2 Bin 185 Akut Halk Sagligi Olayina Aninda Müdahale Ettik”

Özbekistan’la Saglik Alaninda Eylem Plani Anlasmasi Imzalandi

Gündem 15.02.2019 13:34:05 0
2 Bin 185 Akut Halk Sagligi Olayina Aninda Müdahale Ettik”

Saglik Bakani Fahrettin Koca, Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Ofisi tarafindan organize edilen Avrupa Halk Sagligi Acil Durumlarina Hazirliklilik ve Yanit Bölgesel Eylem Plani Bakanlar Toplantisinin son gününde katilimcilara hitap etti.

Saglik acil durumlarinin yalnizca ulusal bir sorun olarak görmenin mümkün olmadigini ifade eden Koca, sözlerine söyle devam etti:

“Saglik tehditlerinin sinir asan niteligi, insani ve vicdani sorumluluklarimiz saglik acillerini küresel bir sorunu haline getirmekte ve uluslararasi is birligini zorunlu kilmaktadir. Güçlü bir DSÖ'ye tüm dünyanin ihtiyaci vardir.”

“Saglikta bir devrime imza attik”

Türkiye’de 2002 yilindan bu yana tüm dünyanin takdir ettigi ve yakindan takip ettigi basarili bir saglik sistemi reformunu yürüttüklerini dile getiren Koca, sunlari kaydetti:

“Temel saglik göstergeleri basta olmak üzere, saglik hizmetlerine erisim, kapsayicilik, birinci basamak saglik hizmetleri, aile hekimligi gibi birçok alanda Cumhurbaskanimiz Sayin Recep Tayyip Erdogan liderliginde çok önemli basarilar elde ettik. Saglikta bir devrime imza attik. Yeni dönemde ise sunmus¸ oldugumuz hizmetlerin altyapisini ve klinik kalitesini gelistirmeyi hedeflemekteyiz. Bu kapsamda, kamu-özel ortakligi ile Türkiye’de büyük ölçekli modern sehir hastaneleri insa ediyoruz.

Bu reform sürecimizin en önemli sacayaklarindan biri de saglik acil durumlarina hazirlik ve yanit konusunda attigimiz basarili adimlar, yaptigimiz yatirimlar olmustur.

Yaptigimiz çalismalarla 618 olan ambulans sayisini bugün 4910’a çikarmis¸ durumdayiz. Acil istasyonu sayimiz 481 iken bugün 2735’e ulasmistir. 2018 yilinda acil saglik hizmetleri kapsaminda ulastigimiz vaka sayisi 5 milyonun üzerindedir. Kentlerde vakalara ulasma hizimiz ise 10 dakikadir.”

Bakan Koca, 11 bin gönüllü saglik personelinden olusan dünyanin en büyük medikal arama kurtarma ekibini kurduklarini, dünyanin her yerindeki saglik acil durumlarina müdahale etme kapasitesine sahip olmanin mutlulugunu yasadiklarini söyledi.

“2 bin 185 akut halk sagligi olayina aninda müdahale ettik”

Türkiye'de ani gelisen halk sagligi tehditlerine karsi “Erken Uyari ve Cevap Merkezini” kurduklarini ve aktif olarak islettiklerini anlatan Koca, “Biyolojik, kimyasal, radyolojik ve sebebi bilinmeyen halk sagligi tehditlerine karsi; Erken Uyari sistemimiz devrededir. Bu sistemle sahayi sürekli takip ediyoruz, gelen ihbarlari ve riskleri degerlendiriyoruz, ülke çapinda konulan teshisleri elektronik ortamda izliyor ve dogrudan müdahalede bulunuyoruz. Bugüne kadar Bulasici Hastaliklarla Mücadele Erken Uyari Sistemiyle 2018 yilinda 2 bin 185 akut halk sagligi olayina aninda müdahale ettik. Bu sistemle olasi bir salgini cadde, sokak seviyesinde tespit edebilecek kapasiteye ulastik” dedi.

Ortak basin toplantisi

Bakan Koca ve DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Zsuzsanna Jakab, toplanti sonrasi ortak bir basin açiklamasi yapti. Koca, saglik acil durumlari konusunda uluslararasi isbirligini güçlendirmek için büyük çaba sarf eden DSÖ ekibine ve üye ülkelere tesekkür etti.

DSÖ Avrupa Bölgesi'nin bu alandaki eylem planini daha etkin uygulayabilmenin yollarinin görüsüldügünü belirten Koca, ilk iki günde teknik konularda uzman üst düzey yöneticilerin hazirladigi bir sonuç belgesinin oldugunu, bu belgede dogal afetler, salgin hastaliklar ve insani krizlerden kaynaklanan uluslararasi tehdit teskil eden saglik sorunlarini önlemek, hizli olarak tespit etmek ve bu sorunlar karsisinda ivedilikle harekete geçmek gibi taahhütlerinin bulundugunu ifade etti.

DSÖ ile yapilan ortak çalismalar hakkinda bilgi veren Koca, “Özellikle Suriyeli 4 milyon vatandasin saglik hizmetlerini ücretsiz yaptigimizi ve bu süreçte 1 buçuk milyon ameliyat yapildigini, 2 milyon hastanin yatarak tedavi edildigini ve 5 milyon kisinin asilama yapildigini belirtebilirim. Bunu basarabilen çok fazla ülke yok. Bunun disinda özellikle DSÖ'den daha çok teknik destek ve Suriyeli saglik personelinin sisteme girmesini saglamis olduk. Ayrica Türkiye'de bu süreçte Cerablus dahil olmak üzere 6 tane hastanemiz ve 178 tane göçmen sagligi merkezimiz var. Buralarda ücretsiz hizmetler saglaniyor” seklinde konustu.

Bakan Koca, “Önümüzdeki dönemde Çobanbey’de 200, Mare’de 75 yatakli, El- Bab’da 200 yatakli olmak üzere insaat çalismalari devam eden, Çobanbey ve Mare hastanelerinin açilis çalismalari hizla devam ediyor. El-Bab Hastanesi de Ekim ayi içerisinde hizmete açmayi planliyoruz. Bunun disinda Yemen’e 2 tane sahra hastanesi açtik. Ayrica Yemen'den gelen 100 hastayi da tedavi etmeyi sürdürüyoruz” dedi.

“Türkiye’nin yaklasimi çok etkileyici”

Jakab ise; “Suriye yaklasiminda Birlesmis Milletler (BM) hükmü geregince son derece aktif rol aldik. Gaziantep’te bir bölgesel ofisimiz var. Türkiye ile mültecileri koruma konusunda is birligimiz söz konusu. Türk doktorlarinin Suriyeli doktorlari egitmesi ve islevsel hale getirmesi son derece önem teskil ediyor. Savasin devam etmekte oldugunu biliyoruz ve bir an önce bitmesini umuyoruz” seklinde konustu.

Zsuzsanna Jakab, Türkiye'nin hem hazirliklilik hem de insani çabalar konusunda kazandigi basari konusunda Saglik Bakani Koca'ya tesekkür etti.

Özbekistan’la Saglik Alaninda Eylem Plani Anlasmasi Imzalandi

Bakan Koca, program kapsaminda Türkmenistan Saglik Bakani Nurmuhammet Amanneprsov ve Özbekistan Saglik Bakani Aliser Sadmanov ile ikili görüsmeler gerçeklestirdi. Özbek Bakan Sadmanov ile görüsme sonrasi saglik alaninda eylem plani anlasmasi imzalandi.


Pazartesi 22.4 ° / 8 °
Salı 20.9 ° / 8.6 °
Çarşamba 21.9 ° / 9.2 °