Avci Dernekleri Ve Av Bayileri Araciligiyla Avlanma Izin Karti Satisi Konulu Genelge

AVCI DERNEKLERI VE AV BAYILERI ARACILIGIYLA AVLANMA IZIN KARTI SATISI KONULU GENELGE

Gündem 5.07.2018 20:57:01 0
Avci Dernekleri Ve Av Bayileri Araciligiyla Avlanma Izin Karti Satisi Konulu Genelge

 

 

Avciligin hukuki çerçevede sürdürülmesi, egitim ve denetim çalismalarinin yaninda, avlanma izin kartlarinin 4915 sayili Kara Avciligi Kanunu’nun (Kanun) 1, 2, 3 ve 14 üncü maddelerinde belirtilen hükümleri çerçevesinde, dernek ve/veya av bayileri ile isbirligi yapilarak temininin kolaylastirilmasiyla mümkün olacaktir. Kanun uyarinca avci kuruluslarinin kurulmasi ve çalismasinin tesvik edilmesi Bakanligimizin uhdesinde bulunmaktadir.

Bu itibarla; öncelikli olarak avlanma izin karti verme hizmeti protokolü hükümlerini kabul eden avci dernekleriyle, avci derneklerinin talep etmemesi durumunda ise il ve ilçelerde faaliyet gösteren av bayileri ile bu genelge kapsaminda protokol yapilacaktir.

Avciligin yasatilmasi için her seyden önce avin yasatilmasi gerçeginden hareketle, av ve yaban hayvani türlerinin sürdürülebilirligini saglamak için ülkemizde devlet ve genel avlaklar tesis edilmistir. Protokolü imzalayan avci dernekleri; avlaklarda barinan av hayvanlarina ait popülasyonlarin degerlendirilmesinde idareye (il sube müdürlügü) yardimci olmak zorundadir.

Avci dernekleri/av bayilerinin avlanma izin karti verme hizmetini yapmak istemeleri halinde istenecek belgeler ile protokol örnekleri ekte yer almaktadir. Protokol süreleri av yilini kapsayacaktir.

Uygulamalar asagida belirtildigi sekilde gerçeklestirilecektir.

1- Av yilinda Bakanlik tarafindan bastirilacak hologram güvenlik pulu içeren avlanma izin kartlari kullanilacaktir.

2- Bakanlik tarafindan idareye gönderilecek avlanma izin kartlari, idare muhasebe yetkilisi tarafindan teslim alinarak muhasebelestirildikten sonra, yetkilendirilecek (veznedar veya mutemet) kisilere zimmetle teslim edilecektir.

3- Protokol için istenen sartlari yerine getiren dernek/av bayilerine, idare tarafindan “Avlanma Izni Karti Verme Yetki Belgesi” düzenlenecektir.

4- Idare muhasebe yetkilisi veya yetkilendirilen kisiler; avlanma izin karti talep eden dernek ve/veya bayi temsilcisinden “Avlanma Izin Karti Verme Yetki Belgesi” nin bir suretini aldiktan sonra, avlanma izin karti ücretinin pesin ve tam olarak yatirildigini kontrol edecek ve avlanma izin kartlarinin seri numaralarinin yer aldigi tutanagi dernek ve/veya bayi temsilcisine teslim edecektir.

5- Avci dernekleri, üyeleri adina avlanma izin karti temini için satin alacaklari kart sayisi kadar toplam avlanma izin ücretini, dernegin banka hesabindan idarenin hesabina aktaracaktir. Dernekler elden nakit olarak ya da dernek hesabi disindaki kisisel hesaplardan havale ederek idareden dernek adina avlanma izin karti alamayacaklardir. Av bayileri avlanma izin ücretlerini idarenin hesabina yatirmalarini müteakip, dekont örnegi ile idareye basvurarak idare muhasebe yetkilisinden veya yetkilendirilmis kisilerden avlanma izin karti alabilecektir.

6- Bakanlik Makamindan alinan ücret Olur’una istinaden; idarenin merkezinde veznedar veya mutemet; sefliklerde ise mutemet eliyle avcilara dogrudan avlanma izin karti satisi da gerçeklestirilecektir.

7- Protokol imzalayan avci dernekleri sadece kendi derneklerine üye olan ve üyeliklerini belgeleyen avcilara avlanma izin karti verebilecek, baska avci derneklerinin üyesi olan avcilara avlanma izin karti veremeyecektir.

Ayrica, dernekler ve av bayileri;

- Dernek üyesi olmayan avcilara,

- 5901 sayili Türk Vatandasligi Kanununun 28 inci maddesi kapsaminda sakli tutulan haklarin kullanimina iliskin belge sahibi olup avcilik belgesi verilenler ile Türklük belgesi sahibi olan ve yabanci avcilik belgesi verilen Bati Trakyali Türklerin disinda kalan diger yabanci avcilik belgesi sahibi yabanci uyruklu avcilara avlanma izin karti veremeyecektir.

8- Dernekler,

Avlanma Izin karti satis bedelleri ve derneklere yapilacak iskonto miktarlari her yil bakanlik tarafindan belirlenecektir.

Dernek, Avci Dernegine üye avcilar için belirlenen o av yilina ait “Avlanma Izin Karti” ücretinden, iskontoyu düserek kalan miktari idare hesabina yatiracaktir. Ücretini ödedigi miktarda karti alarak üyelerine kart üzerinde yazili fiyattan satacaktir.

Idare bu islemi muhasebelestirirken iskonto hesaplarini çalistiracak, avlanma izin karti üzerinde yazili olan tutar KDVdâhil tutar olacak, KDV miktari düsülen bedelin tamami gelir

hesabina kaydedilecektir.

