Baskan Uysal: “Amacimiz Vatandaslarimizin Hizli Ve Güvenli Ulasimini Saglamak”

BASKAN UYSAL: “AMACIMIZ VATANDASLARIMIZIN HIZLI VE GÜVENLI ULASIMINI SAGLAMAK”

Gündem 29.09.2018 17:38:21 0
Baskan Uysal: “Amacimiz Vatandaslarimizin Hizli Ve Güvenli Ulasimini Saglamak”

Istanbul trafiginin kumanda merkezi olan Ulasim Yönetim Merkezi’nde gazetecilerle bulusan Istanbul Büyüksehir Belediye Baskani Mevlüt Uysal, “Amacimiz vatandaslarimizin gerek kendi araçlariyla gerekse de toplu ulasim araçlariyla hizli ve güvenli seyahat etmelerini saglamaktir. UYM’de trafik akisini hizlandirmak için aninda çözüm üretmekle birlikte güvenli yol hizmeti saglamak için de çalisiyoruz” dedi. Istanbul Büyüksehir Belediye Baskani Mevlüt Uysal, akilli sehircilik projesi kapsaminda gelistirilen akilli ulasim sistemlerinin yönetildigi ve Istanbul trafiginin kumanda merkezi olarak adlandirilan Ulasim Yönetim Merkezi’nde (UYM) basin toplantisi düzenledi. Baskan Uysal, IBB tarafindan gelistirilen yerli ve milli akilli ulasim uygulamalarini, trafik yönetimi ve toplu tasima araci denetim sistemlerini gazetecilere tanitti.
AKILLI SEHIR SISTEMLERINI ISTANBUL’A KAZANDIRIYORUZ
Akilli sehir vizyonu ile Istanbul’a hizmet ettiklerini vurgulayan Uysal, “Akilli sehir islemleri dünyada en fazla güvenlik ve trafik üzerine yapiliyor. Akilli sehircilik adina yapilan çalismalarin çogunlugu o sehirdeki trafigin yönetimi ve güvenligin saglanmasi amaciyla yapiliyor. Dünyada akilli sehircilik adina neler yapiliyorsa Istanbul’a kazandirmak için çalisiyoruz. Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’in 1997’de IBB Baskanligi döneminde ilk defa Taksim ve çevresinde 6 kamerayla baslattigi sistem bugün bin 300 kameraya sahip bir sisteme dönüstü. Bu sistemin kurulup yönetildigi UYM’de sehirdeki 3 buçuk milyon araç trafigi, yaya akisi, toplu ulasimda otobüs, minibüs, taksileri, okul servis araçlari, hafriyat kamyonlari basta olmak üzere Istanbul trafiginin tamami buradan yönetiliyor. Ilave olarak kavsaklarda ATAK sistemi basta olmak üzere yoldaki akilli sensörlerden gelen veriler burada toplaniyor. AKOM ile entegre çalisarak kar, yagmur, firtina gibi olumsuz durumlarda vatandaslar ve sürücüler bilgilendiriliyor” dedi.
AKILLI ULASIM SISTEMLERI SAYESINDE TRAFIK YOGUNLUGU AZALIYOR
Istanbul’da araç artisina ragmen trafik yogunlugunun azaldigina dikkat çeken Uysal, “Istanbul’da her geçen yil araç yogunlugu ortalama yüzde 4,5 artiyor. Buna ragmen trafik sikisikligi ise azaliyor. Merkezi hükümet ve IBB tarafindan hayata geçirilen akilli ulasim sistemleri sayesinde Istanbul’da trafik sikisikligi önceki yillara nazaran yüzde 17 azaldi” bilgisini verdi.
TÜRKIYE’NIN YERLI VE MILLI NAVIGASYONU “IBB YOL GÖSTEREN”
IBB istiraki ISBAK’in çalismalariyla Türkiye’nin ilk ve tek yerli ve milli navigasyonunu yaptiklarini söyleyen Uysal, “Türkiye’nin ilk ve tek yerli ve milli navigasyonu olan “IBB Yol Gösteren” uygulamasini gelistirdik. Ismi de milli olsun diye navigasyon yerine yol gösteren adini tercih ettik. Bu uygulama Istanbul basta olmak üzere tüm Marmara Bölgesi’nde hizmet veriyor. Simdi bu sistemin Türkiye genelini kapsamasi için de çalismalarimizi sürdürüyoruz” müjdesini verdi.
