Frig Vadileri Rahvan At Yarislari Zafer Kosusu yogun bir katilimla gerçeklestirildi

Kayihan Belediyesi Frig Vadileri Rahvan At Yarislari Zafer Kosusu yogun bir katilimla gerçeklestirildi

Spor 29.08.2021 15:11:00 0
Frig Vadileri Rahvan At Yarislari Zafer Kosusu yogun bir katilimla gerçeklestirildi

Kayihan Belediyesi tarafindan bu yil 6’ncisi düzenlenen ve geleneksel hale gelen Afyonkarahisar Ihsaniye Kayihan Frig Vadileri Rahvan At Yarislari Zafer Kosusu yogun bir katilimla gerçeklestirildi


Büyük Taarruz’un 99. Yildönümü vesilesi ile geleneksel hale gelen Afyonkarahisar Ihsaniye Kayihan Frig Vadileri Rahvan At Yarislari’nin 6’ncisi Zafer Kosusu olarak düzenlendi. Kayihan Belediyesi’nin öncülügünde organize edilen yarislari Afyonkarahisar Vali Yardimcisi Nurullah Kaya, MHP Genel Sekreteri ve Bursa Milletvekili Ismet Büyükataman, MHP MYK Üyesi ve Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak, MHP Il Baskani Mehmet Kocacan, Rahvan At Federasyonu Asbaskani Mustafa Küçükmeral, Ilçe ve Belde belediye baskanlari, at tutkunlari ve çok sayida vatandas izledi.


Zafer Kosusu’nun açilis konusmasini yapan Kayihan Belediye Baskani Ömer Sahin;  “Atlar eski çaglardan bu yana insanliga hizmet eden önemli vasitalardir. Atalarimiz, Orta Asya’dan, Anadolu’ya, buradan da Avrupa’ya atlari yetistirerek nice zaferlere imza atmislardir.

Rahvan atlari bizim kültürümüzün en önemli motiflerinden birisidir.

Yasamis oldugumuz Kayihan Beldemiz de kadim medeniyetlere ev sahipligi yapmistir. Frigya, Bizans, Selçuklu ve Osmanli’dan kalma birçok tarihi eser ve özellikle Osmanli döneminden kalma birçok türbeler de bulunmaktadir. 

Büyük Türk milletinin kiyamete kadar özgür ve bagimsiz yasayabilmesinin de en önemli faktörü köklerine ve kültürüne bagli, çagin geregi olan ilimde ve bilimdeki yeniliklere açik bireyler yetismesiyle mümkündür.

Atalarimizin yadigari olan rahvan at kültürünü yasatmak, bölgemizi turizme kazandirmak ve bu vesileyle tanitimina katki sunmak için geleneksel hale getirdigimiz yarislarimiz hayirlar getirsin” dedi.


Rahvan at yarislari öncesinde konusan MHP MYK Üyesi ve Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak’da Agustos ayinin Türk milleti için zafer ayi olduguna deginerek basladigi konusmasinda; “Bu sene 6.sini düzenledigimiz "Afyonkarahisar Ihsaniye Kayihan Frig Vadileri Rahvan At Yarislari Zafer Kosusu'nda" sizlerle bir arada bulunmaktan mutluluk duyuyorum.

Tarihi Frigyalilar devrine kadar uzanan bu güzel topraklar, 1071 Malazgirt Zaferi'nden sonra Türk boylarinin yurdu olmus, o ruhun insanlari orta Asya'dan beraber geldigimiz rahvan atlarindan hiç vazgeçmeden bu kadim gelenegi sürdürmüslerdir. Milletleri millet yapan tarihleridir, gelenekleridir.  Bu ay Türk milletinin zafer ayidir. 

1071'de Malazgirt Zaferi ile açilan kapilar, 1922'de Kocatepe'de, bu topraklarda kilitlenmistir.  26 Agustos 1071 Anadolu'nun anahtari, 26 Agustos 1922 Anadolu'nun kilididir

. Afyonkarahisar, kurtulusun ve cumhuriyetin kazanildigi ve kuruldugu topraklardir. 26 Agustos'ta Kocatepe'de baslayan Zafer Etkinliklerini dolu dolu büyük bir coskuyla, büyük bir mutlulukla, yasanmisliklari idrak ederek kutluyoruz.

Geçmiste ve günümüzde özellikle Türk kültür çevrelerinde yetistigi bilinen Rahvan Atlarini yetistirme ve yaristirma gelenegini tüm zorluklara ragmen günümüze kadar ulastiran ve bu organizasyona katki saglayan, burayi sereflendiren tüm hanimefendilere, beyefendilere ve gençlerimize sükranlarimi sunuyorum.

At murattir, Cenab-i Allah hepinizin hayirli muratlarini nasip etsin” ifadelerini kullandi.


Zafer Kosusu’na istirak eden MHP Genel Sekreteri ve Bursa Milletvekili Ismet Büyükataman ise yaptigi konusmasinda; “Büyük Taarruz’un 99. Yildönümü vesilesiyle düzenlenen bu güzel organizasyonun hazirlanmasinda emegi geçen Kaymakamimiza, Belediye Baskanimiza, at sahiplerine, jokeylerine ve istirak eden tüm konuklara tesekkür ediyorum

. Zafer kosusunun kazasiz belasiz nihayetlenmesi için dua ediyor, bütün at sahiplerimiz ve jokey kardeslerimize basarilar diliyorum” diye konustu. Yapilan konusmalarin ardindan yarislar basladi.

Dereceye girenler ödüllendirildi.

Afyon HABERI

Habere Ek Fotograf(lar)

Cumartesi 13.8 ° / 6.8 °
Pazar 12.2 ° / 3.7 °
Pazartesi 17.2 ° / 0.9 °