‘Bagimliliklar Tedavi Edilebilir

Madde Bagimliligi Ile Mücadele konulu konferansta konusan Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Ars. Gör. Rana Durmus, bagimliliklarin tedavi edilebilecegini söyledi.

Gündem 29.04.2018 10:15:09 0
‘Bagimliliklar Tedavi Edilebilir

Erdal Akar konferans salonunda gerçeklestirilen etkinlikte madde bagimliliginin nedenleri ile ilgili bilgiler veren Ars. Gör. Durmus, bagimlilikla en iyi mücadelenin ve korunmanin en iyi yolunun madde kullanimina hiç baslamamak oldugunu ifade etti. Madde bagimliliginin psikolojik etkileriyle ilgili bilgiler veren Durmus, “Hastanelerde ameliyatlardan sonra hastalara yüksek dozlarda ve çok daha yüksek saflik oranlarinda morfin veriliyor. Ancak hastanelerden hiç kimse bu morfine bagimli olarak çikmiyor, bir daha kullanim istegi duymuyor. Bunun nedeni bagimliligin bir beyin sorunu olmasidir” dedi. Insanlarin hayatlarindaki bosluklari doldurmak için bagimliliklari kazandigina vurgu yapan Durmus, “Baglanma en temel ihtiyaçlardan birisidir. Bebekken annemize, daha sonra arkadaslarimiza ve romantik partnerlerimize ve hatta birçogumuz evcil hayvanlarimiza baglaniriz. Sosyal açidan iletisim sikintisi içerisinde olacagi, sikintisini ya da mutlulugunu paylasacagi kimsesi olmayan insanlar ise bu eksikliklerini gidermek için madde bagimliligina egilim gösterirler. Böylece sikintilarini unutacaklarini ve rahatlayacaklarini düsünürler ancak bu çok büyük bir yanilgidir. Çünkü madde kullanimi kisa vadede iyi hisler uyandiriyor gibi olsa da uzun vadede insana sadece bir yikim birakir” diye konustu.

“MADDE BAGIMLILIGINDAN KURTULAN KISILER

ASLA TEKRAR MADDE KULLANMAMALIDIR”

Bagimliliklarin tedavi edilebilir konular oldugunu dile getiren Durmus konusmasina söyle devam etti: “Kullanicilar arasinda bu hastaliklarin tedavisinin olmadigi seklinde bir kani yerlesmistir. Oysa uyusturucu madde kullanan kisiler tedavi edilebilir. Tedavi ilkelerini eksiksiz yerine getiren kisilerde uyusturucu maddeyi birakma ve temiz kalma davranisi siklikla görülmektedir. Bunun yani sira temiz kalma davranisi gösteren kisileri bekleyen en büyük risk, tekrar madde kullanmaya baslamaktir. Kisi bu maddeleri biraktiktan sonra, bir daha hiçbir zaman tekrar kullanmamalidir. Bir kez dahi kullanmasi, onun eski günlerine dönmesine ve yikici sonuçlar yasamasina neden olur.” Etkinlik ögrencilerin sorularinin cevaplanmasinin ardindan sona erdi.


Pazartesi 17.2 ° / 0.9 °
Salı 20.1 ° / 3.4 °
Çarşamba 22.4 ° / 7.6 °