YANLIS PARK YAPAN ARAÇ ÇEKILECEK
Yanlis park yapan araçlarin neden oldugu trafik yogunluguna dikkat çeken Uysal, “Istanbul’da trafik yogunlugunu artiran temel sorunlardan yanlis park yapma. Bunun için Içisleri Bakanligimiz ile görüsme yapiyoruz. Bundan sonra yanlis park eden araçlarin IBB Trafik Zabita tarafindan çekilmesi için Içisleri Bakanligimiz ile görüsüyoruz. Gerekli islemler tamamlanirsa yanlis park yapan araçlar IBB Trafik Zabita tarafindan çekilebilecek, bu sayede trafik akisi daha da hizlanacak” diye konustu.
INTERNETTEN ÜCRETSIZ SERVIS ÜCRETI HESAPLAMA
Servi ücreti hesaplama, soför ve araç bilgilerini sorgulama hizmetine vatandaslarin yogun ilgi gösterdigini belirten Uysal, “Okul servis tasimaciliginda önemli bir hizmeti daha Istanbullularin istifadesine sunduk. Yaklasik 18 bin okul servis aracinin hizmet verdigi Istanbul’da artik https://tuhim.ibb.gov.tr/servis-sorgulama internet adresinden “Kayitli Soför Sorgulama”, Kayitli Servis Araci Sorgulama” ve “Okul Servis Ücreti Hesaplama” islemleri ücretsiz olarak yapilabiliyor. 1 Eylül’den bugüne kadar 5 milyon sorgulama yapildi” bilgisini paylasti.
HAFRIYAT KAMYONLARI DENETIM ALTINDA
ATS sistemiyle hafriyat kamyonlarini denetlediklerini belirten Uysal, “ATS sistemiyle hafriyat kamyonlarini takip altina aldik. Bu sistemle aracin konumu, hizi, güzergahi, damper kaldirma verileri 24 saat izleniyor. UYM’den yönetilen bu sisteme polis, jandarma ve zabita ekipleri de dahil edildi. Buradan tespit edilen bir ihlal sahada en yakin ekibe bildiriliyor. Güvenlik güçleri de ellerindeki tabletler de sistemi görebiliyor ve kural ihlallerine aninda müdahale ediyor.
ARAÇ IÇI KAMERALARLA TOPLU ULASIM ARAÇLARI KONTROL ALTINDA
Toplu tasima araçlarina kamera yerlestirerek yol ve yolcu güvenligini kontrol ettiklerini söyleyen Uysal, “Kisa bir zaman önce Uber-Taksi olayi yogun bir tartisma konusu oldu. Aslinda biz IBB olarak ITaksi modeliyle yerli Uber sistemini kurduk. ITaksi ile taksicilik hizmetinde güvenilir tasimacilik, güvenilir yolcu modelini olusturduk. Taksilerin yani sira otobüslerde, minübüslerde kamera sistemi kurduk. Bu sayede gerek yolcularin gerekse de soförlerin anlik takibi yapiliyor. Soförün araç sürüsü, emniyet kurallarina uyup uymadigi kontrol ediliyor. Kaza, saldiri vb. sikayet konularinda kameralar ile inceleme yapilabiliyor” dedi.
IBB’DEN 24 SAAT ÜCRETSIZ ÇEKICI HIZMETI
‘Kaza, araç arizasi gibi durumlarda çekici ve vinç hizmeti de sunuyoruz’ diyen Uysal, “Özellikle anayollarda meydana gelen acil durumlarda ekiplerimizi yönlendiriyor, böylece araç yogunlugunu önlüyor, trafik akisini hizlandiriyoruz. Vatandaslarimiz yolda bir sikinti yasadiklarinda 444 4 154 numarali hatti arayip buradan yardim isteyebilir. 24 saat ulasilabilir” seklinde konustu.


Salı 20.1 ° / 3.4 °
Çarşamba 22.4 ° / 7.6 °
Perşembe 21.8 ° / 10.8 °