Bakan Dönmez, “Oyunu Akillica Oynamak Gerekiyor

Bakan Dönmez, “Oyunu akillica oynamak gerekiyor

Gündem 19.03.2019 20:03:40 0
Bakan Dönmez, “Oyunu Akillica Oynamak Gerekiyor

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, Akdeniz’de dogalgaz sondaj çalismalarinin oldugunu belirterek, “Petrolünüz, gaziniz olabilir ama size sattirmazlar, paraniz olur aldirmazlar. Onun için oyunu akillica oynamak gerekiyor” dedi. 
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, Afyonkarahisar ziyareti kapsaminda Vali Mustafa Tutulmaz ve Belediye Baskani Burhanettin Çoban’i ziyaret etti, ardindan Afyonkarahisar’da sivil toplum örgütü temsilcileriyle bir araya geldi. Programa; Orman ve Su Isleri eski Bakani AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroglu, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ibrahim Yurdunuseven, sivil toplum örgütü temsilcileri ve daire müdürleri katildi. 
Toplantinin basina açik olan kisminda bir konusma yapan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, enerjide disa bagimliliktan kurtulmak için yerli ve yenilenebilir kaynaklari azami ölçüde kullanmak gerektigine vurgu yapti. Bakan dönmez, “Maalesef Türkiye enerjide bagimli bir ülke. Disa bagimliligi azaltmak içinde yerli ve yenilenebilir kaynaklari azami ölçüde kullanmak zorundayiz. Geçtigimiz yil toplam elektrik üretimimizin yaklasik yarisi bu yerli ve yenilenebilir kaynaklardan elde edildi. Diger yarisi maalesef hala ithal kaynaklardan üretiliyor. Dogal gaz ve ithal kömür basta olmak üzere” diye konustu. 

“Yerli kömür üretimini 100 milyon tonun üzerine çikarttik” 
Yerli kömür üretiminin 100 milyon tonun üzerine çikarttiklarini belirten Bakan Dönmez, “Yerli kömür rezerv çalismalarimiz ümit verici sekilde devam ediyor. Son kesiflerimizle birlikte Türkiye’de özellikle linyitte 18 Milyon ton üzerinde kesfimiz oldu. Geçtigimiz yil Cumhuriyet tarihinde rekor kirarak yerli kömür üretimimizin 100 milyon tonun üzerine çikarttik. Ama hala 30 Milyon ton civarinda da kömür ithal ediyoruz. Yaklasik yilda 3-5 milyar dolar dövizimi kömür için harciyoruz. Yerli kömürümüz yerin altinda dururken ithal kaynakli kömüre para ödemek dogrusu benim ve muhtemelen benim gibi düsünen siz degerli hazirûnun vicdanini rahatsiz ediyor. Uykularimizi kaçiriyor. Onun için de bir miktar kalitesi kalorisi düsükte olsa yerli kömürü sonuna kadar kullanma konusunda kararli oldugumuzu bir kez daha ifade etmek istiyorum” dedi. 

“Oyunu akillica oynamak gerekiyor” 
Akdeniz’de bir dogalgaz çalismasinin oldugunu söyleyen Bakan Dönmez, “Insallah orada kisa sürede netice alacagiz. Tabi suanda bir sey söylemek mümkün degil. Her ne kadarda azaltmak istesek de riskleri fazla bir alan. Zaten kimse de ilk defasinda bu isi bulmuyor. Bizim bir sloganimiz var ‘varsa bulacagiz.’ Bulanlar arayanlardir diyor. Dua edin ilk kuyularda dogalgaza ya da petrole ulasalim. O zaman oyunun rengi degisecek insallah. Biraz da etrafimizdaki Türkiye’ye karsi baslatilan oyunlari, kurulan oyunlarin temel nedeninde de Türkiye’nin askeri, ekonomik ve diplomatik anlamda güçlenmis olmasi yatiyor. Enerji alaninda da insallah kendi kendine yetebilen bir ülke oldugunda birçok sorunu daha rahat asmis olacagiz. Özetle petrol, dogalgaz siradan bir emtia degil. Her ne kadar borsalarda alinip, satilan bir ürün olarak gözükse de son derece stratejik bir ürün. Yani petrolünüz, gaziniz olabilir, ama size sattirmazlar, paraniz olur aldirmazlar. Onun için oyunu akillica oynamak gerekiyor” dedi. 

“Sadece alin teriyle fazla kazanma imkânimiz yok” 
Hammaddenin yaninda islenmis ürünlere de agirlik verilmesi gerektigini ifade eden Bakan Dönmez, “Biz hammaddeyi islenmis ürünleri biraz daha afife almak zorundayiz. Bunun içinde yeni maden sahalarinin bir kismini uç ürün üretme sartiyla ihale etmeye basladik. Çinkoda bakirda buna benzer ürünlerimiz var bunlari çogaltacagiz. Yani oraya fabrika kurarsak istihdam saglarsak teknolojiyi getirirsen bu ruhsati alip sana veriyoruz. Bu ruhsatli alana demeye basladi. Özellikle madencilikte hammaddeyi bile satiyorsaniz yari mamulü 8-10 kat daha fazla gelir elde etme imkânimiz var. Uç ürüne döndügümüzde bu rakam 100’ün üzerine çikabiliyor. Biz onu söyle takip ediyoruz. Sadece alin teriyle fazla kazanma imkânimiz yok. Alin terine akil terimizi de katarsak o zaman bire 100 ve Allah’in izniyle bire 1000 kazanmis olacagiz” diye konustu. 


Pazartesi 22.4 ° / 8 °
Salı 20.9 ° / 8.6 °
Çarşamba 21.9 ° / 9.2 °