Alerjisi ve Astimi Olan Çocuklarin Okul Döneminde Dikkat Etmesi Gerekenler

Alerjisi ve Astimi Olan Çocuklarin Okul Döneminde Dikkat Etmesi Gerekenler

Saglik 6.09.2021 09:56:00 0
Alerjisi ve Astimi Olan Çocuklarin Okul Döneminde Dikkat Etmesi Gerekenler

 

Pandemiden dolayi uzun süredir yüz yüze egitim yapilmadi ve online egitim ile derslere devam edildi. Okullarin yüz yüze egitime geçecek olmasiyla birlikte veliler hem heyecanli hem de endiseli.

Okullarin açilmasiyla birlikte alerji ve astim belirtilerinde artis olabilecegini belirten Istanbul Alerji Kurucusu, Alerji ve Astim Dernegi Baskani Prof. Dr. Ahmet Akçay alerji belirtilerinin koronavirüsle de karistirilabilecegini söyledi ve ailelere önemli uyarilarda bulundu. 

 

Alerji ve Astim Belirtileri Alevlenebilir

Çocuklar uzun bir aranin ardindan okula baslayacak. Okulun ilk döneminde genellikle gribal enfeksiyonlar yayginlasir. Bunun yani sira alerjisi ve astimi olan çocuklarda da belirtiler alevlenebilir; çocugunuz tetikleyicilere maruz kalabilir.

Çocugunuz evdeyken uzak durdugu tetikleyicilere okulda maruz kalabilir. Çocugunuzun okulunu ziyaret edebilir ve potansiyel tetikleyicileri belirleyerek önlem alabilirsiniz.

Çocugunuzun okul yönetimini ve ögretmenlerini çocugunuzun astimi ve alerjisi hakkinda bilgilendirmeniz yararli olacaktir. Bununla birlikte çocugunuzun alerjisinin ve astiminin tedavi edilmesi gerektigini bilmeniz gerekir. Iyi yönetilmeyen astim kalici bir takim hasarlara neden olabilir.  

 

Iyi Yönetilmeyen Alerji Okul Basarisini Olumsuz Etkileyebilir

Çocuklarda alerjik hastaliklar oldukça yaygindir ve bu yayginlik günden güne artmaktadir. Alerjilerin siddeti kisiden kisiye degisebilir ve iyi yönetilmeyen alerjiler; yasam kalitesini düsürür, bu durum okul basarisini da etkileyebilir.

Alerjik nezlesi olan çocuklarda, hapsirma, burun akintisi, burun tikanikligi, yorgunluk, bas agrisi, hapsirma, gözlerde sulanma ve kasinti gibi belirtiler dikkat ve konsantrasyonun önüne geçebilir.

Ayrica bu belirtiler, uyku kalitesini de bozabilecegi için çocugunuzun gün içindeki aktivitesini ve enerjisini de düsürebilir. Çocugunuzun alerjisini iyi bir sekilde yönetebilmek ve tedavi etmek için bir alerji uzmani ile birlikte çalismaniz yararli olacaktir. 

 

 

Koronavirüsten Korunmak Için Çocuklar Okulda Nelere Dikkat etmeli?

Okullarda koranavirüsten korunmak için alinacak tedbirler konusunda okul yönetiminin ve ailelerin yani sira çocuklara da is düsmektedir.

Öncelikle çocuklarinizi sosyal mesafe, maske kullanimi ve el temizliginin çok önemli oldugu konusunda bilgilendirmeniz önemlidir. Çocugunuza maskeyi nasil kullanmasi gerektiginde egitim verin ve pratik yapin.

Maskenin kumas tarafina dokunmadan maskesini takip çikarmasini ögretin. Çocugunuzun yaninda yedek maske bulundurun ve baskalarinin maskesine dokunmamasini ve takmamasi konusunda tembihleyin. 

