Istanbulda Tibbi Atiklar Da Elektrik Enerjisine Dönüyor!

-IBB’DEN SIFIR ATIK PROJESINE TAM DESTEK-

Gündem 28.12.2018 17:47:32 0
Istanbulda Tibbi Atiklar Da Elektrik Enerjisine Dönüyor!

Istanbul’da 2018’in ilk 10 ayinda 22 bin 672 ton tibbi atik toplandi. Atiklar Kemerburgaz’daki Tibbi Atik Yakma Tesisi’nde, yakilmaya uygun olmayanlar da yine ayni bölgedeki dünyanin en büyük Tibbi Atik Sterilizasyon Tesisi’nde sterilize edilerek bertaraf edildi. Tesislerin elektrik ihtiyaci da yakma isleminden elde edilen enerjiyle karsilaniyor. Istanbul Büyüksehir Belediyesi (IBB), Istanbul genelinde 20 yatak ve üstü kapasiteli toplam 316 hastane ile 20 yatak alti toplam 9.884 merkezin atiklari, egitimli 157 personel tarafindan özenle toplaniyor. Toplama isleminde yönetmelikte belirlenen özel olarak donatilmis 50 araç kullaniliyor. Istanbul’da tibbi atik üreten tesisler IBB Atik Yönetim Müdürlügü'ne ulasarak bilgi veriyor ve bunun ardindan sözlesme imzaliyor. IBB istiraki ISTAÇ ise bu tibbi atiklari topluyor.

-10 AYDA 22 BIN 672 TON TIBBI ATIK TOPLANDI-
IBB Atik Yönetim Müdürlügü ve ISTAÇ A.S’nin (Istanbul Çevre Yönetimi Sanayi ve Ticaret A.S) birlikte gerçeklestirdigi çalisma ile 2018’in ilk 10 ayi içerisinde Istanbul genelinde 22 bin 672 ton tibbi atik toplandi. Yakilabilir olanlar Kemerburgaz’daki Tibbi Atik Yakma Tesisi’nde, yakilmaya elverisli olmayanlar da yine ayni bölgede bulunan dünyanin en büyük Tibbi Atik Sterilizasyon Tesisi’nde sterilize edilerek bertaraf edildi.

-23 YILDA 100 KAT ARTTI-
IBB’nin 1994 yilinda Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in Istanbul Büyüksehir Belediye Baskanligi döneminde baslattigi tibbi atiklarin toplanmasi ve bertaraf edilmesi (tibbi atiklarin bazilarinin yakilmasindan elde edilen enerji ile elektrik üretilerek geri dönüsüm saglanmis oluyor) çalismasi 24 yildir devam ediyor. Her geçen yil artan tibbi atik miktari 1995 yilindan bu güne kadar 100 kat artis gösterdi. 1995 verilerine göre yilda 265 ton toplanan tibbi atik, 2000'de 7 bin 225, 2005'te 10 bin 125, 2010'da 17 bin 306, 2015'te 22 bin 958, 2018'in ilk 10 ayinda ise 22 bin 672 tona ulasti. 1995’te Istanbul'da günde 726 kilogram tibbi atik toplanirken bu rakam 100 kat artis göstererek 2018’de 75 tonun üzerine çikti.

-TIBBI ATIK ISLEME SÜRECI-
Istanbul’da tibbi atiklari yakma veya sterilize islemlerinden önce Anadolu ve Avrupa Yakasi’ndaki dört ayri birim topluyor. Bu tibbi atiklar daha sonra Kemerburgaz’daki tesislere götürülüyor.

Kentte toplanip tesise getirilen atiklar titresimli rayli sistemle 1000°C - 1200°C sicakligindaki firinlarda yakiliyor. Yakilan bu atiklar hacimsel olarak yüzde 95, kütlesel olarak ise yüzde 75 azaliyor. Tibbi atiklarin yakilmasindan dogan enerji ile hem yakma tesisinin hem de çevredeki idari binalarin elektrik ihtiyaci karsilaniyor.

-DÜNYANIN EN BÜYÜK TIBBI ATIK STERILIZASYON TESISI-
Toplanan tibbi atiklarin yakilamayanlari Kemerburgaz’daki Tibbi Atik Sterilizasyon Tesisi’nde 45 dakika boyunca, Otoklavlarin (Yüksek isi ve basinca dayanikli kazan) içerisinde 3 bar basinçli buhar ile 145°C sicaklikta sterilizasyon islemine tabi tutuluyor. Steril edilen atiklar yüzde 70 oraninda küçültülüp düzenli depolama sahasinda bertaraf ediliyor. Faaliyete 2013 yilinda geçen, yatirim bedeli 15 milyonu bulan ve günlük 100 ton tibbi atik sterilizasyonu yapabilen “Tibbi Atik Sterilizasyon Tesisi” dünyanin en büyügü olma özelligine sahip.


-HANGI ATIKLAR TIBBI ATIK OLARAK KABUL EDILIYOR?-
Istanbul’da günde 75 tonun üzerinde tibbi atik toplayan IBB bu atiklari 10.200 tibbi atik üreticisinden üç farkli kategoride topluyor.
- Enfeksiyoz Atiklar (Kan, kan bulasmis eldiven, maske önlük, bez),
- Kesici ve Delici Atiklar (Enjektör igneleri, lam, kan tüpleri nester gibi cam ve metal atiklar),
- Patalojik Atiklar (ameliyat sonrasi olusan atiklar), bu tibbi atik türleri ‘üreticileri’ tarafindan ayri ayri biriktiriliyor. ISTAÇ ekipleri de her gün bu atiklari türlerine göre özenle toplayip bertaraf ediyor.

- TIBBI ATIK TOPLANMASININ ÇEVREYE KATKISI-
Temiz bir çevre ve saglikli nesiller için her alanda çalismalarini sürdüren IBB, tibbi atiklarin da düzenli bir sekilde toplanip bertaraf edilmesinde önemli bir görevi yerine getiriyor. Tibbi atiklar, patojen (hastaliga neden olan her türlü organizma)  tasima ihtimali yüksek atiklar olarak siniflandirilmistir. Bu özelliklerinden dolayi çevreye ve insan sagligina zarar verme özellige sahiptirler. Tibbi atiklar dogru sekilde bertaraf edilmediginde dogaya sizan sulari bulasici hastaliklarin yayilmasina, yaralanmalara ve doga yasaminin olumsuz etkilenmesine sebep olurlar. Dogaya kontrolsüz sekilde birakilan tibbi atiklar uzun vadede fare, sinek vb. diger canlilar için beslenme ve üreme kaynagi olmasi nedeniyle insan ve çevre sagligini olumsuz etkileyebilmektedir.

IBB bu nedenle tibbi atiklardan çevre ve insan sagliginin olumsuz etkilenmemesi için tibbi atiklari, toplama isleminde yönetmelikte belirlenen özelliklerle donatilmis 50 araçla toplama islemini gerçeklestirip bertaraf etmektedir.


Emine Erdogan Hanimefendinin himayesi, Çevre ve Sehircilik Bakanligi’nin koordinasyonunda baslatilan “Sifir Atik Projesi” kapsaminda IBB, temiz bir çevre için her alanda geri dönüsüm çalismalarini arttirarak sürdürüyor. Tibbi atiklarin bazilarinin yakilmasindan elde edilen enerji ile de elektrik üretilerek geri dönüsüm saglanmis oluyor.


Pazartesi 17.2 ° / 0.9 °
Salı 20.1 ° / 3.4 °
Çarşamba 22.4 ° / 7.6 °