Borcunu Öde Hemen Emekli Ol

BORCUNU ÖDE HEMEN EMEKLI OL

Gündem 27.08.2016 23:23:24 0
Borcunu Öde Hemen Emekli Ol

BORCUNU ÖDE HEMEN EMEKLI OL

Cumhurbaskani tarafindan dün onaylanan ve Resmi Gazete'de yayinlanmak üzere Basbakanliga gönderilen af yasasi prim borcu olan Bag-Kur'lularm da yüzünü güldürdü. Bag-Kur'lular yapilandirma imkaniyla borçlarini daha az ödemeyle kapatabilecek.


 
 
 Prim borcu nedeniyle emekli olamayanlar da muradina erecek. Bir baska ifadeyle 30 Haziran 2016'ya kadar olan prim borcunu ödeyen prim, yas ve yil sartini tamamlarsa hemen emekli olacak. Kapatmak avantajli Basvurular, Ekim sonuna kadar ilgili Sosyal Güvenlik Merkezi ya da Sosyal Güvenlik tik Müdürlükleri'ne yapilacak. Yapilandirmaya basvuranlarin borçlari yeniden hesaplanacak. Ana paranin tahsilinden vazgeçilmeyecek. Ama gecikme zammi ve faizi silinirken; bunlarin yerine Yurt içi ÜFE (enflasyon oranlari) esas alinarak belirlenecek tutar ödenecek. Böylece borç azalacak. Pesin ödemede borcun yüzde 75'i silinecek.

Taksit imkani da var 

Taksitli ödeme seçilirse, enflasyona göre hesaplanan borçlar vadeye bölünecek. Borç, 6, 9,12,18 taksit seklinde ödenecek. Taksitler iki ayda bir ödenecek. Yillar içinde biriken borçlar 10 binlerce liralara ulasiyor. Emekliligi iple çeken esnafin bu paralari ödemesi kolay degil. Bu durumda kredi devreye girecek. 2014'teki af kapsaminda emekli olacak sigorta borçlularina taninan ucuz kredi, yeni emekli adaylarina da saglanacak. Emekliligi gelmis Bag-Kur'lularin kredi kullanabilmesi için SGK, kamu bankalariyla görüsüyor ve protokol için hazirlik yapiyor. 

TAKSIT BITINCE MAAS

Sartlari tamamlamis ancak prim borcu nedeniyle emekli olamayanlar, yapilandirma imkaniyla firsat yakalayacak. Pesin ödemeyi seçerek borcunu kapatanlar, emeklilik için gerekli sartlari tamamlamissa hemen maas almaya baslayacak. Ama taksitle ödemeyi seçenler borç bittikten sonra emekli maasma kavusacak. Yeni çikan yasa kapsammda 300 binden fazla esnafin emeklilik hakki elde etmesi bekleniyor. 

Kaynak: SGK Rehberi

Pazartesi 22.4 ° / 8 °
Salı 20.9 ° / 8.6 °
Çarşamba 21.9 ° / 9.2 °