Tiyatro Sanatçilari Büyük Taarruz Karargâhini Ziyaret Etti

RISUS SANAT (Afyonkarahisar Renkli Imgeler Saati Uygulama Sahnesi Dernegi), TI Tiyatrosu (Tevfik Inceoglu) ve Adana EKA Sanat topluluklarindan olusan sanatçi ekibi Suhut’ta bulunan Büyük Taarruz Karargâhi'ni (Atatürk Evi) ziyaret ettiler.

Gündem 9.02.2019 21:54:57 0
Tiyatro Sanatçilari Büyük Taarruz Karargâhini Ziyaret Etti

RISUS SANAT (Afyonkarahisar Renkli Imgeler Saati Uygulama Sahnesi Dernegi), TI Tiyatrosu (Tevfik Inceoglu) ve Adana EKA Sanat topluluklarindan olusan sanatçi ekibi Suhut’ta bulunan Büyük Taarruz Karargâhi'ni (Atatürk Evi) ziyaret ettiler.

 

Suhut Halk Egitim Merkezi Müdür Yardimcisi AYSE SARIYOL’ un davetlisi olarak Suhut’a gelen tiyatro sanatçilari önce Halk Egitim Merkezini ziyaret ederek, yapilan çalismalar ve faaliyetler hakkinda bilgi aldilar. Suhut’ta tiyatro sanatinin yerlestirilmesi ve yayginlastirilmasi adina istisarede bulundular.

 

 

Ardindan 24 Agustos 1922’de Mustafa Kemal ATATÜRK’ün beraberinde Basyaver Salih BOZOK, 2.Yaver Muzaffer KILIÇ, Refakat Subayi Yüzbasi Mahmut SOYDAN ve Emir Çavusu Ali METIN ile birlikte kaldigi ve Baskumandanlik, Genelkurmay Baskanligi, Bati Cephesi Komutanligi ve 1. Ordu Komutanligi'nin müsterek karargâh binasi olarak kullanilan Haci Veli Konagi’ni ziyaret ettiler. 2005 yilinda Kültür ve Turizm Bakanligi tarafindan Atatürk Kültür ve Sanat Evi olarak hizmete açilan Konak, Mustafa Kemal Pasa’nin Büyük Taarruz'un son hazirlik çalismalarini burada yapmis olmasi ve "Anadolu ile dis dünya arasindaki bütün haberlesmenin kesilmesi" emrini bu konaktan vermis olmasi sebebiyle önem arz etmektedir.

 

 

Risus Sanat Tiyatrosu Yönetmeni SEYHUN SERTAN; “Risus Sanat ekibi olarak sanatçi dostlarimiz Tevfik Inceoglu ve Seçkin Kabakli ile birlikte Büyük Taarruz Karargâhi olarak kullanilan ve günümüzde Atatürk Evi olarak ziyarete açilan Haci Veli Konagi’ni ziyaret etmis olmaktan dolayi büyük memnuniyet duyduk. Odalari, tablolari, esyalariyla her seyi tarih ve duygu yüklü olan bu evde hem yakin tarihimizle ilgili bilgilerimizi tazeledik hem de daha önce bilmedigimiz önemli bilgiler edindik. Disaridan küçük gibi görünen konagin içi gerçekten çok genis ve her karesi özenle düzenlenmis. Ayrica konagin iç mimari ve yapisi, o dönemin toplumsal ve kültürel hayatina iliskin çok önemli bilgiler veriyor. Tavanlarda bulunan yapilarin bir kismi ev sahibinin misafirperverligini, bir kismi dindarligini, bir kismi ise tabutu ve ölümü simgeliyor. Ayni sekilde duvarda bulunan bazi yapilar ise kibleyi simgeliyor. Ayrica konak, ev sahibi ile müstemilatin iliskisi ve iletisimine iliskin önemli izler içeriyor.” sözleriyle duygularini ifade ederek “Burada bulunmamiza vesile olan Halk Egitim Merkezi Müdür Yardimcisi Ayse Sariyol’a tesekkür ederim” dedi.

 

 

Tiyatro ve dizi oyuncusu TEVFIK INCEOGLU; Afyon'da "Dirilis" adli tiyatro sergilenecek. Kurtulus Mücadelesinde Afyon'un yerini ve kurtulusunu anlatacagiz. Seyhun bey ve ekibiyle isbirligi içerisinde çalismalarimizi yapacagiz. Dirilis, bir Kurtulus Savasi hikayesi. Yazan ve Yöneten Seçkin Kabakli. Çok yakinda sergilenecek. Bu sebeple geldigimiz Afyon'da Seyhun Sertan bey ve Ayse hanimin öncülügünde kültürel ve tarihi yerleri gezme firsati bulmus olduk. En çok duygulandigimiz yer Büyük Taarruzun önemli adimlarinin atildigi Atatürk Evi oldu. Bize bu imkani saglayan basta Yönetmen Seyhun Sertan bey olmak üzere Halk Egitim Merkezi Müdürü Ayse hanim ve Risus Sanat ekibine çok tesekkür ederim." dedi.

 

 

Halk Egitim Merkezi Müdür Yardimcisi AYSE SARIYOL; "Yönetmenimiz Seyhun Sertan ve tiyatromuzun degerli oyuncularini Suhut'a davet ettim. Sagolsunlar beni kirmadilar ve kendilerini burada agirlamaktan, ilçemizde böylesi güzel insanlarla bir gün geçirmekten dolayi çok mutlu oldum" dedi.

 

 

 

 

 

 


Pazartesi 22.4 ° / 8 °
Salı 20.9 ° / 8.6 °
Çarşamba 21.9 ° / 9.2 °