Asilsiz Arayanlara Ceza

ASILSIZ ARAYANLARA CEZA

Gündem 12.07.2018 11:36:11 0
Asilsiz Arayanlara Ceza

Anayasa degisikligine uyum kapsamindaki 703 Sayili Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 112 Acil Çagri Merkezi'ni asilsiz ihbarla mesgul edenlere valiliklerce 250 lira idari ceza uygulanacak. Olaganüstü Hal kapsaminda çikartilan 703 Sayili KHK, Resmi Gazetenin bugünkü mükerrer sayisinda yayimlandi. Buna göre, 14 Subat 1985 tarihli 3152 sayili Içisleri Bakanligi Teskilat Görevleri Hakkindaki kanunun adi "Içisleri Bakanligi Yüksek Disiplin Kurulu ile Il Yatirim Hizmetlerine Iliskin Bazi Düzenlemeler Hakkinda Kanun" seklinde degistirildi. Ilgili kanunun "tasra teskilati"na iliskin maddesi "il yatirim ve hizmetleri" ismini aldi. Bakanliklar ve diger merkezi idare kuruluslari, illerde her türlü yatirim, yapim, bakim, onarim ve yardim islerini, Yatirim Izleme Koordinasyon Baskanligi araciligiyla yapabilecek. 

Isler karsiligi yapilacak kaynak transferlerinin hangi asamada ne surette avans veya tahakkuk suretiyle yapilacagi, ihaleye çikilmasinda kaynagin saglanmasi yöntemi, avans karsiligi ödenegin sakli tutulmasi, ödenek devri, aranacak belgeler ile bu kapsamdaki diger usul ve esaslar Içisleri Bakanligi ile Strateji ve Bütçe Baskanligi tarafindan müstereken belirlenecek. Bu kapsaminda Baskanlik araciligiyla yapilacak islere iliskin ödenekler, kamu kurum ve kuruluslarinin bütçelerinde ayri tertiplerde izlenecek. Bu ödeneklerden diger tertiplere aktarma yapilamayacak ve baska amaçlarla kullanilamayacak. Söz konusu tertiplerde yer alan ödeneklerden harcanmayan kisimlar ertesi yil bütçesine devren ödenek kaydedilecek. 

VALI KARAR VERECEK

Ildeki kamu kurum ve kuruluslarinca yürütülmesi gereken yatirim ve hizmetlerin aksadiginin ve bu durumun halkin sagligi, huzur ve esenligi ile kamu düzeni ve güvenligini olumsuz etkilediginin vali veya ilgili bakanlikça tespit edilmesi durumunda, vali uygun süre vererek hizmet ve yatirimin gerçeklestirilmesini isteyecek. Hizmet ve yatirimin verilen sürede gerçeklesmemesi halinde, vali söz konusu yatirim ve hizmetin ildeki diger kamu kurum ve kuruluslarinca yerine getirilmesini isteyebilecegi gibi yatirim izleme ve koordinasyon baskanligi araciligiyla da yerine getirebilecek. 

Yapilan veya yapilacak harcamalar karsiligi tutarlar ilgili kurumun pay ve ödeneklerinden tahsis yapan kurum tarafindan kesilerek ilgili baskanliga veya hizmeti yerine getiren diger kamu kurum ve kurulusuna gönderilecek. 

KAYMAKAMLIKLARDA DERNEKLER BIRIMI OLMAYACAK

Bu kapsamda ilgili genel bütçeli idarelere aktarilan tutarlari, bir yandan genel bütçenin isaretli cetveline gelir, diger yandan bütçesinin ilgili tertiplerine ödenek kaydetmeye ve yil içerisinde harcanmayan kisimlarini ertesi yil bütçesine devren gelir ve ödenek kaydetmeye Strateji ve Bütçe Baskanligi yetkili olacak. Diger kamu kurum ve kuruluslarina aktarilan tutarlarin bütçeleriyle iliskilendirilmesi bu kurumlarin tabi oldugu mevzuat hükümleri çerçevesinde gerçeklestirilecek. 5253 sayili Dernekler Kanununa getirilen yeni düzenlemeyle Büyüksehir Belediyesi sinirlari içinde kalan ilçe kaymakamliklarinda dernekler birimi olusturulmayacak. 

703 sayili KHK'ye göre, 30 Mart 2005 tarihli ve 5326 sayili Kabahatler Kanununda yapilan degisiklikle, 112 Acil Çagri Merkezi'ni asilsiz ihbarla mesgul edenlere valiliklerce 250 lira idari ceza uygulanacak.


Çarşamba 22.4 ° / 7.6 °
Perşembe 21.8 ° / 10.8 °
Cuma 22 ° / 8 °