Bakan Gül Ceza Muhakemesinde Lekelenmeme Hakki Çalistayinda Konustu

BAKAN GÜL CEZA MUHAKEMESINDE LEKELENMEME HAKKI ÇALISTAYI’NDA KONUSTU

Gündem 9.11.2018 12:59:58 0
Bakan Gül Ceza Muhakemesinde Lekelenmeme Hakki Çalistayinda Konustu
 

Adalet Bakani Abdulhamit Gül, "Bir kisinin bile haksiz yere savci önüne çikmamasi, süpheli sifatini almamasi, adaletin saglanmasi dünyada her seyden daha kiymetlidir, degerlidir" dedi.

Ankara Hakimevi’nde düzenlenen Ceza Muhakemesinde Lekelenmeme Hakki Çalistayi’nda konusan Adalet Bakani Gül, suç ve suçlulukla mücadelede ceza adaleti sisteminin hizli, etkin ve adil isleyisinin büyük önem tasidigini söyledi.

Bir tek suçun bile cezasiz kalmasina asla riza gösterilemeyecegine belirten Bakan Gül, bir tek masumun bile haksiz suçlanmasina ve gereksiz islemlerin muhatabi olmasina da müsaade edilmemesi gerektigini kaydetti. Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 158. maddesinde geçen yil yapilan düzenlemenin, vatandaslarin lekelenmeme haklarini koruma amacini tasidigini vurgulayan Bakan Gül, ceza muhakemesi ile temel hak ve hürriyetler arasinda gözetilmesi gereken hassas dengenin farkinda olundugunu söyledi.

SUÇ ISNADI BULUNMAYANLARA SUÇLU MUAMELESI YAPILAMAZ

Masumiyet karinesinin, en basta sorusturma ve kovusturma makamlarinin, suçluluk konusunda bir ön yargiyla hareket etmemesi anlamini tasidigini anlatan Gül, "Daha genis anlamiyla da bu ilke, hakkinda herhangi bir suç isnadi bulunmayan kisilere suçlu muamelesi yapilmasini yasaklamaktadir" dedi.

Bu ilkeyle suçluluk konusundaki degerlendirmenin, kesinlesmis bir mahkeme karariyla dogrulanmasi sartina baglandigini aktaran Bakan Gül, yapilan düzenlemeyle, sorusturma öncesinde bir ön degerlendirme mekanizmasinin olusturuldugunu kaydetti.

30 BIN 609 SORUSTURMA YAPILMASINA YER OLMADIGI KARARI VERILDI

Soyut, dayanaksiz ya da konusu suç olusturmayan ihbar ve sikayetlerin bu mekanizmayla ayiklandigini, sorusturma yapilmasina yer olmadigina karar verildigini belirten Gül, bu tür ihbar ve sikayetler üzerine dogrudan sorusturma yapilmasinin, kisilere yersiz biçimde süpheli sifati verilmesinin, gereksiz biçimde sorusturma islemlerine muhatap olunmanin önüne geçildigini bildirdi.

Adalet Bakani Gül, söyle devam etti:

"Düzenlemenin yürürlüge girdigi tarihten bugüne kadar toplam 30 bin 609 sorusturma yapilmasina yer olmadigina dair karar verilmistir. Aslinda soyut, asilsiz, temelsiz ihbarlarla bu kisiler lekelenecekti ama getirdigimiz düzenlemeyle 30 bin 609 kisi lekelenmedi. Bu kisilerin evine, is yerine, süpheli sifati aldigi için bir polis, kolluk gitmedi, savcinin huzuruna çikmadi. Insan haysiyetinin, onurunun temel bir hak oldugu ve devletin bu onuru korumasi görevinden hareketle çok önemli bir reform ortaya konmustur. Aksi takdirde bu ilke olmasaydi, 'Su terör örgütüne iltisakli, su fiili yapti, su suçu isledi' diye, sahsi husumetlerle, farkli saiklerle haksiz isnatlara vatandaslarimiz muhatap kalacakti. Bir kisinin bile haksiz yere savci önüne çikmamasi, süpheli sifatini almamasi, adaletin saglanmasi dünyada her seyden daha kiymetlidir, degerlidir."

100 GÜNLÜK ICRAAT PROGRAMINDA DA YER ALIYOR

Lekelenmeme hakkinin, Cumhurbaskanliginin 100 Günlük Icraat Programinda da yer aldigini animsatan Gül, vatandaslarin mesnetsiz ihbarlar nedeniyle suçlanmamasi için lekelenmeme hakkini sürekli diri tutacaklarina isaret etti. Adalet Bakani Gül, "Amacimiz, ceza adaleti sistemini hiçbir sosyal maliyete yol açmadan, dogru ve adil biçimde isletmektir. Suçla ve suçlulukla mücadele ederken, asla ve asla masum vatandaslari incitmemektir. Kuru ile yasin, masum ile suçlunun birbirinden ayrildigi bir adalet sistemi devletin temelidir. Bu anlamda lekelenmeme hakki da çok önemli reformlardandir" dedi.

Hayvanlara eziyetin suç sayilmasina yönelik düzenlemeyi de hatirlatan Gül, Tarim ve Orman Bakanliginin da çalisma yaptigini ve düzenlemenin yasalasacagini sözlerine ekledi.


Pazartesi 17.2 ° / 0.9 °
Salı 20.1 ° / 3.4 °
Çarşamba 22.4 ° / 7.6 °