2018-2019 av yilinda Avci Dernegine üye avcilar için Avlanma Izin Karti bedeli 125 TL, derneklere yapilacak iskonto bedeli 22 TL olarak belirlenmistir. Idare hesabina kart basina 103 TL yatiran dernege, talep ettigi miktarda kart satilacaktir.

Muhasebelestirilirken, kart bedeli olan 105,93 TL gelir hesabina, 19,07 TL ise KDV hesabina alinacaktir.”

9- Av bayileri;

- Bakanlik Makamindan alinan Olur da yer alan avci dernegine üye olan avcilar için belirlenen avlanma izin ücretinin 90’nini, avlanma izin karti bedeli olarak idarenin hesabina havale etmeleri halinde talep edilen miktarda avlanma izin karti verilecektir. Makamca belirlenen avlanma izin ücretlerinden av bayilerince idareye aktarilanin disinda kalan 10’luk kismi ise gerçeklestirilecek hizmetin karsiligi olarak av bayisinde birakilacaktir.

10- Avci dernekleri ve av bayileri almis olduklari avlanma izin kartlarini, Bakanligin belirlemis oldugu bedelin altinda veya üzerinde satamayacaktir.

11- Idare muhasebe yetkilisi tarafindan yetkilendirilen kisiler (veznedar veya mutemet) avlanma izin kartlarinin verilmesinden, bedellerin tahsil edilmesinden ve avlanma izin kartlarinin kayit ve zimmetten düsülmesiyle ilgili islemlerden sorumlu olacaklar ve herhangi bir yanlisliga mahal vermeden gerekli koordinasyonu saglayacaklardir.

12- Avci dernekleri ve av bayileri almis olduklari avlanma izin kartlarini av yili içinde satamaz ise, satilamayan izin kartlari idare tarafindan geri alinmayacak, ücretleri geri ödenmeyecektir. Bu hususla ilgili olarak avcilar, dernekler ve av bayileri önceden bilgilendirilecektir.

13- Ilgili mevzuatlari uyarinca avci derneklerine üye olamayacaklarina dair kurumlarindan getirecekleri yaziya istinaden, kamu görevlilerine avlanma izin kartlarinin satisinda, avci dernegine üye olanlara uygulanan indirim idarece aynen yansitilacaktir.

14- Avlanma izin karti verme yetkisi verilen dernek ve av bayileri idare tarafindan denetlenecek, yaptiklari islemler kontrol edilecektir.

15- Bakanligimizin bastiracagi avlanma izin kartlari disinda sahte kart bastiran ve kullananlar hakkinda mer’i mevzuat hükümleri uygulanacaktir. Bu fiilin dernek ve/veya av bayileri tarafindan gerçeklestirildigi tespit edildiginde ise mer’i mevzuat hükümleri yani sira protokol tek tarafli olarak içerisinde bulunulan av dönemi için iptal edilecektir. Sonraki yillar için protokol yapilip yapilmayacagina ise dernek yönetiminin degismesi de göz önüne alinarak Bölge Müdürlüklerince karar verilecek, av bayileriyle ise bir daha protokol yapilmayacaktir.

16-Avci dernekleri ve av bayileri tarafindan avcilara avlanma izin karti verilmesinde asagidaki hususlara uyulacaktir.

a- Avlanma izin karti; geçerli avcilik belgesine (avcilik belgesi vizeli olacak) sahip avcilara verilecek ve kart üzerine avcilik belgesinin numarasi yazilacaktir.

b- Avlanma izin kartlari satis esnasinda Avlak Yönetim Bilgi Sistemine (AVBIS) girildikten sonra avciya verilecektir.

c- Avlanma izin karti veren avci dernekleri ve av bayileri; av yilinda satis bilgi cetvelini doldurup imzalayarak her ayin sonunda idarelere göndereceklerdir. Satis bilgi cetvelleri gerekli kayitlar yapildiktan sonra idarede muhafaza edilecektir.

ç- Tescil edilen genel ve devlet avlaklarinda barinan av hayvani popülasyonlarinin degerlendirilmesi bu protokol ekinde yer alan envanterle alakali bilgiler çerçevesinde yapilacaktir. Envanter çalismalarina katilmayan ve istenen anket formlarini zamaninda düzenlemeyen derneklerle protokol yapilmayacaktir. Envanter bilgileriyle ilgili herhangi bir degisiklik olmasi durumunda Genel Müdürlükçe Bakanlik bölge müdürlükleri bilgilendirilecektir.

d- Dernekler ve av bayileri, protokol hükümlerine uymamalari halinde yetki belgeleri idarece tek tarafli olarak içerisinde bulunulan av dönemi için iptal edilecektir. Sonraki av dönemlerinde protokol yapilip yapilmayacagina Bölge Müdürlüklerince karar verilecektir.

e- 4915 sayili Kanunun 8 inci maddesi kapsaminda 2 katilim payini ödemeyen av bayilerine bir sonraki av döneminde avlanma izin karti satis yetkisi verilmeyecektir.

f- Av yili sonunda idarece satilamayan avlanma izin kartlari, Bölge Müdürlüklerince imha edilecek, imha tutanaklari en geç Nisan Ayi sonuna kadar bilgi için Genel Müdürlügümüze gönderilecektir.

03.05.2016 tarih ve 59556165-010.06-1 Sayili 2016/1 numarali Genelge yürürlükten kaldirilmis olup, avlanma izin karti satislari,


Pazartesi 17.2 ° / 0.9 °
Salı 20.1 ° / 3.4 °
Çarşamba 22.4 ° / 7.6 °