kaçinilmali

Ameliyat olan hastalarin cerrahisi sonrasi hastanede kalmasina gerek kalmaz. Islemden yaklasik 2 saat sonra taburcu olabilirler.

Ameliyat sonrasi göze ilk 5 gün su temasindan kaçinmak gerekir. Gözler sert bir sekilde ovusturulmamalidir.

Sikliklar birinci haftanin sonunda oldukça iyi uzak ve yakin görme seviyelerine ulasilirken, multifokal lensler esas performanslarini göz-beyin uyumunun gelismeye basladigi ve yara iyilesmesinin tam olarak oturdugu 1. aydan itibaren göstermeye baslarlar.

Sonuç olarak hastanin beklentileri net olarak anlasildiginda ve uygun hastalar seçildiginde multifokal lens cerrahileri yüz güldürücü sonuçlar vermektedir

Afyon HABERI


Salı 20.9 ° / 8.6 °
Çarşamba 21.9 ° / 9.2 °
Perşembe 18.4 ° / 8 °