 

Alerjik Çocuklarin Ekstra Dikkatli Olmasi Gerekir

Alerjik nezlesi olan çocuklarda, gözlerde sulanma, kasinti, hapsirma, burun akintisi ve burunda kasinti gibi belirtiler görülür. Çocugunuz elini sürekli yüzüne, gözüne götürebilir ve bu durum koronavirüsün bulasmasi için risk olusturabilir. Çocugunuzu, elini burnuna, gözüne ve yüzüne sik sik dokunmamasi konusunda uyarin. 

 

El hijyeni çok önemli

Çocugunuzu ellerini sik sik yikamasi konusunda bilgilendirmeniz yararli olacaktir.

Evde çocugunuzla birlikte el yikama alistirmasi yapabilirsiniz. Ellerin en az 20 saniye su ve sabunla yikanmasi gerekir. Yemekten önce, sonra, hapsirdiktan, öksürdükten sonra veya bir yere temas ettikten sonra çocugunuza ellerini yikamasi gerektigini söyleyin. Su ve sabuna sürekli ulasilamayan durumlarda ise el dezenfektani kullanmasini tembihleyin. 

 

Temizleyin ve dezenfekte edin

Çocugunuz ister evde ister okulda egitim görüyor olsun, sik dokunulan yüzeyleri temizlemek ve dezenfekte etmek hastalik riskini azaltmaya yardimci olabilir. Bu, kapi kollari, musluklar, klavyeler, tabletler ve telefonlar gibi sik dokunulan ögeleri içerir.

Siniflarin havalandirilmasi önemlidir. Özellikle siniflarin klor içermeyen, kokusu olmayan veya az olan temizlik malzemeleri ile temizlenmesi alerjik hastaligi olan çocuklar için faydali olacaktir.

Alerjik hastaligi olan çocuklarin akcigerleri ve burunlari hassastir ve kokulardan çok kolay etkilenebilirler. Tuvalet ve lavabolarin özellikle aksamlari klor içeren temizlik malzemeleri ile temizlenmesi faydali olabilir.

Çünkü klor içeren temizlik malzemelerinin kokulari özellikle astimli ve alerjik nezleli çocuklarin kötülesmesine neden olabilecegi için klorlu temizlik malzemesi gerekli alanlarin aksamlari temizlenmesi ve havalandirilmasi, sabaha kadar kokularin azalmasina için faydali olabilir.

 

Çocuklarinizin Asilarini Olmasi Gerekir

Çocuklarin normal Influenza gribine karsi asi olmasi faydali olur.

Çünkü gribal enfeksiyonlarin belirtileri koronavirüs enfeksiyonun belirtileri ile benzer olabilir ve iki durumun birbirinden ayrilmasi zor olabilir.

Özellikle bu dönemde çocuklarin ve riskli gruptaki kisilerin grip asisi olmasi gerekir. 

 

Koronavirüs asisi da yapilmali 

Yakin zamanda ülkemizde Biontech asisi çocuklarda da yapilmaya baslandi. Ülkemizde 15 yas üstü ve 12 yas üstü kronik hastaligi olan çocuklara koronavirüse karsi asi uygulamasi baslamistir.

 

Çocuklarinizin asisini olmasi da oldukça önemlidir. Yapilan arastirmalar sonucunda asinin 12-15 yas grubundaki çocuklarda son derece koruyucu oldugu sonucuna varilmistir. 

 

Astimli çocuklarin koronavirüs asisi olmasi gerekir

 

12 yasindan büyük kronik astimi olan çocugunuzun da asi olmasi özellikle tavsiye edilir. 

 

Alerji ve Koronavirüs Belirtileri Arasindaki Farklar Nelerdir?

Alerji belirtileri ve koronavirüs belirtileri birbiri ile karisabilmektedir. Koronavirüste ates, öksürük, bogaz agrisi yaygin belirtilerdendir. Alerjik nezlede, hapsirma, gözlerde sulanma, burun akintisi gibi belirtiler ön plandadir. 

Koronavirüste görülen, ates, bas agrisi ve kas agrisi gibi belirtiler alerjik belirtiler arasinda degildir. 

Afyon HABERI


Pazar 12.2 ° / 3.7 °
Pazartesi 17.2 ° / 0.9 °
Salı 20.1 ° / 3.4 °